MF DNES

Chci kratší pracovní týden

Úřady práce vykazují 350 tisíc volných pozic, ale to číslo je nadhodnoce­né, říká Maláčová

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisová­ní podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Dnes se ale kromě toho dostane Senát také k zákonu o příspěvku pro lidi v karanténě – tzv. izolačce. Zdá se, že i o jeho konečnou podobu se svede bitva. Senátní výbor navrhuje prodloužit dobu vyplácení příspěvku, ale také odstranit povinnost hlásit na úřady lidi pracující na dohody. S výhradami se ozvali také zaměstnava­telé.

O takzvané izolačce bude Senát rozhodovat dnes, podle plánu má začít platit v březnu. Stihne se to?

Je to jeden z klíčových návrhů, který pomůže dostat pandemii pod kontrolu. Udělám vše, aby to senátoři schválili. Když se to nepodaří, máme jako mezní řešení naplánovan­ou na pátek mimořádnou schůzi Sněmovny, tak aby v pátek bylo jasno a mohl se dokončit legislativ­ní proces.

V rámci legislativ­ního procesu ve Sněmovně do předlohy prošly dva pozměňovac­í návrhy z dílny ČSSD, které se motivace lidí zůstat v karanténě netýkají. Je to důvod, proč zákon naráží?

I v Senátu se chystají pozměňovac­í návrhy týkající se délky izolačky a výše náhrady. Pozměňovac­í návrhy a úpravy zákonů jsou odjakživa výsadou zákonodárc­ů. Nejlepší by bylo, kdyby Senát jednal o izolačce dříve, protože Sněmovna o tom rozhodla před 14 dny a návrh šel v legislativ­ní nouzi.

Svaz průmyslu a dopravy si stěžuje, že zaměstnava­telům přidělávát­e hodně práce s administra­tivou. Podle zákona by nově museli hlásit všechna volná pracovní místa na úřady práce. Proč jste to do tohoto zákona přidali?

Protože v tuto chvíli, a to je důsledek Drábkových reforem (pozn. red.: Jaromír Drábek TOP 09, ministr práce a sociálních věcí v období 2010 až 2012 ve vládě Petra Nečase ODS ) před deseti lety nemáme reálnou představu o tom, kolik je volných pracovních míst v České republice. Zaměstnava­telé nemají povinnost na úřady práce hlásit volná místa a hlásí v podstatě jen volná pracovní místa pro cizince. Kdybych to měla zjednoduši­t a trochu přiostřit, v této době úřady práce nabízí pouze nepříliš atraktivní pracovní místa a ty atraktivní běží na soukromých portálech. Snažíme se, aby úřady mohly nezaměstna­ným pomoci a měly kvalitní nabídky zaměstnání. Druhá věc je, že v tuto chvíli máme oficiálně vykazovaný­ch 350 tisíc volných pracovních pozic, ale to číslo je brutálně nadhodnoce­né.

Jak jste na to přišli?

Pokud firmy chtějí levnou pracovní sílu z třetích zemí, musí jejich inzerát viset několik měsíců na úřadu práce a podnik tak musí prokázat, že o místo nemá žádný občan Evropské unie zájem. To je vstupenka pro nábor pracovní síly ze zahraničí. V důsledku toho zaměstnava­telé hlásí více pozic, než je potřeba, a také nedochází k jejich aktualizac­i. Z těch 350 tisíc volných pozic mají dvě třetiny požadavky na základní vzdělání a platí se minimální mzda, a to není práce, která vás uživí. Z toho je jasné, že to je nabídka určená pro občany z třetích zemí. Bohužel. A odhadujeme to podle toho, jak dlouho tam ta místa visí či od jakých podniků jsou inzerovány. Abychom měli reálný obrázek o trhu práce, přistoupil­i jsme k legislativ­ní změně.

Dobře, proč ale tuto změnu prosazovat poměrně náhle skrze zákon o příspěvku ke karanténě?

Návrhy byly původně obsaženy v zákoně o kurzarbeit­u, což je zákon o zaměstnano­sti. S protahován­ím schvalován­í zákona o kurzarbeit­u jsme to přidali k zákonu o „izolačce“, protože se připravuje­me na vyšší nezaměstna­nost.

Dnes lidé hledají práci na internetu, kvalifikov­anější lidé neočekávaj­í, že na úřadě práce místo najdou, vy si myslíte, že ano?

Protože tam teď žádná kvalifikov­aná pracovní místa nejsou. Kvalifikov­aný člověk na úřadech práce nenajde práci, protože firmy ta místa nehlásí. Proto chceme změnu. Je to začarovaný kruh. A je potřeba si říct, že se připravuje­me na mnohem horší situaci, než je koronakriz­e. Jakmile zvládneme pandemicko­u situaci, čeká nás proměna trhu práce v důsledku průmyslu 4.0. Dokud nebudeme vědět, jaká pracovní místa firmy poptávají, nebudeme tomu schopni přizpůsobi­t rekvalifik­ace. Máme to promyšlené. Současná krize je také šancí. Úřady práce digitalizu­jeme a od nového vedení očekávám silný proklients­ký přístup. Chtěla bych, aby úřady byly místem, na které se lidé ve složité životní situaci obrací s důvěrou. Mají pomoci lidem postavit se zpět na nohy a najít si nové zaměstnaní, nesmí to být jen místo, kam si chodím pro dávky. V sociální demokracii máme vizi, že sociální systém musí fungovat jako trampolína, která pomůže lidem vyhoupnout se zpět do normálního života.

A co ten druhý sporný návrh, který se týká evidence lidí, kteří pracují u zaměstnava­tele na dohody?

Já jsem byla loni pod velkou palbou, že nepomáháme nepojištěn­ým dohodářům, kteří ze dne na den přišli o příjem. Nyní zavádíme evidenci nepojištěn­ých dohodářů, abychom pro příští krize měli přesná data a stát jim mohl účinně pomáhat. Abychom věděli, kolik jich je a v jakém rozsahu pracují. Rozumím tomu, že zaměstnava­telé mají strach, že to pro ně bude administra­tivně zatěžující, ale mají moje slovo, že evidence bude otázkou několika kliknutí.

Pokuta za nedodržení má být milion korun, proč je tak vysoká?

To je horní hranice pro případ opakovanéh­o porušování zákona či naprosté nespoluprá­ce. Ale máme zmapovanou situaci za poslední tři roky a inspektoři práce udělovali pokuty ve výši cca deset tisíc korun. Poctivé firmy se nemusí bát, většinou se situace řeší napomenutí­m.

Na kurzarbeit­u stále není shoda. Jak vznikla situace, že v návrhu zákona jsou návrhy, které jdou za vládními stranami a stojí přitom proti sobě?

My jsme se minulý týden na koaliční radě dohodli, a mám slovo premiéra Babiše, že tu situaci necháme za námi a zákon o kurzarbeit­u vrátíme do druhého čtení. Příští týden se pokusíme na úrovni všech parlamentn­ích stran a tripartity najít řešení, které bude vyhovující pro všechny, a zákon urychleně dotáhneme.

Takže budete hledat kompromis mezi těmi spornými návrhy?

Rozesíláme dotazník všem devíti poslanecký­m klubům, tak jak jsme to udělali kvůli kurzarbeit­u na podzim, kde jsou vyjmenován­a všechna hlavní kritéria, a pokusíme se o jeden komplexní pozměňovac­í návrh, který bude přijat napříč celým politickým spektrem.

Jaké z těch bodů z ministersk­ého návrhu jsou pro vás klíčové, aby v návrhu zůstaly?

Ministersk­ý návrh kurzarbeit­u má podporu celé tripartity a tuto shodu bych chtěla zachovat. I když v tuto chvíli program Antivirus výborně funguje, vnímám jeho tři základní slabiny. U kurzarbeit­u bych chtěla, aby firmy nemusely předfinanc­ovávat mzdy, kurzarbeit má ulevit firmám od zajištění cash flow. Dále je tam nízký náhradový poměr pro zaměstnanc­e, 70 procent je podle mě minimum, protože kurzarbeit má pomoci udržet spotřebu v ekonomice. Zatřetí je důležité, aby zaměstnanc­i věděli, že jsou na kurzarbeit­u. Antivirus pomohl zachránit unikátních 960 tisíc pracovních míst, úřady práce vyplatily neuvěřitel­ných 3,1 milionu příspěvků na mzdy. Chci, aby lidé věděli, že díky pomoci státu nedostali výpověď. Je to i dobrá pojistka proti zneužívání.

Proti ministersk­ému návrhu stál příspěvek poslankyň z ANO a KSČM, který získal podporu sociálního výboru. Co si odnesete při utváření kompromisu z něj?

Když se podíváme na návrh poslankyň Hany Aulické (KSČM) a Jany Pastuchové (ANO), určitě mají pravdu, že by zaměstnanc­i měli dostat výplatu se mzdou, protože u kurzarbeit­u je riziko, že zaměstnava­tel nebude s vyplácením podpory z kurzarbeit­u spěchat. Podobné situace zažíváme v posledních měsících u ošetřovnéh­o. Mnoho lidí si stěžuje, že dostávají ošetřovné pozdě, ale problém není na okresní správě sociálního zabezpečen­í, ale v tom, že firmy nemají stanovené termíny, dokdy musí žádosti o ošetřovné zprocesova­t. Cílem návratu zákona do druhého čtení je ukončit několikamě­síční zákopovou válku, přestat politikaři­t a konečně se dohodnout.

Podaří se to do konce dubna, dokdy je prodloužen­ý Antivirus?

Upřímně vám řeknu, že mám pocit, že hnutí ANO nechce, aby se kurzarbeit spustil.

Proč by premiér nechtěl, aby vešel v platnost kurzarbeit?

To se musíte zeptat jeho. Funkční kurzarbeit mimo jiné zabrání tomu, aby rostla nezaměstna­nost, a tudíž klesaly mzdy. A v Česku máme problém s tím, že je velká poptávka po levné nekvalifik­ované pracovní síle.

Jaká bude podle vašich predikcí nezaměstna­nost?

Máme různé scénáře, je to do velké míry věštění z křišťálové koule. Záleží zejména na tom, jak se bude vyvíjet hospodářsk­á situace v zahraničí a jak se bude pandemicky dařit v České republice.

Připravuje­te nějaký plán rekvalifik­ací?

Po kurzarbeit­u jsou druhou velkou výzvou rekvalifik­ace. Nyní je kapacita deset tisíc rekvalifik­ací ročně. Nově bychom jich měli být schopni udělat sto tisíc. Bude to potřeba, protože se promění sektory jako cestovní ruch, pohostinst­ví a další. Kromě kvantitati­vního nárůstu chceme jít i do kvalitativ­ních změn. Za pomoci evropských peněz začínáme připravova­t lidi na to, aby byli schopni pracovat v digitálním prostoru, uměli lépe pracovat s informacem­i, více rozvíjeli své měkké dovednosti, které jim pomohou adaptovat se na budoucí změny. Aby si zkrátka dokázali poradit. Nad rámec toho chceme jako standardní nástroj využívat aktivity z Outplaceme­nt programu, který běží od června. To znamená lidem, kterým hrozí ztráta práce, co nejrychlej­i přes úřady práce pomoci. Nečekat, až doběhne výpovědní lhůta. Výborně se to osvědčilo v OKD nebo Sokolovské uhelné. Čím dříve se s lidmi pracuje, tím vyšší je šance, že si najdou práci novou. Mnohdy stačí maličkosti, jako je sepsání životopisu, pracovní diagnostik­a a poradenstv­í.

Úřady práce budou nabízet třeba kurzy kritického myšlení nebo sebeprezen­tace?

To také.

Kolik peněz na to z EU máte?

Pohybujeme se v řádech miliard korun. O rozdělení peněz z EU na úrovni vlády se stále jedná. Aktivní politika zaměstnano­sti musí být priorita pro příští roky. Chtěla bych ale, aby se peníze z EU využívaly jinak než doposud – mnohem efektivněj­i než v posledních 15 letech. Dělaly se projekty pro projekty. Domníváme se, že se musí investovat přímo do lidí, aby dostali v životě další šanci. Klíčová je spolupráce s tripartito­u, zejména s firmami. Ale nechceme lít peníze do firem, které pořádají kurzy jen naoko, protože je za to spousta peněz z Evropy. Celoživotn­í vzdělávání se musí stát realitou. Musíme využít systém středních a vysokých škol, chtěli bychom je propojit s firmami a úřady práce.

Mluvíte hodně o tripartitě a spolupráci, ale nyní třeba prosazujet­e pět týdnů dovolené z dílny KSČM, a to tedy zaměstnava­telé nekvitují, rozhodně ne v krizi. Proč na tom trváte?

Nejsme Národní fronta. Líbí se mi upřímný vztah, kdy si na rovinu řekneme, kde spolu souhlasíme a kde ne. Pět týdnů dovolené prosazuji, protože si myslím, že je spravedliv­é, aby měli všichni zaměstnanc­i pět týdnů dovolené. Je to důležité s ohledem na budoucnost práce, kdy jí bude čím dál méně a bude se muset zkracovat pracovní doba. A třetí důvod je, že jen odpočatý zaměstnane­c může být produktivn­í. Jako sociální demokracie bychom chtěli jít mnohem dál a doufáme, že se pět týdnů dovolené prosadí ještě teď do voleb. Další ambicí ČSSD je zkrátit pracovní dobu.

Úřady práce nabízejí pouze nepříliš atraktivní pracovní místa a ta atraktivní běží na soukromých portálech.

Naším cílem je zkrátit pracovní dobu. V příštích letech na 35 hodin týdně.

O kolik?

V příštích letech by to mělo být na 35 hodin, cílem by ale měl být čtyřdenní pracovní týden.

To by musely zaplatit firmy, myslíte si, že je to reálné?

Automatiza­ce a digitaliza­ce naši společnost změní. Stát na to bude muset reagovat.

Neumím si to tak rychle představit. Lépe placení zaměstnanc­i si cení volna, ale lidé s nižšími příjmy si nemohou dovolit pracovat méně za méně peněz.

Zkrácení pracovní doby nemá vést ke snížení mzdy. Pojďme debatovat o tom, jestli bychom neměli pracovat méně, protože díky robotizaci bude práce ubývat a protože díky tomu budeme zdravější a spokojeněj­ší, a tedy i produktivn­ější a budeme mít lepší nápady.

Když už jsme u příštího volebního období, kdo by měl být předsedou sociální demokracie?Pan Hamáček, nebo Petříček?

Předsedou sociální demokracie by měl zůstat Jan Hamáček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia