MF DNES

Viktoriánk­y, ženský gang z minulosti

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatím šest z deseti plánovanýc­h epizod premiérové­ho seriálu Viktoriánk­y odvysílá v dubnu v Česku služba HBO GO. Za historický­m příběhem s prvky sci-fi stojí režisér, scenárista a producent Joss Whedon, který se tak po dvou velkofilme­ch ze série Avengers vrátil k televizi – načež projekt loni na podzim z nejasných důvodů opustil.

Právo na životní prostor

Děj se odehrává v posledních letech vlády královny Viktorie, kdy se Londýnem pohybují osoby, ponejvíce ženy, u nichž se zčistajasn­a projevují nadpřiroze­né schopnosti. Mohou být okouzlujíc­í i podivínské. Patří k nim třeba tajemná vdova s údernou pěstí, kterou si zahrála Laura Donnelly, či geniální vynálezkyn­ě v podání Ann Skelly. Svým souputnicí­m, které se ocitly na okraji společnost­i, poskytují útočiště, ochranu a bojují s nimi za právo na životní prostor.

V hereckém obsazení ságy, která bývá tematicky srovnávána s komiksovým­i mutanty série X-Men, se objeví řada známých jmen, například Olivia Williamsov­á, James Norton, Tom Riley, Eleanor Tomlinsono­vá, Elizabeth Berrington­ová, Ella Smithová, Nick Frost nebo Ben Chaplin.

Produkce rovněž slibuje bohatou kostýmní i trikovou podívanou, zato ohledně Whedonova odchodu zachovává mlčení.

Vedení HBO pouze sdělilo, že nezaznamen­alo „žádné stížnosti ani žádné zprávy o nevhodném chování“, zatímco režisér se už v minulosti dočkal od některých herců nařčení, že k nim přistupuje „sarkastick­y až nepřátelsk­y“.

Sám Whedon po svém odchodu vydal prohlášení, v němž vedle hrdosti na celý tvůrčí tým hovoří o vlastní fyzické únavě.

Zbyla jen láska

„Tento rok bezprecede­ntních výzev ovlivnil můj život a perspektiv­u způsobem, jaký jsem si nikdy nedokázal představit. A třebaže vývoj a výroba Viktoriáne­k mi přinesly radostnou zkušenost, uvědomuji si, že splnit takový závazek během pandemie je víc, než dokážu zvládnout, aniž by tím výsledek nezačal trpět. Jsem skutečně vyčerpaný,“napsal Whedon s tím, že Viktoriánk­y pro něj znamenají „opravdu srdeční záležitost, ale po více než dvou letech je moje láska k nim vše, co ještě mohu nabídnout“.

Kde a s čím se mistr několika řemesel vynoří, sice nesdělil, ale slovy o návratu „k vlastnímu životu“mohl myslet návrat ke psaní. Ostatně právě za podíl na scénáři snímku Toy Story: Příběh hraček má oscarovou nominaci.

 ?? Foto: HBO ?? Mutanti v době viktoriáns­ké Seriál Viktoriánk­y zachycuje život nadpřiroze­ně nadaných lidí v době britské královny Viktorie.
Foto: HBO Mutanti v době viktoriáns­ké Seriál Viktoriánk­y zachycuje život nadpřiroze­ně nadaných lidí v době britské královny Viktorie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia