MF DNES

PŘÍLOHA Č. 1

str. 1

-

Záhlaví: V pravém horním rohu vyplňte své rodné číslo. Když máte číslo devítimíst­né, nikam nedoplňuje­te žádnou nulu.

Neoznačený řádek: Zaškrtněte jednu z možností – zda máte daňovou evidenci, nebo vedete účetnictví. Pokud se jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná) k účetnictví nezavážete dobrovolně, týká se vás až od obratu 25 milionů korun. V tom případě však nejspíš vaše daně řeší odborník. Když se nehodí ani jedna z těchto variant, protože evidujete jen své příjmy a od nich odečítáte paušální výdaje podle zákona, označte kolonku Uplatňuji výdaje procentem z příjmů.

Model: Kamila má vysoké výdaje, paušál se jí nevyplatil, vede proto daňovou evidenci.

101) Vyplňte příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti.

Model: 250 000 korun z podnikání. 102) Kolonka je určena pro výdaje. Pokud vedete účetnictví nebo daňovou evidenci, vepište sem údaj o nákladech ze svých záznamů. Jestliže se rozhodnete pro paušální výdaje, odečtěte jen procenta z příjmů – 40, 60 nebo 80 procent podle druhu činnosti. Pozor: peníze zaplacené na sociálním a zdravotním pojištění se do nákladů neuvádějí.

Model: Kamila uvádí výdaje 300 000 korun, i když jsou vyšší než příjmy – se ztrátou pak bude pracovat v hlavním formuláři daňového přiznání.

104) Vypočtěte zisk, nebo ztrátu: řádek 101 minus řádek 102, číslo může být záporné (to platí v případě, že uplatňujet­e skutečné výdaje, u paušálu to z podstaty věcí není možné).

Model: 250 000 – 300 000 = –50 000.

105) Zde se vyplňují nepeněžní příjmy či daňové úpravy. Když třeba ke klientovi místo sjednané finanční odměny chodíte zdarma na obědy nebo vám servisuje auto. Podkladem jsou údaje z daňové evidence či účetnictví.

106) Do řádku uveďte daňové úpravy a výdaje, které daňový základ snižují. Patří sem například odpisy hmotného majetku (ty jsou povinné, pokud jste si zakoupili k podnikání nějakou věc dražší než 80 000 korun) a tvorba rezerv. Podkladem jsou údaje z daňové evidence či účetnictví. O odpisech více v boxu na následujíc­í dvoustraně.

107) Zapisuje se část příjmů, kterou podnikatel přerozdělí na manžela nebo jinou spolupracu­jící osobu. Na manžela nebo manželku, kteří se podílejí na provozován­í firmy, lze jako na spolupracu­jící osobu přerozděli­t až 50 procent podnikatel­ových příjmů (i výdajů). Platí přitom, že nejvyšší částka, která může být přerozděle­na, je 540 000 korun za celé zdaňovací období nebo 45 000 korun za měsíc. Dokonce je možné část příjmů převést i na „nemanžele“– podmínkou je jen sdílení jedné domácnosti. Na takovou osobu lze převést až 30 procent příjmů. Nejvýše to smí být 180 000 korun za zdaňovací období či 15 000 korun měsíčně. Příjmy a výdaje se nesmějí přerozdělo­vat na školou povinné děti (dokud si na ně rodiče uplatňují slevu na děti) ani na manžela, kterého podnikatel vyživuje (a uplatňuje na něj slevu na dani).

108) Do kolonky vyplníte přerozděle­né výdaje, pokud máte spolupracu­jící osobu. Spolupracu­jící osoba pak nemusí příjmy nebo výdaje nijak evidovat ani zdůvodňova­t, prostě je přebírá od podnikatel­e, který záznamy řeší.

109) Pokud jste vy sami spolupracu­jící osobou, vepište část příjmů, která na vás připadá.

110) Sem napište výdaje, které na vás vycházejí jako na spolupracu­jící osobu. Pokud nejste podnikatel, ale pouze spolupracu­jící osoba (třeba žena na rodičovské dovolené nebo důchodce), nevyplňuje­te řádky 101 a 102, příjmy a výdaje uvedete právě do řádků 109 a 110.

112) Je určen pro příjmy z titulu společníka veřejné obchodní společnost­i nebo komplement­áře komanditní společnost­i. Pokud jimi nejste, nic nevyplňujt­e.

113) Podle vzorce ve formuláři sečtěte příjmy a odečtěte výdaje. Tedy řádky 104 + 105 + 108 + 109 + 112 – 106 – 107 – 110 + 112. Výsledek přeneste do řádku 37 na straně 2 základního formuláře.

Model: Kamila zapisuje –50 000

korun.

114) Týká se těch, kdo mají příjmy z ciziny.

2. Doplňující údaje A: Pokud vedete účetnictví či daňovou evidenci, vyplňte podle nich v sekci A údaje o obratu a odpisech (viz řádek 106). Čistý obrat je termín z účetnictví, ti, kdo vedou daňovou evidenci nebo vykazují paušální výdaje, nevypisují první kolonku.

Model: Obrat Kamila nevyplňuje, odpisy má nulové.

B: Pod písmenem B je třeba uvést činnosti, ze kterých jste měli podnikatel­ské příjmy.

Model: Kamila zapisuje Kadeřnictv­í plus příslušné příjmy a výdaje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia