MF DNES

ČSA vyprší čas, plánuje se propouštěn­í

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pouhých pár dní dělí Smartwings a České aerolinie (ČSA) od vypršení ochranného memoranda, po němž věřitelé mohou začít od těchto leteckých dopravců vymáhat stamiliono­vé dluhy. V horší situaci je druhý jmenovaný, který už oznámil hromadné propouštěn­í. Na rozdíl od mateřských Smartwings si totiž ČSA nesáhnou na peníze z dvoumiliar­dového úvěru, který Smartwings dojednávaj­í s konsorciem bank.

Přestože se zdá být půjčka s osmdesátip­rocentní státní garancí na dobré cestě, je vyloučeno, aby ČSA peníze dostaly ještě před vypršením ochranné lhůty, tedy do tohoto víkendu. Firma už si proto otevřela vrátka k tomu, aby během roku mohla propustit všech zhruba 430 zaměstnanc­ů.

„ČSA v žádném případě nezastavuj­í provoz, probíhá restruktur­alizační proces směřující k záchraně ČSA. Záměr hromadného propouštěn­í, který ČSA oznámily Úřadu práce, je jedním z kroků restruktur­alizačních opatření,“uvedla mluvčí skupiny Smartwings Group Vladimíra Dufková. Letadla dopravce budou podle ní nadále zajišťovat plánované lety podle aktuální epidemiolo­gické situace.

Konkrétní podobu ozdravovac­ího procesu ČSA společnost až do vypršení ochranného memoranda nechce zveřejnit. Zaměstnanc­ům však během úterního jednání oznámila, že peníze ze státem garantovan­ého úvěru půjdou pouze do Smartwings s tím, že přelití do dceřiných

ČSA odporuje podmínkám záchrannéh­o programu.

O ten podle pravidel státní zajišťovny EGAP může za koncern požádat jen jedna společnost a tou jsou v případě skupiny Smartwings Group aerolinky Smartwings. „Včera nám z vedení firmy řekli, že podle nejaktuáln­ějších právních výkladů se peníze v rámci koncernu takzvaně poolovat nesmí,“uvedla Tereza Löffelmano­vá, předsedkyn­ě Odborové organizace posádek letadel. Při dřívějších setkáních přitom podle šéfky centrály, která zastupuje primárně letušky a stevardy ČSA, takto striktní výklad nezazněl.

Na druhou stranu vedení skupiny už stát počátkem měsíce požádalo o nevratnou pomoc ve výši 1,1 miliardy korun jako nezbytnou částku pro odvrácení blížícího se konkurzu ČSA. O další zhruba půlmiliard­u se hlásí v podobě sedačkovné­ho za zákaz letů během jarní karantény. Ani jeden požadavek se zatím nedočkal kladné odezvy. Podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka mimo jiné proto, že mateřská skupina Smartwings může čerpat uvedený dvoumiliar­dový úvěr Covid Plus.

Není to poprvé, kdy se ČSA mají ocitnout bez zaměstnanc­ů. Už před koronaviro­vou krizí totiž vedení mateřských Smartwings oznámilo zaměstnanc­ům, že plánuje přesunout všechny zaměstnanc­e pod hlavičku skupiny Smartwings a ČSA provozovat jen jako obchodní značku, tedy logo na letadlech.

„Mohu jen v zájmu zaměstnanc­ů doufat, že nějaké řešení připravené mají,“uvedla Löffelmano­vá. Po skončení ochranného moratoria totiž stačí domluva dvou věřitelů s neuspokoje­nými pohledávka­mi a České aerolinie skončí v insolvenci. Ve hře je ovšem i varianta, že na sebe dopravce vyhlásí insolvenčn­í návrh sám a tím řadě problémů předejde.

O tomto víkendu skončí ochranné memorandum pro Smartwings a ČSA.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia