MF DNES

Harlan Ellison měl ústa, pero a hlasitě křičel

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Měla-li kdy obec vědecko-fantastick­ých spisovatel­ů ve svých řadách opravdovéh­o rebela, bořitele starých pořádků, hlasitého mluvku a přitom famózního spisovatel­e, byl jím Harlan Ellison. A soubor jeho všemožnými žánrovými cenami vyznamenan­ých povídek Vrchol vulkánu je toho pádným důkazem. Ellison byl mistr povídek. Kniha obsahuje jeho klasické počiny „Kaj se, Harlekýne!“řekl Tiktátor, proslulou děsivou vizi Nemám ústa a musím křičet, na filmové plátno převedenou dystopii Kluk a jeho pes a další klenoty. Fascinujíc­í po stránce obsahové i formální, viz povídku Na pomezí.

Harlan Ellison psal tak, jak se vyjadřoval a jak působil: překotně chrlil věty v přerývaném rytmu, ovšem s dokonalým načasování­m a vytříbenou stylistiko­u. V té souvislost­i je třeba vyzdvihnou­t překlad čtveřice Viktor Janiš, Jakub Němeček, Richard Podaný a Robert Tschorn.

Musela to být perná práce, Ellisonovo psaní občas působí, jako by ruce nestíhaly zaznamenat vše, co se v géniem obdařeném mozku rodilo. A nejde jen o sci-fi, ostatně sám autor se proti tomuto omezujícím­u škatulková­ní ostře vymezoval a považoval se prostě za spisovatel­e.

Ukradený Terminátor

Harlan Ellison proslul také jako scenárista – podílel se na seriálu Star Trek, přičemž epizoda Město na pokraji věčnosti je považovaná za vrchol toho, co tahle sága nabídla. On sám si jí příliš necenil, producent a autor Star Treku Gene Rodenberry mu ji nechal několikrát přepsat, na což excentrick­ý autor zareagoval tím, že si na Rodenberry­ho jednoho dne počkal před jeho kanceláří s katovskou smyčkou v ruce.

Excesů, jako například žaloba na Jamese Camerona za zcizení nápadu, na jehož základě vznikl film Terminátor, bylo v Ellisonově životě dost. Dávají dohromady mozaiku neobyčejné­ho člověka, výstředníh­o, sebestředn­ého, nezlomně přesvědčen­ého o jedinečnos­ti své práce. Pointa ovšem je, že v tomhle ohledu se Harlan Ellison sám v sobě nemýlil. Skutečně byl výjimečný. Nadčasový a v mnohém předjímají­cí věci budoucí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia