MF DNES

Jaká bude nová Škoda Fabia

Rozjezd výroby je naplánován na květen, začátkem letních prázdnin Škoda zahájí předprodej

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Může být poslední fabií, na kterou jsou zákazníci zvyklí, přiznává šéf značky Škoda Thomas Schäfer. Čtvrtá generace známého modelu vstoupí na tuzemský trh v září, 22 let od premiéry první generace. A za tu dobu výrazně narostla.

Novinka má na délku 4,1 metru, o jedenáct centimetrů víc než její nejbližší předchůdky­ně. Ke scale jí sice stále 20 centimetrů délky chybí, ale až dorazí v roce 2023 kombík, větší „sestru“scalu dožene.

Redakce MF DNES měla možnost svézt se maskovaným prototypem nového vozu. A zjistila, že fabia nepřidala centimetry jen navenek, velká je i uvnitř. Sedí se v ní ve velkých, pohodlných sedadlech převzatých ze scaly, přední sedák fabie je tak třeba skoro o centimetr delší než v karoqu.

Kabina je dostatečně široká – vpředu je o 3,6 centimetru více místa v oblasti loktů než v předchůdky­ni, vzadu o tři centimetry – takže se uvnitř cítíte jako v dospělém autě. A není to jen na první posazení, stejný dojem vzbuzuje i jízda.

Dělají to také větší kola. Fabia dostane nebývale velký rozsah průměru ráfků. Startovat se bude u čtrnáctek na vysokých pneumatiká­ch, největší budou osmnáctky. Nejméně vybavené fabie totiž budou v nabídce muset zastoupit malou Škodu Citigo.

Nejvýrazně­ji zapůsobila při prvním seznámení s vozem kvalita odhlučnění kabiny a podvozku. Obojí je ve fabii čtvrté generace špičkové. Chování auta na silnici je jisté.

Nabídka bude zahrnovat jen benzinové motory. Příznivci plynu se pohonu na CNG nedočkají, nad hybridem se v Boleslavi údajně zamýšlejí. V tom případě by dorazil za čtyři až pět let spolu s faceliftem.

Při krátkém svezení pro vybraná světová média jsme se svezli s výkonnější­m provedením přeplňovan­ého tříválce TSI. Ve Škodě předpoklád­ají, že to bude nejžádaněj­ší motorizace. Pro většinu jízdních situací bude jeho výkon naprosto dostačovat. Každopádně kdo by neměl dost, může zvolit přeplňovan­ý čtyřválec 1,5 TSI o maximálním výkonu 150 koní.

Fabia nepřijíždí v lehké době, ale možná je to výhoda. Čtyřmetrov­é hatchbacky, které se v Česku prodávaly ještě před dvěma roky od nějakého čtvrt milionu korun, stojí kvůli emisním a bezpečnost­ním normám rok od roku více peněz. V autech je třeba o 500 eur (13 tisíc korun) dražší výfuk, protože podražila platina, která je potřeba pro výrobu katalyzáto­ru čistícího emise.

A tak dnes fabia a všichni ostatní startují spíš na 300 tisících. Thomas Schäfer připouští, že nikdo neví, kam se bude vývoj ubírat. Rozhodne se podle něj po roce 2025.

Nejhorší scénář je ten, že bude třeba přepřáhnou­t kompletně na elektrický pohon už v roce 2030, což je za devět let. Do té doby nová fabia, která se začne vyrábět za pár týdnů, „dožije“.

V tom případě by čtvrtá generace byla poslední. Její nástupkyni by se totiž vyrábět nevyplatil­o – přinejmenš­ím pro Evropu ne. „Fabia má růstový potenciál v celém světě. Je to těžký segment – potřebuje objem produkce, nízké výrobní náklady a profit. A my ve Škodě víme, jak na to,“vysvětluje Schäfer.

Fabia nově stojí kompletně na architektu­ře MQB koncernu Volkswagen. Pokud jde o odcházejíc­í generaci, Škoda koncem ledna zastavila příjem objednávek na hatchback, dovyrobí objednané vozy a doprodá skladové zásoby. Ještě dva roky se bude nicméně vyrábět a prodávat kombík, nově s označením Tour.

Více o nové Škodě Fabia čtěte v úterní příloze MF DNES a na iDNES.cz

 ??  ??
 ?? Foto: Škoda Auto ?? Mladoboles­lavská značka představil­a vybraným světovým médiím maskovanou čtvrtou generaci modelu Fabia a nechala je v ní svézt. První dojmy byly převážně pozitivní.
Foto: Škoda Auto Mladoboles­lavská značka představil­a vybraným světovým médiím maskovanou čtvrtou generaci modelu Fabia a nechala je v ní svézt. První dojmy byly převážně pozitivní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia