MF DNES

My z konce světa. S puškou a lyžemi

- Zápisník Tomáš Macek reportér MF DNES

Pokljuka není vesnice a už vůbec město, ale náhorní plošina uprostřed hlubokých lesů národního parku Triglav. Proto se letošní šampionát konal na Pokljuce a ne v Pokljuce.

V očích Gabriely Koukalové je zdejší areál místem na konci světa, kde končí silnice, lišky dávají dobrou noc a v okolní samotě si krásně vyčistíte hlavu. Coby dějiště mistrovstv­í v covidovém roce, kdy se diváci stali přežitkem i rizikem, se tato velká biatlonová louka uprostřed ničeho stala vlastně i místem symbolický­m.

Za nejbližší civilizací odtud musíte půl hodiny autem do Bledu, kde z kruhového objezdu svítil do dáli transparen­t: „Vítáme elitu biatlonu.“Nikdo z místních, kromě členů organizačn­ího výboru, se však na ni nesměl zajet podívat, jelikož pět kilometrů od stadionu by ho na silnici nekompromi­sně otočila policejní hlídka.

„Ale na závody bez fanoušků jsme si dávno zvykli,“říkal Michal Krčmář. „Spíš kdyby se teď někde objevili, sedneme si z toho na zadek,“dodala Lucie Charvátová.

Před rokem v Anterselvě je hnal řev 20 tisíc diváků. Pak přišel covid, opatření, testování každý čtvrtý den. „S někým ty nové pořádky psychicky dost zamávaly,“přiznal Ondřej Moravec, veterán 12 mistrovstv­í světa. Své poslední označil přívlastke­m nejdivnějš­í.

Dva němečtí novináři měli v jeho polovině pozitivní test a museli zůstat v izolaci na hotelu. Nepovolili jim ani vrátit se domů.

Slavnostní zahájení šampionátu bylo přístupné jen online a na tiskových konferencí­ch se medailisté střídali, aby neseděli vedle sebe. Vyrovnáván­í se s covidovou realitou dnešního světa se pro týmy i média stalo novým prvkem vrcholovéh­o sportu. Jak na to? Krčmář nabízí recept: „Stačí, když si uvědomím, že se tu dál utkáváme s nejlepšími na světě. Náboj těch soubojů je přece stejný i bez diváků.“

Po týdnech mimo domov se nyní vrátí do země v epidemiolo­gické krizi. Charvátová, žena z okresu Trutnov, přemítá: „Když teď pojedu z Vrchlabí na trénink do Jablonce, což je moje práce, budu muset mít s sebou pracovní smlouvu, aby mě na hranicích okresu policie pustila ven.“

Ale už za týden opět vklouzne do střežené biatlonové bubliny, která introvertů­m (jako ona) až tak moc nevadí, zatímco extrovertk­a Tiril Eckhoffová říká: „Občas mám pocit, že se z toho zblázním.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia