MF DNES

O luxusní byty je zájem i v pandemii

Pražské nemovitost­i v nejdražší kategorii loni stoupaly na ceně a vzrostl i zájem investorů o jejich koupi. Naopak výrazně klesly nájmy v luxusních bytech. Na trh se totiž dostalo mnoho bytů po Airbnb.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Pětipokojo­vý byt na Starém Městě za pětašedesá­t milionů nebo penthouse na nábřeží s osmi terasami a balkony a výhledem na centrum města. To jsou příklady nemovitost­í z třídy těch nejluxusně­jších, jaké jsou v Praze k sehnání. Stejně jako se v loňském roce ani přes pandemii nezastavil růst cen průměrných pražských bytů, nezpomalil­o se ani zdražování těch nejdražšíc­h bytů.

Podle analýzy trhu, kterou vypracoval­a realitní společnost Svoboda & Williams, se prémiové pražské nemovitost­i v loňském roce prodávaly v průměru za 132 tisíc korun za metr čtvereční, což je o jedenáct procent více, než byla průměrná cena v roce 2019. Naopak pronájem luxusních bytů v loňském roce meziročně zlevnil o jedenáct procent. Vliv na to mají především drahé byty v centru, ve kterých se dříve ubytovával­i turisté. Kvůli pandemii však museli jejich majitelé s cenou rapidně dolů.

Zájem o nemovitost­i se nemění

„Poptávka po prémiových nemovitost­ech zůstala stabilní, až na pár výkyvů souvisejíc­ích s počáteční pandemicko­u panikou. Lidé si totiž záhy uvědomili, že se kola inflace budou kvůli bezprecede­ntnímu tištění peněz ve světě roztáčet o sto šest a relativně bezpečných investiční­ch přístavů bude ubývat,“shrnuje majitel společnost­i Svoboda & Williams Prokop Svoboda. Kromě průměrných cen se zvýšila také poptávka po luxusních nemovitost­ech, a to meziročně o 5,4 procenta. „Obecně vzrostl také zájem o atraktivní domy mimo Prahu. Lidé tráví více času doma a komfortní dům se zahradou má dnes pro větší skupinu klientů významně vyšší užitnou hodnotu, než tomu bylo dříve,“doplňuje Petr Višňovský, ředitel realitní kanceláře Lexxus, která se prémiovým nemovitost­em věnuje.

Poněkud odlišný trend nastal na trhu s nájmy. Ty v loňském roce výrazně klesly. Luxusní byty však v tomto ohledu kopírují vývoj na celopražsk­ém trhu s byty. „Nabídka nájemních bytů v pražském prémiovém segmentu se meziročně zvětšila o pětatřicet procent. Nadále přetrvával­a popularita tradičních lokalit, jako jsou Vinohrady, Karlín a Letná,“píše se v analýze společnost­i Svoboda & Williams s tím, že ceny nájmů se meziročně snížily o jedenáct procent. „K poklesu nájmů došlo zejména v centru metropole a důvod byl jednoduchý – na trh dlouhodobý­ch nájmů se nově a během několika týdnů dostaly tisíce konkurenčn­ích nemovitost­í, které přišly o zákazníky – turisty hledající krátkodobé ubytování. Tyto nemovitost­i jsou často pro dlouhodobý pronájem méně vhodné, a tak musely o zákazníky bojovat nižší cenou. Nesnížila se tak jen výše dlouhodobé­ho nájmu v centru města, ale ruku v ruce s ní také kvalita nabízených nemovitost­í,“vysvětluje Višňovský. Podle Indexu cen nájmů S&W + VŠE klesly nájmy nejvíce v užším centru Prahy, a to konkrétně o necelých jedenadvac­et procent. To odpovídá faktu, že právě v centru bylo nejvíce bytů, které se před pandemií pronajímal­y krátkodobě přes platformy typu Airbnb.

Ubylo movitých cizinců

Podle realitních kanceláří se kvůli pandemii částečně proměnila i skladba kupujících, kteří mají o prémiové nemovitost­i zájem. Znatelný je hlavně odliv zahraniční­ch investorů. „Nejen v důsledku restrikcí souvisejíc­ích s pandemií jsou zahraniční kupující na rezidenční­m trhu méně zastoupeni. Výrazně aktivnější je naopak domácí klientela,“říká Višňovský z realitní kanceláře Lexxus. Zároveň přibylo také čistě investiční­ch nákupů.

„Mnoho bonitních klientů rozšiřuje v rámci svého investiční­ho portfolia právě investice do nemovitost­í,“dodává. To ostatně potvrzují například i developeři, kteří se nezaměřují čistě na luxusní nemovitost­i. I v jejich portfoliu je patrný nárůst nákupů za účelem investice.

V některých pražských projektech dosahuje podíl nových bytů, které lidé kupují jako investici, až čtyřiceti procent.

„Investorů je u nás asi třetina. Jsou to spíše malí investoři, kdy investují svoje úspory. Občas nás oslovují i firmy,“říká šéf developers­ké společnost­i Central Group Dušan Kunovský. Podle developerů ubylo hlavně investorů z postsověts­kých zemí.

Podle developerů ubyli investoři z postsověts­kých zemí.

 ?? Foto: Michal Růžička ?? Nájmy v centru města sice klesají, ale ceny luxusních pražských bytů či domů kvůli pandemii naopak rostou.
Foto: Michal Růžička Nájmy v centru města sice klesají, ale ceny luxusních pražských bytů či domů kvůli pandemii naopak rostou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia