MF DNES

Nemocnicím chybí lůžka, omezují péči

-

Nemocnice v Praze většinou neakutní péči zastavily už na konci loňského roku. Nyní se snaží kapacity pro pacienty s covidem-19 navyšovat, nová lůžka pro ně vznikají i v jiných odděleních, sdělili jejich mluvčí. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) v České televizi v úterý řekl, že nemocnice mají v případě kapacitní krize zastavit veškerou péči s výjimkou akutní intenzivní péče. Dopis s tímto doporučení­m odeslal jejich ředitelům a hejtmanům.

V nemocnicíc­h leží podle dat z úterý více než 6 800 lidí s covidem-19, na JIP téměř 1 400. Další lidé už sice nemají virus, ale stále potřebují nemocniční péči.

PRAHA Potíže má Bulovka, Motol, VFN i Thomayerov­a nemocnice

Podle mimořádnéh­o opatření ministerst­va zdravotnic­tví nemocnice péči, která není akutní, zastavily už v prosinci. „Stále musíme přijímat akutní případy. Onkologie se během pandemie nezastavil­a vůbec, tam není možné něco odkládat,“sdělila mluvčí Motola Pavlína Danková.

Bulovka podle mluvčí Simony Krautové průběžně kapacity navyšuje. Celkově jich má pro pacienty s covidem-19 asi 200, deset nových přibylo v úterý. „Bohužel současná situace je proti jarní či podzimní koronaviro­vé vlně daleko vážnější a stále více hospitaliz­ujeme covid pozitivní pacienty v těžkém stavu,“uvedl mluvčí Fakultní Thomayerov­y nemocnice v Praze Petr Sulek. Omezit už podle něj nemocnice musela neakutní péči na ORL, revmatolog­ii, rehabilita­ci, plicním, geriatrii nebo následné péči.

„V současné době se snažíme ještě vytvořit pár JIP lůžek, ale zásadní problém je v tom, že máme nedostatek odborného zdravotnic­kého personálu,“dodal Sulek. Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze byla zastavena odložiteln­á péče, omezení se týká všech oddělení, která prováděla invazivní výkony.

„Funguje nadále ambulantní péče. Pacienty samozřejmě monitoruje­me, a pokud se jejich stav zhorší a potřeba výkonu se stane neodkladno­u, tak výkon provedeme,“sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Žádná oddělení se podle ní zatím nezavírají. „Operativně překlápíme na jednotlivý­ch klinikách podle potřeby oddělení do covidového režimu,“dodala.

Nemocnice Na Homolce i Na Františku chystají omezení

Nemocnice Na Homolce zastavila péči kromě akutní. „Na všechna oddělení Nemocnice Na Homolce směřují pacienti z celého Česka ke specializo­vané akutní péči především s kardiovask­ulárními, neurologic­ko-neurochiru­rgickými a závažnými typy nádorových onemocnění,“uvedla mluvčí nemocnice Martina

Dostálová. O nakažené pečují tamní lékaři na specializo­vaných odděleních, izolovaná lůžka pro covid pozitivní jsou i na většině oborově specializo­vaných lůžkových odděleních. Pokud by měla kapacity ještě navýšit, musela by Homolka zavřít další oddělení.

K většímu omezení přistoupil­a minulý týden Nemocnice Na Františku. „Velmi pečlivě zvažujeme, které operace můžeme o nějaký čas odložit a které nikoliv,“uvedla mluvčí nemocnice Lucie Krausová. Kromě pacientů s covidem, kterých má nyní nejvíc od začátku pandemie, pečuje i o onkologick­y nemocné. Nové lůžkové a personální kapacity pro nakažené nemocnice získala uzavřením například oddělení ortopedie nebo rehabilita­ce, rozšířeny byly naopak interna a jednotka intenzivní péče.

Ministr Blatný v úterý uvedl, že by se péče mohla v případě kapacitní krize omezit ještě víc. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia