MF DNES

Zavřená země

Vláda chystá přísnější opatření: zákaz cest mezi kraji a zavřené školy i školky

- Václav Janouš Eva Pospíšilov­á

Uzavřou se školy a mateřské školy. Zavřou všechny obchody vyjma těch s nezbytně nutným zbožím, jako jsou potraviny, lékárny, čerpací stanice, drogerie, servisy, prodejny krmiv nebo třeba dětské oblečení a obuv. Nikdo nebude smět cestovat mimo kraj, kde bydlí, pokud nepojede do práce či k lékaři. Respirátor­y budou muset všichni nosit na veřejnosti i v práci. Zaměstnanc­i budou muset být povinně testováni ve firmách. To jsou hlavní opatření, která včera představil­a vláda opozici a která chce od následujíc­ích dnů přijmout. Zpřísnit, namísto toho, že původně plánovala od tohoto týdne rozvolňova­t či od pondělí navrátit další ročníky do škol.

Právě včera, kdy vláda večer od devíti hodin večer o opatřeních začala rozhodovat, přibylo přes patnáct tisíc nakažených koronavire­m. Premiér Andrej Babiš hned dopoledne připustil, že je čas na „lockdown lidí“. „Když není kontakt, není přenos. Čekají nás pekelné dny, ten vir je zabiják. Mrzí mě to, ale není jiného řešení než zpřísnit opatření,“vysvětlova­l Andrej Babiš.

Trocha čísel: v mezitýdenn­ím srovnání rostou počty nakažených o 25 procent a sedmidenní průměr je nejvyšší od 13. ledna. Více než třicetipro­centní nárůst vykazuje Praha, Středočesk­ý, Plzeňský, Ústecký nebo Zlínský kraj. V sedmnácti okresech ze 77 je sedmidenní nárůst nových případů už vyšší než tisíc na sto tisíc obyvatel.

Klíčové je tak podle epidemiolo­gů omezit pohyb lidí, proto vláda přišla se zákazem vycestovat z kraje. Jednalo se i o další možnosti – omezit pohyb lidí na určitou vzdálenost od bydliště, dvacet či třicet kilometrů.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš je však k takovému omezení skeptický, protože mnoho lidí pracuje v jiných krajích, než bydlí. „Muselo by se to řešit vydáváním povolenek, pak je otázka, kdo by takové povolenky vydával,“poznamenal Bartoš.

Přitom odboráři volají po ještě přísnějšíc­h opatřeních včetně „vypnutí“celé ekonomiky na Velikonoce. Tedy uzavření všech podniků, které nejsou kritickou infrastruk­turou státu. „Nepočítáme se zavíráním podniků,“avizoval ale už dopředu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Nová opatření by podle zdrojů MF DNES měla platit tři týdny od pondělí 1. března.

Pro nová opatření vláda potřebuje prodloužit nouzový stav, který o víkendu prozatím vyprší. Právě o prodloužen­í jednal včera premiér Andrej Babiš s lídry opozice. K žádnému závěru ale zatím nedošli. „Chtěli jsme zdůvodnění navrhovaný­ch opatření a data, na základě nichž k nim došli. Pan premiér nám přislíbil, že nám je do zítřka (do čtvrtka) dodá a opatření odůvodní,“řekl k tomu MF DNES předseda ODS Petr Fiala.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana vyjádřili lídři opozice během jednání podiv nad tím, že ještě v úterý stačil vládě k řešení neúprosně se zhoršující situace pandemický zákon a včera už nikoli. „Nikdo ale nezpochybň­oval, že situace je extrémně vážná, a měl jsem pocit, že je snaha najít řešení,“doplnil k tomu Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš naznačil, že jeho strana je připravená další nouzový stav podpořit. Vláda ale musí vyhovět jejich požadavkům, zejména jde o podporu lidí v karanténě nebo pravidelné testování ve firmách. Všechna navrhovaná opatření musí zároveň kabinet řádně odůvodnit.

Vládní záměr na další nouzový stav nepodpoří hnutí SPD Tomia Okamury. „Ukazuje se, že stávající politika vlády ohledně opatření nikam nevede. Vláda musí zacílit na rizikové skupiny obyvatel a ostatní nechat žít a pracovat při základních opatřeních,“uvedlo hnutí v prohlášení.

Proti se staví i někteří politici KSČM, která jinak menšinovou vládu ANO a ČSSD toleruje. „Nemohu podporovat prodloužen­í nouzového stavu, o kterém tvrdím, že je protiústav­ní. Žádná další opatření nejsou potřeba, když vláda neumí zajistit plnění ani těch stávajícíc­h,“řekl MF DNES například poslanec Zdeněk Ondráček.

Předseda komunistů Vojtěch Filip kvůli otázce nouzového stavu svolal výkonný výbor.

Rozladěný odborář

Po jednání premiéra s opozicí se sešli s Andrejem Babišem i odboráři. „Dlouho jsem stál stranou štvanice na vládu. Z jednání s premiérem jsem ale, slušně řečeno, rozladěný. Chtěl jsem znát konkrétní plány a řešení velmi vážné situace. Místo toho jsem byl svědkem něčeho, co

Chtěli jsme zdůvodnění navrhovaný­ch opatření a data, jak k nim došli. Pan premiér nám je slíbil do zítřka.

zatím neumím vyhodnotit. Musel jsem se jít projít ven,“postěžoval si včera odborový předák Josef Středula. Ten přitom v uplynulých dnech navrhoval, aby byl o Velikonocí­ch vyhlášen lockdown.

Současný nouzový stav platí v Česku do neděle, kdy se vyhlášená opatření původně měla začít řídit právě projednáva­ným pandemický­m zákonem. Včera se jím zabýval Senát, který chce navázat protikoron­avirové restrikce na pandemicko­u pohotovost. Tu bude moci ukončit nebo obnovit Sněmovna.

Předloha nyní míří zpět do dolní komory. Zabývat se jí bude znovu zítra. Následně má pandemický zákon dostat k podpisu prezident. Podle všeho by se ale tento proces měl do neděle stihnout. Vláda chce nicméně další nouzový stav kvůli omezení pohybu nebo shromažďov­ání. Tato opatření pandemický zákon vyhlásit plošně neumožňuje.

S přispěním Dominiky Hromkové

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Předseda ODS Petr Fiala a první místopředs­eda strany Zbyněk Stanjura jednají online s vládou. „Pokud kabinet představí rozumná a vymahateln­á opatření postavená na datech, jsme připraveni vládě podat ruku,“sdělil Fiala agentuře ČTK.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Předseda ODS Petr Fiala a první místopředs­eda strany Zbyněk Stanjura jednají online s vládou. „Pokud kabinet představí rozumná a vymahateln­á opatření postavená na datech, jsme připraveni vládě podat ruku,“sdělil Fiala agentuře ČTK.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Premiér Andrej Babiš dopoledne oznámil, že vláda opět zpřísní opatření.
Foto: ČTK Premiér Andrej Babiš dopoledne oznámil, že vláda opět zpřísní opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia