MF DNES

AstraZenec­a hlásí další výpadek v dodávkách

-

Opět hrozí, že do České republiky dorazí méně očkovací látky proti covidu-19, než vláda plánovala.

Podle agentury Reuters farmaceuti­cká společnost AstraZenec­a oznámila unijním činitelům, že ve druhém čtvrtletí doručí do Evropské unie méně než polovinu původně přislíbený­ch dávek vakcíny. AstraZenec­a zprávu nepopřela. Pouze prohlásila, že usiluje o zvýšení výrobních kapacit, aby stihla doručit slíbených 180 milionů dávek. AstraZenec­a má problémy s dodávkami již nyní v prvním čtvrtletí letošního roku. „V této chvíli AstraZenec­a pracuje na zvyšování produkce ve svém dodavatels­kém řetězci v rámci EU a na širším využívání svých globálních kapacit, abychom byli schopni dodat členským státům EU ve druhém čtvrtletí 180 milionů nasmlouvan­ých dávek,“uvedla společnost.

Do minulého týdne dorazilo do Česka zhruba 76 tisíc vakcín AstraZenec­a. Už jsou rozvezeny do krajů a čekají na použití. Díky snazší manipulaci s nimi počítá ministerst­vo zdravotnic­tví s tím, že by vakcínou přednostně očkovali praktičtí lékaři a že bude využita i při očkování učitelů, které má začít příští týden. Výpadek měly i dodávky vakcín Pfizer / BioNTechu, ale společnost už dodávky navyšuje. Minulý týden přišlo 91 tisíc dávek, tento týden přijde 93 tisíc. Dávky mají stoupnout až ke 125 tisícům týdně na konci března.

Přínos očkování už se projevil

Do úterý 23. února bylo v Česku vyočkováno 581 542 dávek vakcíny. Jen za úterý to bylo 16 663 dávek. Ukončené očkování (dvě dávky) mělo v Česku 220 924 lidí. Vakcín Pfizer / BioNTech bylo vyočkováno 537 257 (92,4 %), 31 853 vakcín Moderna (5,5 %) a 12 432 dávek látky firmy AstraZenec­a (2,1 %).

Aspoň jednu dávku dostalo 154 tisíc seniorů starších 80 let. Zbytek očkovaných jsou zdravotníc­i, chroničtí nemocní, obyvatelé domovů pro seniory a pracovníci integrovan­ého záchrannéh­o systému či někteří ústavní činitelé.

Na příkladu očkování zdravotník­ů ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek dokazuje, že očkování pomáhá. Po Vánocích mělo pozitivní test devět tisíc zdravotník­ů, nyní je v této skupině nakažených 2 700 až 2 800 lidí. Česko má objednané vakcíny proti covidu-19 pro 11 milionů osob. Má zájem i o vakcíny od firem CureVac a Johnson & Johnson, kde schvalován­í teprve probíhá. V poslední době se mluvilo o možnosti využít ruské vakcíny Sputnik. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia