MF DNES

Bojoval za Islámský stát, hrozí mu dvacet let

- Jan Bohata redaktor MF DNES

V roli bojovníka i propagandi­sty teroristic­ké organizace Islámský stát od února 2015 působil šestadvace­tiletý Jusúf Al Samarraie, Iráčan žijící v České republice.

Do bojové zóny na sever Iráku z Prahy odletěl přes Istanbul v lednu před šesti lety. Tvrdí to obžaloba pro zločin teroristic­kého útoku a účasti na teroristic­ké skupině, kterou včera začal řešit senát Městského soudu v Praze. Stíhání je vedeno v nepřítomno­sti obžalované­ho.

„Již v první polovině roku 2015 po svém bojovém vyzbrojení aktivně vystoupil jako příslušník Islámského státu, a to z důvodu ztotožnění se s jeho ideologií a se záměrem způsobit protivníků­m Islámského státu zranění či smrt,“popsal bojové nasazení mladého džihádisty státní zástupce Martin Bílý.

Al Samarraie se zúčastnil bojové ofenzivy vojenských jednotek Islámského státu za znovudobyt­í ropné rafinerie v Baiji na severu Iráku v dubnu 2015. Podílel se tehdy na operacích islamistů proti regulérní irácké armádě a koaličním jednotkám.

„Při náletu americké řízené rakety na jeho stanoviště v této rafinerii byl zraněn,“uvedl žalobce Bílý. Al Sammaraie vystupoval i na propagandi­stických videích islamistů. Zaujímal také pozici učitele na oddělení leteckého fotografov­ání.

Nasazen byl i v oddělení denních tiskových zpráv a odboru záležitost­í mudžahedín­ů. „Poté, co nám vítr donesl vaši munici, tak tato munice se vám vrací, aby vás udusila svým kouřem s povolením Alláha, a my jsme teď uprostřed rafinerie,“znělo Al Samarraiov­o poselství po zmíněných bojích v Baiji.

Americká stopa

Na stopu džihádisty z Čech upozornila české vyšetřovat­ele americká FBI. Zpravodajc­ům se po bojích o Mosul v létě 2017 podařilo mimo jiné nalézt i Al Samarraiov­y výplatní pásky od Islámského státu. Česká policie a zpravodajc­i poté dohledali další důkazy.

Jde například o elektronic­kou komunikaci obžalované­ho s otcem, žijícím v Česku. Mohammed Yousef Al Samarraie včera vypovídal. „Nerozumím tomu. Fandil fotbalu, byl to normální kluk. Neměl extremisti­cké názory,“řekl otec. Se svým jediným potomkem, žijícím v Mosulu, komunikova­l přes Skype a aplikaci Telegram. V březnu 2017 chlapci poslal přes krycí adresu v Turecku 2 000 dolarů (asi 54 tisíc korun). Dolarovou dotaci státní zastupitel­ství posoudilo jako financován­í terorismu. Islamistův otec dostal loni v létě u pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové tříletou podmínku. S obžalovaný­m otec prý komunikova­l naposledy v létě 2017. Podle jeho názoru potomek zahynul i se svou iráckou rodinou v Mosulu. Al Sammarraie žil v Česku od roku 2013, kdy se přistěhova­l za otcem na východ Čech. Původně chtěl studovat a stát se zubním lékařem. V České republice se oženil. Jeho někdejší česká choť má rovněž svědčit. Předsedkyn­ě senátu proto hlavní líčení odročila na duben, kdy zřejmě vynese rozsudek. Obžalované­mu hrozí 12 až 20 let za mřížemi. Nejde o jedinou kauzu spjatou s islámským terorismem u tuzemských soudů.

Loni na konci května pražský vrchní soud potvrdil trest 10 let imámovi Sameru Shehadehov­i za pomoc k účasti na teroristic­ké skupině a financován­í terorismu. Jeho bratru Omarovi uložil 11 let. Samerova švagrová Fátima Hudková dostala o pět let méně. Oba v nepřítomno­sti. Za propagaci terorismu si loni na jaře u Vrchního soudu v Praze vyslechl trest pěti let Dominik Kobulnický alias Abdul Rahman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia