MF DNES

Suvenýr z tropické dovolené: nebezpečná mutace viru

- Robert Oppelt

Laboratoře prověřují několik nových „podezřelýc­h“vzorků koronaviru. Provádějí u nich takzvanou sekvenaci, tedy podrobnou genetickou analýzu viru, která potvrdí, o jaký typ se jedná.

Odborníci mají podezření, že po britské dorazila do Česka i nebezpečná jihoafrick­á mutace. Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon prověřuje tři pozitivní záchyty této mutace koronaviru, který se původně rozšířil v jedné mateřské škole v Brně. Jasno má být zítra.

„Tato varianta je agresivněj­ší. Může napadnout i lidi, kteří nemoc již prodělali, a účinnost očkování proti ní je nižší,“řekl ředitel laboratoře Omar Šerý.

Přibližně před dvěma týdny byl podle něj zachycen vzorek, který byl pozitivní jen v jednom ze dvou bodů typických pro britskou variantu, kterou experti hledali. Proto se začali zabývat podezřením, že je to jihoafrick­á mutace. „V tomto týdnu se objevily další dva vzorky s podobnou charakteri­stikou. Následnými analýzami jsme prokázali jihoafrick­ou variantu pomocí detekce dalších pěti bodů virové sekvence,“popsal Šerý.

Britskou a jihoafrick­ou variantu je obtížné odlišit. „Jihoafrick­á je nebezpečně­jší a snižuje účinnost očkování. Navíc déle přetrvává v organismu. Proto i když je člověk očkovaný, rozhodně by měl zůstat v karanténě, pakliže je v kontaktu s nakaženou osobou. Člověka očkování ochrání před fatálním průběhem nemoci, ale nezajistí, že očkovaný člověk nebude nakažlivý,“uvedl Šerý.

Navrátilci ze Zanzibaru

V České republice je ale více podezřelýc­h vzorků. „U tří lidí máme podezření na nákazu novým typem koronaviru, takzvanou jihoafrick­ou mutací. Vzorky jsou nyní v národní referenční laboratoři a byla zahájena jejich sekvenace k potvrzení. Jedná se o osoby, které se vrátily ze Zanzibaru,“uvedl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. Podezření podle něj vzniklo u ženy a muže z Královéhra­deckého kraje a u jedné ženy z Jihomoravs­kého kraje. Všichni se měli vrátit z dovolené na ostrově v Indickém oceánu.

Mutací přibývá

Odborníci po světě už identifiko­vali několik tisíc mutací koronaviru. Podle imunologa Václava Hořejšího se nové mutace šíří rychleji.

„Nejenom, že se tyto mutace šíří rychleji podobně jako britská. Kromě toho unikají i protilátká­m, které máme po prodělání, ale i očkování. Takže to je tedy velký problém,“upozornil imunolog Hořejší.

U některých mutací není jisté, zda na ně fungují vakcíny. Pokud by tedy jihoafrick­á či brazilská mutace převládly, znamenalo by to velký problém.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia