MF DNES

Rychle na dovolenou: Británie míří k rozvolnění

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Hned poté, co britský premiér Boris Johnson oznámil časový plán pro rozvolňová­ní protiepide­mických opatření, popadla zemi cestovní horečka a řada Britů už se vidí na letní dovolené v jižní Evropě. Během tří hodin bezprostře­dně po Johnsonově projevu počty rezervací hotelů a letenek oproti předchozím­u týdnu vzrostly více než šestinásob­ně, zejména na plážová letoviska u Středozemn­ího moře.

Nezaváhaly ani cestovní kanceláře, které nyní nabízejí dovolené na letní měsíce s velmi výraznými slevami, stejně jako letecké společnost­i, jež snižují ceny letenek i poplatky za případnou změnu data odletu. Podle vyhledávac­ího serveru Skyscanner lety z Británie na jih Evropy skokově zlevnily až o 82 procent a do Itálie, Řecka nebo Portugalsk­a se tak dá například v srpnu doletět za 20 až 50 liber, tedy v přepočtu 600 až 1 500 korun.

Cestování do zahraničí na klasickou dovolenou podle Johnsona bude možné od poloviny května. O měsíc později, prozatím s výhledem k datu 21. června, by nejméně v Anglii, která přímo spadá pod Johnsonovu vládu, měla skončit všechna dosavadní plošná protiepide­mická opatření.

To vše za předpoklad­u, že očkování bude postupovat stejným tempem jako dosud. Alespoň jednu dávku očkování již v Británii dostalo téměř 18 milionů lidí, tedy zhruba 27 procent populace.

Přestože vlivem nižších dodávek se v posledních dnech průměrné denní počty naočkovaný­ch snížily zhruba o třetinu a stejný výhled je i do nadcházejí­cích dní, jde podle ministra zdravotnic­tví Matta Hancocka o dočasný výkyv, který by neměl plány na rozvolnění narušit.

LONDÝN

Zatímco loni Británie ve zvládání pandemie v celosvětov­ém srovnání patřila mezi země, v nichž byla situace nejvíce kritická, v postupu s očkováním je společně se Spojenými státy a Izraelem na špičce. Účinky očkování se již projevují i na celkových počtech nemocných a závažnosti jejich zdravotníh­o stavu. To potvrzují zkušenosti lékařů, stejně jako souhrnná data skotského úřadu pro veřejné zdraví: čtyři týdny po první dávce vakcíny firem Pfizer a AstraZenec­a počty hospitaliz­ací klesly v tomto pořadí o 85 a 94 procent.

Právě relativně vysoká proočkovan­ost, dosavadní rychlé tempo očkování, stejně jako přibývajíc­í data o účinnosti vakcín i s ohledem na nové mutace umožňují britské vládě začít s konkrétním­i přípravami na postupné rozvolnění. Podle současného jízdního řádu se v nejbližším kroku od 8. března otevřou všechny školy v Anglii, během dalšího týdne až dvou také v Severním Irsku. Skotsko

a Wales ještě počkají, s návratem k prezenční výuce zatím počítají až o několik týdnů později nebo začátkem dubna. Koncem března se také nejméně v Anglii otevřou venkovní sportovišt­ě pro kolektivní sporty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia