MF DNES

Dědictví krále Vičaje

Příběh muže, který udělal z Leicesteru velkoklub

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Na večeři si mimořádně pochutnal. Spokojený byl i se servisem. A tak když se při odchodu z restaurace na francouzsk­é Riviéře dal do řeči s číšníkem, jenž ho obsluhoval, nezůstalo jen u štědrého spropitnéh­o.

Téma hovoru se stočilo na fotbal, který oba muže propojoval.

Vičaj Srivadtana­prapcha, movitý thajský podnikatel, už pár let šéfoval anglickému Leicesteru.

Davide Lorenzo, ten šikovný italský pikolík, zase v dorostenec­kém věku válel za Juventus a ve čtyřiadvac­eti po roce bez fotbalu zrovna hledal angažmá.

„Tak víte co? Zkuste to u nás!“prohodil chlapík s dlouhatáns­kým jménem směrem k šokovanému číšníkovi a přívětivě se usmál.

A tak se Lorenzo za pár dní hlásil na testech v Leicesteru. Přesvědčil natolik, že dostal krátkodobo­u smlouvu a tehdejší trenér Claude Puel se usmíval: „Vičaj má rád lidi, kteří mají svůj sen a dělají vše, aby se jim splnil. Je to hezký příběh.“Hezký, skutečně.

Možná jak vystřižený z béčkového holywoodsk­ého filmu, ale zároveň dokládajíc­í skutečnou velikost drobného muže, bez něhož by Leicester neprožil nejpamátně­jší chvíli své historie.

Když je totiž řeč o těch, kteří si plní odvážné sny, je třeba dodat, že Srivadtana­prapcha byl sám jedním z nich.

Ve jménu pokroku

Začal nenápadně: na konci osmdesátýc­h let si otevřel první bezcelní obchod, ještě pod rodným jménem Raksriakso­rn.

Když ho v roce 2018 magazín Forbes zařadil mezi 400 nejbohatší­ch lidí světa, už si na vizitky psal Srivadtana­prapcha – tohle jméno jeho rodině udělil sám thajský král Pchúmipcho­n Adunjadét a v překladu znamená „světlo pokroku a slávy“.

Na Khuna Vičaje, jak mu říkali fanoušci, sedělo.

Nejenže dokázal ze své sítě obchodů značky King Power vytvořit mocné impérium, mužem pokroku byl i ve fotbalovém světě.

Leicester během šesti let dovedl z druhé ligy až na úplný vrchol: na jaře 2016 v boji o titul senzačně přetlačil všechny favority a rozboural představu, že anglickou ligu nemůže vyhrát tým mimo silnou pětku.

Mluvilo se hlavně o kouzlu trenéra Ranieriho a o gólech kanonýra Vardyho, ale pozornost si zasloužil i muž, který při oslavách s dětským nadšením obíhal kolečko pod tribunami a mazlil se se stříbrnou trofejí. Rozhovory dával nerad, jen pro klubové rádio prohodil pár slov: „Všichni držíme pohromadě a máme se rádi. Tahle energie nás dostala na vrchol. Musíme si ji udržet, abychom byli lepší a lepší.“

Dnes by štědrý boss jistě hrdě usedl na své místo a přes skla bezobroučk­ových brýlí by sledoval, jak se Vardy a spol. perou o postup do osmifinále Evropské ligy se Slavií.

Jenže klubu už přes dva roky šéfuje jeho syn Aiyawatt, Khun Vičaj na Leicester dohlíží jen shora.

Na konci října 2018 dokoukal z lóže remízový zápas s West Hamem, počkal, až zhasnou světla, a jako obvykle nasedl do helikoptér­y, která startovala přímo z trávníku.

Toho dne ovšem nedoletěla daleko. Kousek od stadionu začala nekontrolo­vatelně klesat a po pádu se proměnila v ohnivou kouli.

Miliony na nemocnici i BMW

Celá Anglie strnula a zvlášť Leicester se ponořil do hlubokého smutku. Přišel o muže, který nevzhledné průmyslové město dokázal proměnit ve fotbalový ráj.

O sympaťáka s upřímným úsměvem, který byl pro fanoušky králem.

A také o člověka, jenž pomohl změnit vnímání zahraniční­ch bossů, kteří v novém tisíciletí ovládli řadu anglických týmů. V zemi, která si zakládá na tradicích, fanoušci často skřípali zuby, když zjistili, že jejich klub bude patřit boháči z Ameriky, Asie či arabského světa.

Jejich obavy se celkem daly pochopit: v mnoha případech se týmy staly hračkami v rukách lidí, kteří k nim neměli žádný vztah. Khun Vičaj byl jiný. Mockrát dokázal, jak mu osud Leicesteru leží na srdci.

Nešlo jen o fotbal – po zisku titulu třeba městu věnoval v přepočtu 60 milionů korun na výstavbu dětské nemocnice. Poloviční částku poslal na účet místní univerzity.

Přispíval na výzkum genetickýc­h nemocí, v restaurací­ch s oblibou zatáhl útratu za všechny přítomné, v den zápasu občas fanouškům dopřál pivo nebo sladkosti zdarma a po zisku titulu každému hráči věnoval luxusní BMW.

Leicester ho poprvé okouzlil v roce 1997, kdy z tribuny sledoval finále Ligového poháru proti Middlesbro­ugh. Po třinácti letech byl zpátky jako nový šéf.

Zbídačený klub oddlužil, za sto milionů liber vystavěl nové tréninkové centrum, nakoupil posily. Utrácel, ale rozumně: nechal si poradit a místo hvězd lákal hráče, v nichž skauti objevili skrytý potenciál.

Z nich se povedlo poskládat tým, který vešel do dějin. A Khuna Vičaje by jistě těšilo, že jeho světlo pokroku a slávy září dál.

 ??  ??
 ??  ?? Její zřícení stálo thajského miliardáře život.
Její zřícení stálo thajského miliardáře život.
 ??  ?? Majitel Leicesteru Vičaj Srivadtana­prapcha tragicky zahynul v říjnu 2018. Bylo mu 60 let. 2x foto: Profimedia.cz
Majitel Leicesteru Vičaj Srivadtana­prapcha tragicky zahynul v říjnu 2018. Bylo mu 60 let. 2x foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia