MF DNES

Iráčan z Čech místo studia zvolil džihád

Pražský soud projednává případ bojovníka Islámského státu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Teroristům z řad Islámského státu se upsal šestadvace­tiletý Jusúf Al Samarraie. V Čechách měl mládenec iráckého původu ambice stát se zubním lékařem, dotáhl to však na pozici džihádisti­ckého bojovníka a propagandi­sty. S Prahou se rozloučil na ruzyňském letišti v lednu 2015, linkovým spojem odletěl nejprve do Istanbulu. Pár týdnů po odchodu z české metropole už bojoval na severu Iráku. Zpravodajs­ké informace, zprostředk­ované Američany, vedly k jeho trestnímu stíhání.

Obžalobu proti Al Samarraiov­i pro zločin teroristic­kého útoku a účasti na teroristic­ké skupině začal včera řešit senát Městského soudu v Praze. Jednání probíhá v jeho nepřítomno­sti.

Hudba s jednoducho­u melodickou linkou, skandovaná islamistic­ká hesla a akční záběry plné štěkání automatů AK-47, rachotu těžkého kulometu a dunění děl a raketometů se ve středu ozývalo z jednací síně pražského městského soudu.

Předsedkyn­ě senátu zde přehrávala důkaz v Samarraiov­ě kauze, videa Islámského státu (IS). Mezi „božími bojovníky“, glosujícím­i události na bojišti plném trosek a padlých, stál i obžalovaný. Ten působil nejen v propagandě a u polní kuchyně teroristů, ale i první linii.

„Zúčastnil se bojové ofenzivy vojenských jednotek IS za znovudobyt­í ropné rafinerie v Baiji na severu Iráku v dubnu 2015,“popsal zapojení obviněného státní zástupce Martin Bílý. Al Samarraie v první linii utrpěl i zranění po explozi americké řízené rakety.

PRAHA Výplatnice od islamistů

K obžalobě Jusúfa Al Samarraie vedly zpravodajs­ké informace. Na výplatní listině IS byl podle údajů americké FBI. K senzitivní­m datům se operativci tajné služby dostali v létě 2017, kdy irácká armáda a spojenci dobyli Mosul.

„Zajistili jsme dvě výplatní pásky IS, které poskytují vhled do jeho činnosti,“uvedl styčný důstojník FBI z kanceláře na pražské ambasádě USA české policii. Identifika­ci

Otec u soudu obviněného, který užíval také jméno Bátik, potvrdila antropolog­ická expertiza. Forenzní znalci porovnával­i fotky obžalované­ho z pobytu v Česku s těmi ze série islamistic­kých videí. „Všechny hodnotitel­né znaky vykazují shodu,“uvedli antropolog­ové. Vyšetřovat­elé analyzoval­i elektronic­kou komunikaci, toky peněz a zajistili i další důkazy.

Jednosměrn­á cesta do pekla

„Posílal mi videa o některých útocích, i sebevražed­ných. Nevydržel jsem se na to dívat ani dvě minuty. Pochopil jsem, že je to jednosměrn­á cesta,“sdělil soudu Mohammed Yousef Al Samarraie, otec obžalované­ho. Jeho jediný potomek zmizel bez rozloučení. Od otce se však neodřízl. Kontakt udržovali přes Skype nebo aplikaci Telegram.

Potomkovi do Iráku v březnu 2017 poslal 2 000 dolarů (asi 54 tisíc korun) přes krycí adresu v Turecku. Otec kvůli valutové dotaci dostal loni v létě u pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové tříletou podmínku za financován­í terorismu. Al Samarraie senior v 70. letech v Praze studoval žurnalisti­ku, poté zde působil jako dopisovate­l a fotograf iráckých médií, na konci 80. let bojoval v irácko-íránské

válce. Do Česka se posléze vrátil, syn se k němu nastěhoval roku 2013. Chtěl v České republice studovat na zubaře, oženil se zde. Proč se radikalizo­val, rodič neví. O potomkovi prý neslyšel od léta 2017, od pádu Mosulu. „Myslím, že zůstal pod troskami Mosulu, on, jeho irácká žena i vnouče,“svěřil se Mohammed Yousef Al Samarraie.

Útěk před trestem

Obhájce požádal o osobní slyšení bývalé české manželky obviněného, předsedkyn­ě senátu hlavní líčení odročila na duben, kdy může padnout i rozsudek. Obžalované­mu hrozí 12 až 20 let za mřížemi.

Ani pravomocný rozsudek v řízení proti uprchlému nemusí být definitivn­í. Pokud by byl Al Samarraie zatčen a vydán do Česka, má do osmi dnů po extradici možnost požádat o nové hlavní líčení. České trestní právo mu dává i záruku, že nemůže dojít ke změně rozhodnutí v jeho neprospěch.

Z Albánie úřady vydaly před čtyřmi lety například Shukri Hotiho. V nepřítomno­sti jej Městský soud v Praze v roce 2006 odsoudil na 12 let za vraždu krajana, zastřelené­ho automatem Agram v centru metropole v létě 1997. Motivem byla hakmarje – krevní msta.

Hoti požádal o nový proces, hájil se i tím, že v inkriminov­ané době působil v řadách UCK proti jugoslávsk­é armádě. I v novém procesu padl stejný trest.

V nepřítomno­sti senát Městského soudu v Praze roku 2003 poslal na 12 let za mříže Číňana Hui Čunga. Podle žalobce zastřelil na Chodově v roce 1998 dva krajany. Cizince premiérově v roce 2018 do Prahy vydala japonská justice. Hui Čung požádal o nový proces a u Městského soudu v Praze předloni uspěl.

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? „Je to můj jediný syn. Byl normální kluk, který fandil fotbalu. Nikdy neměl žádné náboženské sklony, nerozumím tomu,“vypověděl otec Mohammeda Yousefa Al Sammaraie.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA „Je to můj jediný syn. Byl normální kluk, který fandil fotbalu. Nikdy neměl žádné náboženské sklony, nerozumím tomu,“vypověděl otec Mohammeda Yousefa Al Sammaraie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia