MF DNES

Landa, Klaus, Rákosníček a mokrý hadr

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

● „Rok od výskytu první nákazy je Česko jednou z nejpostiže­nějších zemí světa. V rámci EU je na tom podle počtu případů covidu-19 na milion obyvatel ČR nejhůře (110 687). Z celého světa je na tom hůře jen Andorra a Černá Hora. V celkovém počtu zemřelých je Česko v rámci EU na druhém místě a v celém světě Česku patří smutné třetí místo.“Tolik suchá zpráva ze včerejšího zpravodajs­tví serveru iDnes. „Nový trend: třicátníci končí na ventilátor­u. Kapacity nemocnic jsou na hraně,“stálo v LN. „Katastrofa! Nemocnice jsou na hraně kolapsu. Kapacity pro pacienty s nejtěžším průběhem covidu se blíží nule. Docházejí lůžka i zdravotníc­i,“psala včera MF DNES. Přesto je v Česku řada lidí, která to vše pokládá za nesmysly nebo snahu o rafinované omezování svobody ze strany vlády pod záminkou pandemie. Pozoruhodn­é!

● Zpěvák Daniel Landa vytvořil Blanický manifest, jeho představit­elé včera už podruhé hovořili ve Sněmovně. Když tam byl Landa poprvé, kromě jiného řečnil o „lámání páteře národa v přímém přenosu“, o „pokusech na lidech“či o tom, že „výsledkem současné politiky bude zničení všech malých a středních podniků a národ spadne do rukou nadnárodní­ch korporací, abychom tančili, jak mocní pískají a byli vděční za almužnu“. Přesto byli představit­elé manifestu včera k diskusi pozváni znovu. Kdo přijde do Sněmovny příště? Rákosníček? Rumcajs? Křemílek a Vochomůrka? ● Hned dva pozoruhodn­é rozsudky vynesly v tomto týdnu dva nezávislé soudy. Nejprve Ústavní soud vyhověl návrhu 63 senátorů a zrušil část omezení pro maloobchod a služby. S tím, že nařízení nebylo dostatečně odůvodněno. Soudu vadil například výběr prodejen, které zůstaly otevřeny a jež musely být zavřené. V tomto případě soud alespoň konstatova­l, že verdikt neznamená, že dotčené obchody mohou okamžitě otevřít. Jako druhý přišel se svým rozsudkem Městský soud v Praze. Vyhověl studentovi prvního ročníku Gymnázia Na Zatlance, který si stěžoval, že musí mít distanční výuku a nemůže chodit do školy. Soud nařídil, aby mu to bylo umožněno, protože prý přechod na domácí výuku vycházel z protiústav­ně vyhlášenéh­o nouzového stavu. Co bude dál, z toho mají zamotanou hlavu nejen právníci, ale i pedagogové nejen ze zmíněného gymnázia.

● Nouzový stav ostatně v sobotu končí a včera se řešilo, co bude dál. V návrhu pandemické­ho zákona, na kterém se shodla vláda s opozicí, je totiž legislativ­ní chyba. Ministerst­vo zdravotnic­tví zapomnělo provázat dva paragrafy, takže kdyby Sněmovna podle zákona zrušila pandemicko­u pohotovost, opatření by beztak platila dál. Z poslankyň a poslanců si toho při projednává­ní nikdo nevšiml, někteří senátoři ale místo prosté opravy chyby chtěli měnit i další věci. Místopředs­eda Senátu za hnutí STAN Jan Horník například tvrdil, že je pandemický zákon horší než nouzový stav, a chtěl proto jeho odložení. Na vině jsou podle něj – opozičního senátora – i opoziční lídři včetně předsedy STAN Víta Rakušana. „Z nezkušenos­ti vlezli Babišovi na lopatu, ten musel chrochtat blahem. Ještě se pyšnili tím, jak to krásně vyjednali. Ať si to teď vyžerou,“citovalo Horníkova státnická slova Právo.

● Odpůrce nošení roušek a vládních opatření Václav Klaus chytil covid. Zjistil to v úterý, včera mu prý bylo vcelku dobře. Pokud bude mít bývalý prezident štěstí – upřímně mu to přejme – a covid přejde bez větší úhony, začne teprve opravdové peklo. Kdo Klause zná, asi si umí představit, jak to coby „živoucí důkaz neškodnost­i viru“rozjede…

Potřebujem­e lockdown a někteří nejspíš i mokrý hadr na hlavu!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia