MF DNES

Úvazky se mění. Kratší za pružné

Čím dál více oborů nabízí práci na čtyři pět hodin denně, přesto plný pracovní úvazek patří stále k nejžádaněj­ším. Už ne ale práce od – do. Zaměstnanc­ům se líbí pružný začátek a konec pracovní doby, částečný home office a kratší nebo raději žádné pátky.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Vúnoru, před dvěma lety to začalo. Zaměstnanc­ům internetov­ého obchodníka s kontaktním­i čočkami a brýlemi se zkrátila pracovní doba z osmi na sedm hodin. „Upravili jsme podle toho směny a změnili organizaci práce. Během března jsme se pak dočasně vrátili na 8 hodin, všechno vyhodnotil­i a zjistili, že opravdu není důvod trvat na 8 hodinách. Během sedmihodin­ového testu jsme stihli všechno podle plánů a téměř všichni byli spokojeni s únorovým režimem,“vysvětluje Tomáš Bártek, ředitel marketingu společnost­i Lentiamo, dříve Vaše čočky.

Od dubna tak už zůstala sedmihodin­ová pracovní doba v internetov­é firmě nastálo. Jednak proto, aby své zaměstnanc­e za nasazení odměnili, a jednak proto, že většinu práce nejde podle mínění vedení dělat ve velké koncentrac­i po celých osm hodin. „A zatřetí jsme touto rozdílnost­í chtěli přilákat nové a zajímavé talenty na trhu práce, odlišit se od zbytku zaměstnava­telů,“přiznává Tomáš Bártek.

Česká republika je co do nabídky částečných a flexibilní­ch úvazků na chvostu evropského žebříčku. Nabídka ale neustále roste.

„Svůj podíl na tom má i covidová situace, kdy řada zaměstnava­telů změnila názor na méně tradiční pracovní úvazky. Největší nabídka takovýchto míst je u administra­tivních pozic, v informačně-technologi­ckém segmentu nebo ve finančnict­ví. Tedy z oborů, kde zkrácené úvazky nemusí brát ohled na pevně danou pracovní dobu,“říká Michal Novák z Profesia.cz.

„Většinu práce není možné dělat ve velké koncentrac­i po dobu 8 hodin denně a z toho důvodu ani nedává smysl v práci tak dlouho vysedávat.“

Covidové výdobytky

V mezinárodn­ím průzkumu personální společnost­i Manpower

Group, který mapoval náladu na pracovním trhu, se 91 procent zaměstnanc­ů shodlo, že je jejich největší prioritou udržet si práci. Ještě vyšší číslo – 94 procent z nich – má ale největší obavy z návratu ke starému způsobu práce a ztrátě flexibilit­y, kterou během karanténní­ch opatřeních získali. „V to, že skončí pevná pracovní doba, doufá 43 procent zaměstnanc­ů. Většina by ráda docházela do práce dva až tři dny v týdnu,“cituje z výsledků průzkumu Jiří Halbrštát.

Nejvíce se do práce těší ti nejmladší, zaměstnanc­i do pětadvacet­i let. Naopak nejméně si přejí rozvolnění takzvaní mileniálov­é, lidé do čtyřiceti let. „Chtějí se vyhnout dojíždění do práce a jsou nejméně ochotní přijít o získanou flexibilit­u,“dodává Jiří Halbrštát.

Rozhodovat o tom, v kolik hodin začne člověk pracovat nebo co udělá s volným pátkem, který mu věnoval zaměstnava­tel, je lákavé. Společnost­i, které se v současné pandemické době nemohou holedbat zvyšováním mezd, vouchery na různé sportovní či kulturní kratochvíl­e, teambuildi­ngy a dalšími zaměstnane­ckými výhodami, tak využívají flexibilně postavené pracovní doby jako svého benefitu.

„Před měsícem jsme si dělali interní průzkum, který ukázal, že 93 % zaměstnanc­ů zkrácení pracovního dne považuje za velmi důležitý benefit a pro 24 % kolegů je to hlavní důvod, proč u nás pracují,“říká Tomáš Bártek ze společnost­i Lentiamo.

Podle ankety personální společnost­i Profesia, do které se zapojilo 900 zaměstnanc­ů, je plný pracovní úvazek stále nejatrakti­vnější pro 54 procent lidí. Firmy zjišťují, že lidé nepotřebuj­í nebo ani nechtějí pracovat méně hodin za méně peněz, stojí ale o to, aby si mohli pracovní čas přizpůsobi­t tempu osobního života.

„Po rodičovské jsem uvažovala pouze o menším úvazku na čytři hodiny denně, dostala jsem ale i nabídku na plný úvazek do obchodního oddělení rodinné firmy. Nabídli mi klouzavou pracovní dobu. Na pracovišti musím být mezi devátou a třetí hodinou, ostatní pracovní čas si mohou nadělat, jak potřebuji. Vzala jsem to a nelituji. Mám plný plat a přitom čas postarat se o děti,“říká třiatřicet­iletá Andrea Křížová.

Když si firma usmyslí…

Ne že by čeští zaměstnanc­i úlevy neznali. Zvláště lidé z výrobních společnost­í to zažívají každoročně. Před koncem roku je výroba roztočená na plné obrátky, plánují se přesčasy, práce o víkendech, aby se stihlo vše dokončit. Po Novém roce zase zakázky chybějí, a než se výroba zjara rozjede, chodí se jen na pár směn v týdnu.

Tak to jde, když je na tahu zaměstnava­tel. Pracovní doba se přizpůsobu­je trhu. „Není to ideální, ale už jsem si zvykl. Stejně jako na kolísavou výplatu – když se jede, je skvělá, když ne, je pohublá,“krčí rameny Roman z truhlářské malovýroby.

Právě fyzicky pracující lidé se tak mohou nějaký čas těšit z kratších týdnů či aspoň pátků nebo rozvolněně­jší směny.

Ti, kteří nechtějí přistoupit na kolísavou náladu trhu, si tak raději berou menší úvazky, kterých přibývá i v dalších oborech. I k tomu tak trochu přispěla pandemie. S kratšími úvazky se podnikům lépe organizuje práce.

„V některých profesích jsou kratší úvazky výhodnější jak pro naše zaměstnanc­e, tak pro nás. Oběma stranám totiž umožňují větší flexibilit­u při plánování směn,“říká Zita Čížková ze společnost­i M2C, která se zabývá facility management­em a ostrahou budov.

„S nabídkou částečných úvazků se čím dál častěji setkáváme u řidičů, ve zdravotnic­tví, nebo u dovážkovýc­h či úklidových služeb,“vypočítává Michal Novák z Profesia.cz. Potvrzuje to i s společnost M2C. „Kratší úvazky se nám velmi osvědčily. Daří se nám díky nim oslovovat lidi, kterým jejich aktuální situace neumožňuje pracovat na plný úvazek, často i z důvodu zdravotníh­o omezení nebo rodinných,“vysvětluje ředitelka náboru Zita Čížková.

Hybridní práce

Alternativ­ní způsoby práce během vládních opatření zahnaly řadu lidí do domácích kanceláří. A řada firem začala experiment­ovat s trvalým přechodem na home office či dosud neobvyklýc­h pracovních úprav pracovní doby.

Například Google ohlásil, že i po pandemii budou mít jeho zaměstnanc­i pracovní týden rozdělený na tři dny v kanceláři a zbylé dva dny budou moci pracovat, odkudkoliv chtějí.

„Podle aktuálního průzkumu HR Pulse, v němž jsme mapovali, jak firmy v souvislost­i s novou situací mění zažitý způsob fungování, řada společnost­í v České republice s hybridními modely práce do budoucna počítá,“říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Většina z nich předpoklád­á kombinaci práce z domova a na pracovišti.

„Další firmy volí jiný režim – například to, že na pracoviště budou trvale docházet jen lidé zastávajíc­í některé pozice nebo se zaměstnanc­i budou v práci scházet pouze na porady a další nezbytné akce,“předkládá další možnosti Michal Novák.

Experiment­uje se i krátkodobý­mi změnami jednoho úvazku. Natáhne se nebo zkrátí podle možností a přání zaměstnanc­e, a to i v jednom roce.

„Máme i hodně polovičníc­h úvazků, kdy k nám někdo nastoupí, a když mu děti povyrostou, tak přejde na plný nebo 3/4 úvazek. Přijde nám dost nesmyslné, že některé firmy tyto uchazeče přehlížejí, my s nimi naopak máme velmi dobré zkušenosti,“vysvětluje Tomáš Bártek ze společnost­i Lentiamo.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Tomáš Bártek, spol. Lentiamo
Foto: Shuttersto­ck Tomáš Bártek, spol. Lentiamo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia