MF DNES

Ferlinghet­ti, nestor beatnické generace

- — Mirka Spáčilová

Jako by s anarchisti­ckou revoltou sobě vlastní popřel i veškeré zdravovědn­é teorie. Ačkoli vyrůstal bez rodičů a po jistý čas měl problémy v dětském domově, zúčastnil se invaze Spojenců v Normandii a po válce experiment­oval s halucinoge­nními drogami včetně LSD, dožil se americký básník Lawrence Ferlinghet­ti 101 let.

Nestor beatnické generace, jíž ve svém nakladatel­ství nazvaném podle Chaplinova snímku Světla velkoměsta pomáhal na výsluní, zemřel na plicní onemocnění ve svém domě v San Francisku.

Literární hvězda

Hlásil se „ke všem šíleným, bloudícím, potrhaným básníkům spícím pod mosty světa“, přesto zůstával svébytnou osobností, která se bránila mechanické­mu zařazování do uměleckých proudů.

Získal doktorát na pařížské Sorbonně, z francouzšt­iny také překládal, zajímal se o výtvarné umění a hudbu, zároveň však své vlastní texty psal v hovorovém, obecně přístupném jazyce, který mu zaručil masovou odezvu – podobně jako jeho postoje.

Roku 1953 založil s Petrem D. Martinem nakladatel­ství City Lights Books, kde o tři roky později vydal na svou dobu kontroverz­ní sbírku Allana

Ginsberga Kvílení a jiné básně. Ferlinghet­ti byl zatčen, obviněn z obscénnost­i, souzen, nakonec však osvobozen.

Tiskl tu i další spřízněné autory, Jacka Kerouaka, Garyho Snydera či Williama Burroughse. V roce 1958 vydal vlastní Lunapark v hlavě, který z něj prakticky okamžitě učinil literární hvězdu s buřičskou aureolou, o kterou se zajímá FBI.

Sám sebe označoval za etického anarchistu, který sice stál mimo aktivní politiku či filozofick­é školy, ale kritizoval masovou korupci, vzýval angažovano­st a oslavoval zázračnost života, lásky, sexu, krásy, obraznosti a volnosti.

Vyznání Praze

Armádní zážitek z vybombardo­vaného města Nagasaki jej přivedl k pacifismu, takže organizova­l demonstrac­e proti válce ve Vietnamu, stál u počátků hnutí hippies, vyzkoušel si soužití v komunitě. Svůj boj za individuál­ní svobodu přitom neomezoval pouze na půdu Spojených států, například v 80. letech se zasazoval o propuštění uvězněných členů Jazzové sekce v Českoslove­nsku, kteří jej pak po pádu komunismu pozvali do Prahy.

Když byl hostem zdejšího Festivalu spisovatel­ů, kde uspořádal autorské čtení, věnoval Ferlinghet­ti publiku novou báseň Řeky světla, v níž jeho mysl „uhání noční Prahou přes Staromák Square, kde na soše Jana Husa čtu: Milujte se a pravdy každému přejte, uhání nočními uličkami přes Karlův most a řeku Vltavu...“

V Rogersově podání

Ferlinghet­tiho odkaz se objevuje v dílech řady jiných umělců včetně Boba Dylana, jeho tvář znají diváci ze slavného festivalov­ého dokumentu Woodstock a příběh soudního procesu s ním rekonstruo­val snímek Kvílení, kde si Ferlinghet­tiho zahrál Andrew Rogers a Ginsberga ztvárnil James Franco.

Mimochodem vůbec první pořízený záznam, na němž se čte Ginsbergov­o Kvílení a jenž byl celá desetiletí považován za ztracený, se konečně našel a bude zveřejněn letos v dubnu.

 ?? Foto: ČTK ?? Etický anarchista Tak sám sebe označoval Lawrence Ferlinghet­ti. Dožil se
101 let.
Foto: ČTK Etický anarchista Tak sám sebe označoval Lawrence Ferlinghet­ti. Dožil se 101 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia