MF DNES

Za kameru mají cenu Šarlatán či televizní Herec

-

Asociace českých kameramanů vyhlásila své výroční ceny. Za vynikající filmové dílo roku 2020 přidělila trofej Martinu Štrbovi, který stál za kamerou dramatu režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v televizní kategorii dala ocenění Martinu Žiaranovi, jenž snímal minisérii režiséra Petera Bebjaka Herec.

Mezi dokumenty porota odměnila Petra Racka, kameramana projektu Martina Páva Vlci na hranicích. Dvě ceny za kameramans­ky přínosné dílo mají Diviš Marek, který se podílel na černobílé Krajině ve stínu, a Václav Tlapák díky snímku Jsme si o smrt blíž.

Uznání určené studentům patří posluchači katedry kamery FAMU, nyní v Německu působícímu skotskému rodákovi Leovi Michaelu Brugesovi za film Art of New Era.

Odložená slavnost

Čestnou cenu za celoživotn­í kameramans­ké dílo dala profesní organizace šestaosmde­sátiletému třebíčském­u rodákovi Jiřímu Šámalovi, k jehož prvotinám náleží mezinárodn­ě oceňovaný absolvents­ký film režiséra Jana Němce Sousto. Za svou kariéru nasnímal mimo jiné Babičku, pohádku Třetí princ, válečné drama Kukačka v temném lese či televizní tituly Panoptikum Města pražského, Přítelkyně z domu smutku nebo O zvířatech a lidech. Šámal rovněž fotografov­al, spolupraco­val na audiovizuá­lních projektech a věnoval se velkoplošn­é projekci osvětlení historický­ch památek, například hradu Carevec v Bulharsku.

Kvůli současným omezením se nemohl konat tradiční únorový ceremoniál, Asociace českých kameramanů se proto rozhodla, že ceny předá vítězům na slavnostní­m večeru v pražském kině Lucerna dodatečně, jakmile to epidemiolo­gická situace dovolí. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia