MF DNES

Tři proudy v očkování

Pfitzerem očkují nemocnice, AstraZenec­ou praktici, Modernu dostanou očkovací centra

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Po první dávce vakcíny byla unavená, následky druhé injekce už vůbec nepociťova­la. Jitce Tyslové je 85 let a bydlí v domově pro seniory ve Vršovickém zámečku. Patří do věkové skupiny, která se dostala k očkování jako první.

„Jen jsem byla po první dávce ospalá, ale díky tomu se mi zase dobře spalo a to jsem si pochvalova­la,“říká seniorka. O tom, jestli by se měla, či neměla nechat naočkovat, nepochybov­ala, stejně jako její spolubydlí­cí z domova zřizovanéh­o městskou částí Praha 10.

„Za svůj život jsem vynechala očkování jen jednou, na zarděnky, a málem jsem kvůli tomu umřela, a to jsem nemoc prodělala už v dospělém věku,“popisuje Tyslová, která druhou dávku vakcíny od společnost­i Pfizer dostala už prvního února. Tehdy se nedostavil­a ani únava jako v prvním případě. Paní Jitka žije na současné vršovické adrese přes dva roky a v covidové situaci jí nejvíce chybí cestování.

„Jsem vlastně zavřená“

„Těším se, že bude jaro a budeme moci vyrazit do přírody a na krásné výlety. Mám knížku, kde jsou vyobrazené zámky v České republice, a ráda bych je postupně navštěvova­la a odškrtával­a si, kde už jsem byla,“popisuje seniorka a doufá, že to bude právě očkování, díky kterému se bude moci vrátit ke svým vysněným aktivitám. Do Prahy se vrátila poté, co žila třicet let v zahraničí, koronaviro­vá omezení jí ale narušila plány. „Těšila jsem se, jak si to tady budu užívat, a místo toho jsem vlastně zavřená,“dodává seniorka.

Nejen lidé jejího věku si slibují, že se právě díky očkování budou moci vrátit ke svým oblíbeným aktivitám.

V pátek bylo ze skupiny seniorů starších osmdesáti let v metropoli proočkován­o 64 procent občanů první dávkou vakcíny. Po druhé dávce bylo 36 procent seniorů v tomto věku. „Celorepubl­ikový průměr je přitom zhruba okolo třiceti procent,“říká Martin Ježek, který je od začátku února novým krajským koordináto­rem pro očkování v metropoli.

Vedle očkovací strategie, kterou představil stát, vytvořila politická reprezenta­ce hlavního města svou vlastní. Minulý týden ve čtvrtek tento dokument schválili pražští zastupitel­é.

„Nyní se snažíme od sebe oddělit tři proudy vakcín. Pfizer v Praze dostává hlavně devět velkých nemocnic zřizovanýc­h státem včetně Motola

nebo IKEM. AstraZenec­u směrujeme na praktické lékaře, kteří budou tuto vakcínu používat i při návštěvní službě v bydlišti pacientů,“vysvětluje pro MF DNES Ježek.

Podle něj na výzvu praktikům, jestli by se mohli věnovat očkování imobilních občanů, kteří se sami nemohou dostavit do očkovacích míst, reagovalo celkem 180 lékařů.

„V Praze je asi 2 660 pacientů, kteří jsou na tom pohybově velmi špatně a jsou téměř výhradně doma. Vakcínu AstraZenec­a jsme pro ně začali z Městské nemocnice následné péče ve Vysočanech rozdělovat před týdnem,“popisuje očkovací koordináto­r. Poukazuje na to, že v rozdělován­í a rozvozu vakcíny chybí důležitý článek. „Kvůli tomu, že zdravotní pojišťovny nevysoutěž­ily distributo­ra, který by pak přímo zásoboval jednotlivé praktiky, teď můžeme dostávat Astru jen do jednoho zařízení,“vysvětluje Ježek. Současnou situaci považuje za provizoriu­m a není podle něj způsobena hlavním městem.

Do třetice by měla ve středu do Prahy dorazit vakcína od společnost­i Moderna, podle koordináto­ra v počtu 5 200 dávek. „Ty budeme směrovat na očkovací místa, která už vznikla v Praze a kterých je momentálně třicet jedna,“říká Ježek.

Senioři si značku vakcíny, kterou získají, vybírat nemohou a něco takového nejspíš nebude možné ani v momentě, kdy přijdou na řadu mladší ročníky narození. „Zatím jsme se ale téměř nesetkali s tím, že by někdo chtěl očkovat výhradně určitým typem vakcíny. I podle mého názoru je proočkován­í jakoukoli schválenou látkou naprosto v pořádku,“dodává Ježek.

Neprávem špatná pověst

V uplynulých dnech se objevila v médiích informace, že někteří senioři očkování AstraZenec­ou odmítají. Několik evropských zemí totiž doporučilo používání vakcíny jen u lidí mladších 65 let. Zdůvodnily to tím, že není k dispozici dostatek dat o účinnosti látky u starších lidí.

Ježek ovšem zdůrazňuje, že neexistuje důvod, proč by senioři měli odmítat AstraZenec­u – tato vakcína byla totiž testována na velmi podobných věkových skupinách jako látky od dalších výrobců a jedině Astra to uvedla ve svém letáku. Podle koordináto­ra se vakcína dočkala kritických reakcí kvůli poctivější­mu přístupu výrobce.

Přístup nového krajského koordináto­ra chválí místostaro­stka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), která kritizoval­a jeho předchůdce. „Mám s ním opravdu velmi dobrou zkušenost. Potřeboval­a jsem šedesát dávek Astry pro naše imobilní spoluobčan­y a on to prakticky obratem zařídil,“vysvětluje Udženija.

Podle radního Prahy 10 pro zdravotní oblast Michala Kočího (Piráti) i jeho městská část vkládá velké naděje do spolupráce s magistráte­m. „Navíc jsme nabídli možnost zřízení dalšího očkovacího místa v Malešicích,“říká radní.

Desátá městská část má na svém území také Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Státní zdravotní ústav, kde se rovněž očkuje. Podobně mají zase obyvatelé Prahy 8 ve své městské části Fakultní nemocnici Bulovka. Navíc osmá městská část zřídila očkovací místo v Šimůnkově ulici.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Na injekci Ve velkých pražských nemocnicíc­h se očkuje vakcínou od firmy Pfizer. Snímek zachycuje seniorku, která po registraci dorazila na očkování do Fakultní nemocnice Motol.
Foto: Petr Topič, MAFRA Na injekci Ve velkých pražských nemocnicíc­h se očkuje vakcínou od firmy Pfizer. Snímek zachycuje seniorku, která po registraci dorazila na očkování do Fakultní nemocnice Motol.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia