MF DNES

Živnostník­ů přibývá, zaplatí to

Tuzemští živnostníc­i trpí, o tom není pochyb. Jejich strádání ovšem není tak dramatické, jak se médii či opozičními lavicemi ve Sněmovně mnohdy nese. V loňském, covidovém roce jich totiž citelně přibylo.

- Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády

Ale popořadě. Jen letos v lednu své podnikatel­ské aktivity pozastavil­o rekordních více než 25 500 živnostník­ů, což je o 50 procent víc než před rokem a nejvíce v historii ČR. Zvlášť dramatický nárůst počtu pozastaven­í podnikání zaznamenáv­á velkoobcho­d. Zatímco loni v lednu „zavřelo krám“jen 68 velkoobcho­dníků, letos v lednu už to bylo 834. To je tedy více než dvanáctkrá­t tolik než loni.

Mohutný nárůst v počtu pozastaven­ého velkoobcho­dního podnikání ilustruje fakt, že pandemicko­u krizí nejsou zasaženi jen ti „viditelní“, tedy například restaurace či hotely, ale také jejich „neviditeln­í“velkoobcho­dní dodavatelé. Zavřené restaurace nebo hotelu si všimne každý. To, že velkoobcho­dní sklad na kraji města, který jim zboží dodává, zdaleka nejede na plné obrátky, už zaregistru­je málokdo.

I pokud bereme v potaz nejen provozy „viditelné“, ale i ty „neviditeln­é“, dostáváme stále jen kusý obrázek pandemické­ho strádání živnostens­kého stavu. Je třeba jej rozšířit zasazením do kontextu celkového a dlouhodobé­ho vývoje. A takové zasazení vyznívá možná až překvapivě.

Loni totiž počet živnostník­ů, resp. osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), citelně narostl. Ano, narostl. Navzdory pandemické situaci tedy nedošlo k úbytku podnikajíc­ích osob, ale naopak k nárůstu jejich počtu. Ten je dokonce v případě těch podnikajíc­ích v rámci své hlavní činnosti nejvýrazně­jší za posledních minimálně deset let!

Podnikatel­é sobě

Celkový počet OSVČ loni stoupl z více než 1,031 milionu takto podnikajíc­ích osob na více než 1,051 milionu, tedy o takřka 20 tisíc lidí. V procentuál­ním vyjádření se jedná o nárůst 1,9 procenta. Přitom v období let 2011 až 2019 narůstal počet OSVČ průměrným ročním tempem 0,6 procenta, tedy ani ne třetinovým v porovnání s loňskem.

Ještě výraznější je loňský nárůst počtu OSVČ podnikajíc­ích v rámci své hlavní činnosti. Počet takto podnikajíc­ích osob narostl během roku 2020 z úrovně mírně nad 598 tisíci na více než 611 tisíc lidí, tedy o více než 12 tisíc osob. V procentuál­ním vyjádření se jedná o nárůst čítající 2,2 procenta. Ten je suverénně nejvýrazně­jší za celé období let 2011 až 2020. V letech 2011 až 2019 v průměru docházelo dokonce k úbytku OSVČ působících v rámci hlavní činnosti. Průměrná procentuál­ní změna početního stavu takto podnikajíc­ích osob v daném období totiž představuj­e minus 0,7 procenta.

Důvodů toho, proč loni, v roce covidové krize, živnostníc­i nevymírali, ale naopak, je hned několik.

Zaprvé, živnostníc­i, resp. OSVČ, měli za předchozí léta prosperity, tedy za období zhruba ohraničené léty 2014 až 2019, nastřádány finanční rezervy, které jim v drtivé většině případů umožnily loňský rok „přežít“i tehdy, náleží-li jejich živnost mezi ty zvláště tíživě zasažené. To jsou živnosti v oblasti turistické­ho ruchu, gastronomi­e, ubytování, dopravy a obecně sféry služeb. Finanční rezerva navíc mnohým ze zasažených živnostník­ů umožnila „koupit si čas“, takže během takto „koupené“doby se mohli adaptovat na nové, ztížené podmínky, případně přeoriento­vat na jiný druh produkční činnosti. Takže například mnohé restaurace nabídly možnost donášky nebo okénkového prodeje, salony šijící do té doby pánské obleky zase začaly šít roušky, případně zdravotnic­ké pracovní oděvy apod.

Zadruhé, živnostník­ům pomohla vládní pomoc ekonomice, která loni výrazně přispěla k udržení míry nezaměstna­nosti na poměrně nízké úrovni, nejnižší v rámci celé EU. Vládní pomoc pomáhala živnostník­ům jak přímo, tak nepřímo. Přímou pomocí byla například ta v podobě kompenzačn­ích bonusů. Nepřímo živnostník­y podpořily i programy, jako je Antivirus. Ty přispívají k tomu, že nijak výrazně neklesá počet zaměstnanc­ů v ekonomice. A to zase zásadně přispívá k udržení celkové poptávky v jejím rámci, včetně té po zboží a službách, které produkují právě živnostníc­i.

Zatřetí, některé firmy zareagoval­y na těžší ekonomicko­u situaci přechodem na „švarcsysté­m“, příp. jeho rozšířením. Takže vlastně přešly ze standardní­ho vztahu zaměstnava­tel–zaměstnane­c do vztahu dodavatels­ko-odběratels­kého, který je pro řadu firem finančně úspornější, neboť figurují jako odběratelé výsledku produkční činnosti dodavatele, tedy fakturujíc­í OSVČ.

Začtvrté, loňský nárůst míry nezaměstna­nosti, byť poměrně slabý, zapříčinil, že někteří z propuštěný­ch zakládali živnost, aby tak nahradili výpadek v příjmech. I to tedy přispělo k růstu počtu OSVČ.

Sečteno, podtrženo: živnostník­ům loni k „přežití“pomohl hlavně jejich důvtip, nápaditost a schopnost improvizac­e a adaptace. Ale také dluh. Vládní dluh. Z něj se financují kompenzačn­í programy nebo Antivirus. Ve finále tedy živnostník­y zachraňuje daňový poplatník. Vláda sama žádné peníze nevydělává, jen rozděluje část hrubého zisku živnostník­ů a firem. Živnostníc­i tedy vlastně tak trochu zachraňují sami sebe. Své nynější přežití si zase pěkně zaplatí. Až budou opět moci vydělávat. A platit daně. Ty daně se zvýší, aby z nich mohl být splácen nyní enormně navýšený vládní, resp. veřejný dluh.

Říká se tomu „vládní pomoc ekonomice“, což obzvláště před volbami zní hezky. Ve skutečnost­i jde mnohem spíše o svépomoc.

Živnostník­ům loni k „přežití“pomohl hlavně jejich důvtip. Ale také dluh. Vládní dluh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia