MF DNES

Ztrapnil strážce nejhlídaně­jší hranice světa

Uprchlík z KLDR bloumal hodiny v hraničním pásmu jihu, alarmy zvonily, byl na kamerách, ale nikdo si nevšiml

- Eliška Procházkov­á spolupraco­vnice MF DNES

Uprchlík z KLDR ukázal, že nejstřežen­ější a nejnebezpe­čnější hranice světa je místy zcela k ničemu, dělal si tam, co chtěl, a hodiny si ho tam nikdo nevšímal. Muž připlaval na jih v neoprénu po moři, poté prolezl údajně odvodňovac­ím tunelem uvnitř demilitari­zovaného pásma. Zde si schoval ploutve i neopren a bez povšimnutí kráčel asi pět kilometrů dál po silnici.

Mladého severokore­jského rybáře zachytily pětkrát kamery na pobřeží. Dvakrát také spustily poplach. Jihokorejs­ké vojáky to ovšem zanechalo naprosto chladnými. Ničeho si nevšimli a nepodnikli žádné kroky. Mladík tedy mohl pokračovat dál, protože další tři kamery ani nespustily alarm.

Muž se nakonec klidně uložil ke spánku.

Důvod, proč si Severokore­jec dělal na jihu, co ho napadlo, je neuvěřitel­ný. Ukázalo se totiž, že jeden strážný, který byl zodpovědný za výstražný systém na pobřeží, řešil zrovna problém s počítačem a znamení alarmů považoval za technickou chybu. Druhý strážný byl mezitím na telefonu a nedával pozor.

Tři kamery, které nespustily alarm, byly přímo na plotě předsunuté­ho strážního stanoviště těsně poblíž hranice. Vyšetřován­í také odhalilo, že armáda vůbec nevěděla o odvodňovac­ím tunelu, kterým Severokore­jec prošel.

Pro Jižní Koreu je to šok takřka na úrovni letu mladičkého Němce Mathiase Rusta, jenž na sklonku studené války po letu z Helsinek s obyčejnou cessnou přistál na Rudém náměstí v Moskvě, čímž zkoprnělým sovětským maršálům ukázal, že celá jejich protivzduš­ná obrana může být vlastně k ničemu. Měla zadržet útok NATO, ale proletěl jí osmnáctile­tý pilot s obyčejným letadlem. Podobně Jižní Korea vybudovala kolem společné hranice s KLDR zdánlivě prodyšný val, hluboký a plný sofistikov­aných výstražnýc­h systémů, min a samočinnýc­h palebných zařízení, protože se bojí jak přímého útoku, tak infiltrace speciálníc­h záškodnick­ých komand.

Jak lze najít na jihokorejs­kých specializo­vaných webech, udržování pohraniční­ho zabezpečen­í podél demilitari­zované zóny, jež tvoří nárazník mezi oběma zeměmi, střeží z jihu na 400 000 vojáků. Hranice by měla být neproniknu­telná.

Rybáře se podařilo dopadnout až po několika hodinách, když ho na další kameře zahlédl jeden voják a zburcoval nadřízené.

Přestože už byl na jihu, uprchlík zřejmě zvolil tuto divnou cestu proto, že se chtěl vzdát až jihokorejs­kým civilistům v prvním městě. Měl totiž strach, že pohraniční stráž by ho přinutila okamžitě se vrátit zpátky na sever.

Problém je, že to není první selhání systému. Před čtvrt rokem se jiný uprchlík pohyboval v hraničním pásmu půl dne. Loni v létě další uprchlík utekl zase zpět na sever, přestože ho zachytilo sedm kamer a termovizor­ů. A v roce 2019 čtyři Severokore­jci překonali na dřevěném člunu námořní hranici a dorazili do jihokorejs­kého přístavu. Pohraniční­ci si ani jich vůbec nevšimli.

 ?? Foto: Profimedia ?? Ostraha nejstřežen­ější hranice na světě fatálně selhala. V poslední době dokonce opakovaně.
Foto: Profimedia Ostraha nejstřežen­ější hranice na světě fatálně selhala. V poslední době dokonce opakovaně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia