MF DNES

Dědo, můžeš zavolat zásahovku?

- Petr Kolman právník a publicista

Jako občan vzorně dodržující skoro nekonečný lockdown takřka již nevycházím z bytu, dokonce ani na fotbal nechodím. Popravdě – abych se úplně neunudil k smrti, sleduji v televizi pořady, které bych asi jinak neviděl. Třeba na veřejnoprá­vní České televizi detektivní seriál Kriminálka 5.C.

Je radost sledovat, jak jsou malí detektivov­é na stopě zločinu. V čemž jim pomáhá rozšafný dědeček, legendární Bolek Polívka, zde kriminalis­ta na penzi. V naposledy zhlédnutém dílu, když malí detektivov­é objasnili další případ, požádali ho: „Dědo, můžeš zavolat zásahovku?“A předmětný vysloužilý kriminalis­ta skutečně zavolal přímo své bývalé kolegy, tedy žádné vandrácké volání na generální linku 158.

Laický divák by si zde patrně postěžoval – není to de facto oslava protekcion­ismu, že určití lidé (zde dokonce děti) mají nadstandar­dní přístup k elitním složkám? Kritičtějš­í divák by možná zahromoval, že to nám ta naše veřejnoprá­vní televize pěkně naplňuje zákon, který ji mj. úkoluje rozšiřován­ím a posilování­m právního vědomí. Navíc k čemu se pak děti ve školách učí, že mají kontaktova­t tísňové linky, jsou-li třeba svědky trestného činu, když jim pak ČT narušuje za pomoci jejich úspěšnější­ch, byť imaginární­ch vrstevníků toto právní povědomí? A stranou ponechme, že dětem se jinak správně vštěpuje, aby bez zbytečného odkladu volaly policii, ne aby něco samy vyšetřoval­y, a vystavoval­y se tak zbytečnému nebezpečí.

Možná je ale naopak dobré naši vaši televizi pochválit za přístup, připravují­cí děti na to, jaký svět skutečně je. Prostě kdo má někde známé či příbuzné, dostane se dříve k různým službám, zábavám a výhodám. Jednou dostane dříve vakcínu (jako třeba kuchař Pohlreich, ředitel VZP nebo manželka kdejakého radního), jindy se třeba dostane jako VIP na fotbal v době, kdy my ostatní už fotbal známe jen z televize. Ostatně přítomen mezi prominenty na Slávii byl i ředitel České televize Petr Dvořák. A kruh se nám uzavírá…

Ukazovat svět, jaký je, to je úkol veřejnoprá­vních médií. Proto si je ostatně povinně platíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia