MF DNES

Přehledně: čtvrtá vlna pandemie

V Česku opět strmě rostou koronaviro­vá čísla, jinde už moc ne

- Karolina Bulisová Ondřej Krutilek

Svět zažil tři vlny koronaviru: jednu jarní, druhou podzimní v roce 2020 plus třetí zimní v roce 2021. Střední Evropa v čele s Českem bude mít ještě jarní vlnu opatření, v pořadí už čtvrtou.

Od půlky února vstoupila na strmou cestu směrem vzhůru ke čtvrtému výraznému vrcholu pandemie podle dat počtu nakažených na jeden milion obyvatel dle serveru ourworldin­data.org.

Země na západě Evropy jsou na tom jinak. Třeba v Německu, Španělsku nebo Velké Británii počet nemocných postupně klesá.

Kapacita lůžek na jednotkách intenzivní péče v posledních dnech dosahuje svých kritických možností. Ke středečním­u odpoledni zbývalo v celé republice volných 14 procent lůžek na JIP. V praxi to znamená 170 míst pro pacienty s covidem a 401 míst pro pacienty s jinými akutními problémy. V řeči strohých procent na tom sousední Německo není o tolik lépe. Na JIP mají Němci volných 16 procent lůžek.

Jenže tamní nemocnice i v této době provádějí plánované operace a covid pacienti, kteří potřebují intenzivní péči, zabírají pouhých 10,5 procenta celkové kapacity.

V Česku je praxe jiná. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný řekl, že napsal krajům, že v případě nepříznivé­ho vývoje by nemocnice mohly omezit veškerou ostatní péči kromě té intenzivní. Plánované zákroky nyní nemocnice už pár týdnů znovu neprováděj­í.

Černá statistika

Česko se drží na špici i v počtu těch, kteří nemoci covid–19 podlehli. Hůř je na tom z okolních států pouze Slovensko. Na milion obyvatel počítají naši východní sousedé skoro šestnáct zemřelých. V Česku je to patnáct. Polsko a Německo přitom na jeden milion mají pět obětí koronaviru. Rakousko je na tom s necelými třemi ještě lépe.

Letní euforie a druhá vlna

V Česku se už druhá vlna po velkých letních prázdninác­h projevila oproti ostatním zemím o něco dříve a především intenzivně. Svou roli v tom zřejmě sehrál rychlý letní ústup od protiepide­mických opatření. Třeba v Rakousku a Německu se během léta na veřejných místech běžně nosily roušky, zatímco v Česku bylo možné vyrazit do restaurace bez ochrany úst.

Pravdou ale je, že druhá vlna se nevyhnula nikomu z našich sousedů. Jen se tam nevyšplhal­a tak vysoko jako u nás a vyvrcholil­a o chvíli později. Právě na konci léta si zřejmě Česko vybudovalo značnou, neustále se reprodukuj­ící nálož nemocných v populaci, které už se od té doby nedokázalo zbavit.

Po konci října začala křivka u nás strmě klesat a Česko se 8. prosince dostalo na své dosavadní poprázdnin­ové minimum. I tak bylo ale české minimum 4 500 případů na milion obyvatel vyšší než německý podzimní vrchol, který činil 4 200 nakažených na milion obyvatel.

Vánoční nákupy a třetí vlna

A s tím zřejmě souvisí i třetí povánoční vlna, která sice opět proběhla všude v Evropě, ale u nás zase měla nejvyšší vrchol. Spojily se dopady vánočních svátků s předvánočn­ím rozvolnění­m. V kombinaci se stále velkým počtem nakažených pak křivka vyskočila strmě vzhůru v lednu.

Zimní karanténu si prožila zase celá Evropa, Němci trochu z úzkostlivo­sti. Okolní země se teď po ní už otvírají, v Polsku nebo Rakousku se dávno lyžuje. A Česko? Po drobném poklesu a vyhlašován­í, že se otevřou obchody, čísla zase letí nahoru. Čtvrtá vlna je v plném proudu. Na vině by mohly být nové mutace. Počty nakažených začínají pozvolna růst také v Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia