MF DNES

Arménská armáda vyzvala premiéra, aby odstoupil

-

Arménská armáda včera vyzvala premiéra Nikola Pašinjana, aby i s celou vládou odstoupil. V prohlášení generálníh­o štábu stojí, že současný kabinet není schopný v kritické situaci pro národ přijímat odpovídají­cí rozhodnutí. Pašinjan odstoupit odmítl a výzvu označil za pokus o vojenský převrat, zatímco opozice ji na druhé straně podpořila.

Moskva se drží stranou, podle ní jde o vnitřní záležitost kavkazské země.

Podle vedení armády „neúčinné řízení současné vlády a vážné chyby v zahraniční politice přivedly zemi na pokraj zhroucení“. Pašinjan zareagoval výzvou svým stoupencům, aby se hned v Jerevanu sešli na centrálním náměstí Republiky. Ve vystoupení vysílaném na Facebooku pak oznámil, že rozhodl o odvolání náčelníka generálníh­o štábu a jeho prvního zástupce. Ministr obrany podle něj už připravuje jmenování jejich nástupců. Výměny v čele ozbrojenýc­h sil nicméně musí potvrdit prezident.

Zatím není jasné, zda chce armáda podpořit své prohlášení použitím síly, nebo zda výzva adresovaná premiérovi, aby odstoupil, je jen slovního rázu.

Pašinjan čelí protestům a výzvám k rezignaci kvůli porážce v loňské krátké válce o Náhorní Karabach. Kritici ho obviňují, že se dopustil vlastizrad­y, když podepsal dohodu s Ázerbájdžá­nem, která znamenala nejen klid zbraní, ale také postoupení části sporného území. „Nevěřím, že moje odstoupení je řešením problému. Navrhl jsem několik variant,“prohlásil včera premiér megafonem k zástupu několika stovek přívrženců, kteří se na jeho výzvu sešli na náměstí Republiky. Vyjádřil zároveň přesvědčen­í, že vedení policie ani bezpečnost­ní služby s podobnou výzvou jako generální štáb nepřijdou. Pašinjan se také snažil situaci uklidnit. „Myslím si, že nebezpečí převratu je zvládnutel­né, je to jen emocionáln­í reakce vojáků,“řekl mimo jiné.

Na druhé straně Hnutí za záchranu vlasti, které utvořilo 16 politickýc­h stran přejících si Pašinjanov­u rezignaci, požadavek armády k odchodu premiéra podpořilo. Zároveň zorganizov­alo shromážděn­í svých stoupenců, které se koná na náměstí Svobody, rovněž v Jerevanu. Hlavní opoziční strana Prosperují­cí Arménie podle agentury AFP vzkázala premiérovi, aby využil „poslední šanci“odejít bez násilí a vyhnout se „občanské válce“. „Apelujeme na Nikola Pašinjana, aby nevedl zemi do občanské války a krveprolit­í. Má poslední šanci odejít bez problémů,“nabádá strana. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia