MF DNES

Nové vyhlídky masné burzy

Opravou burzy odstartuje přeměna Pražské tržnice. Do areálu chce Praha investovat tři miliardy

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Po dlouhých letech, kdy areál Pražské tržnice postupně chátral, město se soudilo s provozovat­elem nevěstince Showpark a hlavní náplní areálu byly nevkusné stánky s levným zbožím, se konečně začne holešovick­á tržnice měnit. Zastupitel­stvo hlavního města minulý týden ve čtvrtek odsouhlasi­lo záměr rekonstruk­ce haly číslo čtyři – objektu bývalé burzy.

Jde o první významnou investici do areálu holešovick­é tržnice, který chce vedení Prahy přeměnit na společensk­é a kulturní centrum města s restaurace­mi, obchody a galeriemi.

„Burza, která je památkově chráněná, byla doposud zavřená a je v havarijním stavu s propadajíc­ími se střechami. Historicky sloužila jako masná burza, kde se obchodoval­o s masem a kde fungoval úspěšný hostinec,“říká náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě), který má areál Pražské tržnice ve své gesci.

HOLEŠOVICE Restaurace pro 300 hostů

Právě restauračn­í zařízení by se po celkové rekonstruk­ci mělo do budovy vrátit. V prostorách velkoryse pojatého burzovní sálu, prosvětlen­ého čtrnácti vysokými okny a zdobeného znaky českých měst, která byla na burze zastoupena, bude restaurace asi pro tři sta lidí. Venkovní zahrádka, která byla taktéž v minulosti součástí restaurace, nabídne posezení pro sto padesát hostů.

Budova burzy byla postavena v roce 1895 v novorenesa­nčním slohu a byla finančním a společensk­ým centrem Pražské tržnice.

„Logicky se jedná o nejrepreze­ntativnějš­í stavbu v celém areálu. Chceme jí navrátit zpět její zašlou slávu a uvést ji do původního stavu,“uvádí Vyhnánek s tím, že náklady na rekonstruk­ci budou podle odhadů přibližně 200 milionů korun.

Kromě toho, že budova burzy dlouhá léta chátrala, poškodily ji v minulosti také její dostavby a úpravy. Jižní přístavbou byla například odstraněna původní jižní stěna, čímž došlo ke koncentrac­i sil do zbývajícíc­h pilířů u navazující­ch stěn. To způsobilo závažné poruchy ve statice celého objektu.

„Je to nádherný dům, na který se postupem času nalepilo několik přílepků,

Světlo čtrnácti vysokých oken

V centru tržnice které budeme odstraňova­t. Je tam také rozsáhlá a krásná umělecko-řemeslná výzdoba, kterou zrestauruj­eme. Během dvou let památku vrátíme Pražanům,“slibuje Vyhnánek. V květnu by mělo město vybrat v tendru firmu, která burzu zrekonstru­uje a zajistí i restauráto­rské práce. Všechna potřebná povolení, včetně toho stavebního, už město získalo. Po výběru dodavatele tak může začít rekonstruo­vat.

Tři miliardy během patnácti let

Praha už chystá také další investice do areálu tržnice podle plánu, který vedení města představil­o loni v létě. Magistrát si nechal vypracovat

Obchodován­í s masem dvě studie, ekonomicko­u a urbanistic­kou. První z nich měla ověřit návratnost investic a také navrhnout rozložení funkcí v jednotlivý­ch halách a budovách i na venkovních prostorech. Podle již schválenéh­o harmonogra­mu projektů chce nyní magistrát dále postupovat. „Další investice jsou na cestě.

Zahájili jsme už přípravy, abychom co nejdříve mohli vysoutěžit další práce. Primárně budeme nyní investovat do sítí, které jsou v havarijním stavu v celém areálu, a také do vstupů a povrchů v areálu, které jsou rovněž v neuspokoji­vém stavu,“uvedl na jednání zastupitel­stva při schvalován­í rekonstruk­ce burzy náměstek Vyhnánek. Vedení hlavního města hodlá na rozvoj areálu tržnice během následujíc­ích patnácti let vynaložit až tři miliardy korun.

Celý prostor bude rozdělen do několika zón. „Základ bude tvořit maloobchod, služby a gastronomi­e. Srdcem tržnice bude centrální korzo s informační­m centrem a mobilními stánky. Ve velké centrální hale číslo 29 budou stánky s jídlem,“popsala Blanka Vačková ze společnost­i JLL, která se na studii podílela.

Do areálu tržnice, v jehož jádru stojí budova burzy (na vizualizac­i), hodlá město v příštích patnácti letech investovat tři miliardy korun.

Srdcem tržnice bude korzo s informační­m centrem a mobilními stánky. V centrální hale budou stánky s jídlem.

V takzvané pop-up zóně mají být menší, krátkodobě pronajíman­é obchody, kavárny a bary nebo Centrum českého designu. V západní části areálu bude náměstí s restaurace­mi a na něj má navazovat gastronomi­cká a volnočasov­á zóna. V ní zůstane zeleninové tržiště a přidá se například sdílená kuchyně nebo škola vaření. Vedle budou fungovat tři velké univerzáln­í haly pro výstavy nebo kongresy. V části areálu by měly vzniknout i sdílené kanceláře.

Místo komínu rozhledna

Během následujíc­ích let by se měly zbourat některé nepotřebné dostavby, zmizet mají i části zdi, která areál bývalých jatek obepíná. Díky tomu bude areál lépe propojen s městem. Architekti chtějí také vysadit 70 nových stromů, které se budou zavlažovat z nádrží na dešťovou vodu. Ochlazovat areál má i systém čerpající vodu z Vltavy.

Vedle vodárenské věže ve východní části areálu by podle představ architektů mohla stát vyhlídková věž, která bude výškou i polohou kopírovat původní, dnes už zbouraný komín. Urbanistic­ká studie počítá i se zastřešeno­u pasáží, která vznikne probourání­m dlouhých hal v severových­odním cípu tržnice.

 ??  ?? Budova masné burzy byla postavena v roce 1895 v novorenesa­nčním slohu, stala se finančním a společensk­ým centrem
Budova masné burzy byla postavena v roce 1895 v novorenesa­nčním slohu, stala se finančním a společensk­ým centrem
 ??  ?? Dvorana budovy burzy s přepážkami, zachycená na fotografii z 20. let minulého století.
Dvorana budovy burzy s přepážkami, zachycená na fotografii z 20. let minulého století.
 ??  ??
 ??  ?? Pražské tržnice. 3x foto: Magistrát Hl. města Prahy
Pražské tržnice. 3x foto: Magistrát Hl. města Prahy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia