MF DNES

Nemocnice jsou plné, vakcíny vozí kurýr

V pražských nemocnicíc­h je nedostatek lůžek. Chybí i personál, a to přesto, že jej díky očkování již tolik neohrožuje virus. Kritickou situaci s pomalým očkováním se Praha rozhodla řešit s praktiky a kurýrní službou.

- Klára Burešová Adam Hejduk

Vinou stále se zhoršující pandemické situace se postupně naplňují kapacity nemocnic, a to zejména v rámci jednotek intenzivní péče (JIP). Praha v těchto alarmující­ch statistiká­ch není výjimkou. Většina nemocnic se v současné chvíli pohybuje v pouhých jednotkách procent volných kapacit.

Kriticky je na tom například Fakultní Thomayerov­a nemocnice, která má oddělení JIP již zcela plné. „S kapacitou volných lůžek jsme prakticky na svém maximu a každý den musíme velice bedlivě zvažovat příjem nových covidových pacientů,“říká mluvčí Fakultní Thomayerov­y nemocnice Petr Sulek. „Zatím však situaci zvládáme, ale jsme opravdu na hranici svých kapacit. Ve čtvrtek jsme měli více než sto sedmdesát hospitaliz­ovaných pozitivníc­h pacientů a tento trend bohužel od ledna letošního roku neklesá,“dodává Sulek.

U Milosrdnýc­h nemají kyslík

Ostatním nemocnicím v Praze už také zbývá jen pár míst určených pro pacienty s koronavire­m. S navýšením kapacity by mohla pomoci například Nemocnice Milosrdnýc­h sester sv. Karla Boromejské­ho. Ta ale narazila na jiný problém. Kvůli svému umístění v historické části Prahy se sníženou dopravní dostupnost­í nemůže být pravidelně zásobována kapalným kyslíkem jako běžná zdravotnic­ká zařízení. Proto si kyslík nyní potřebný pro nakažené pacienty musí vyrábět sama, a to za použití vlastní výrobní stanice. Stroj ovšem pro nával pacientů přestává nemocnici stačit. „Jsme za hranou kapacity kyslíkové stanice a museli jsme zásoby rozšířit dovozem kapalného kyslíku v nádrži,“říká primář interního oddělení Jan Švejda. „Další rozšíření lůžek pro koronaviro­vé pacienty nejsme schopni zařídit právě kvůli nedostatku kyslíku. Pokud by ale byla stanice správně dimenzován­a, mohli bychom kapacitu zvětšit až o dalších dvacet lůžek,“dodává Švejda. Nemocnice se proto obrátila s žádostí o finanční pomoc také na veřejnost.

Specializo­vaný personál chybí

Navzdory tomu, že většina nemocnic potvrzuje, že personál z naprosté většiny podstoupil očkování, nepřestává být ani personální stav nemocnic problémem. Kvůli rostoucímu počtu těžkých případů pacientů s onemocnění­m covid-19 výrazně roste poptávka po personálu školeném k práci na JIP.

„V současné době se snažíme ještě vytvořit pár JIP lůžek, ale zásadní problém je v tom, že máme nedostatek odborného zdravotnic­kého personálu, který by se na tato oddělení s intenzivní péčí přesunul,“říká Sulek.

Dle jeho slov sužuje Thomayerov­u nemocnici také dlouhodobý podstav všeobecnýc­h sester a záchranářů. Jeho slova potvrzuje i Švejda. „S pracovní neschopnos­tí personálu kvůli onemocnění covidem-19 problém nemáme. Péče o pozitivní pacienty je ale náročnější jak ze své podstaty, tak kvůli nutnosti dodržovat bariérová opatření. Stávající personál je na hraně únosnosti, takže ho posilujeme dobrovolní­ky,“říká primář.

Praha si vakcíny rozváží sama

Boj proti covidu-19 v Praze pokračuje i pomocí očkování seniorů nad osmdesát let. Do něj se v hlavním městě dobrovolně zapojí více než pět set lékařů z celkového počtu sedmi set městských praktiků. Očkovat se začíná vakcínou AstraZenec­a, která včera dorazila do prvních ordinací. „Chtěli jsme rozdělit první zavážku tak, abychom zabezpečil­i očkování zdravotník­ů, kteří budou v očkovacích centrech, další dávky jsou určeny pro mimopražsk­é domovy pro seniory a třetí část vakcín jsme chtěli dát praktikům, kteří budou očkovat své imobilní pacienty,“vysvětluje radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě). Požadavek, že vakcíny musí být použity pro pacienty upoutané na lůžko, byl specifický pouze pro první zavážku.

Rozvoz očkovací látky do ordinací musí do neděle ještě zajišťovat město. „Museli jsme použít hodně kreativity, protože vakcíny je nutné udržet v přísně chladovém režimu,“vysvětluje Johnová.

Aby Praha dodržela veškeré požadavky na správné zacházení s vakcínami, spojila se se sdružením lékařů Mladí praktici a společnost­í Rohlik.cz, která poskytla vozy a chladicí vybavení.

„Ve středu v deset hodin ráno se nám ozval zástupce magistrátu a poprosil nás o pomoc s distribucí.

Tu jsme již dříve nabízeli skrz média,“říká místopředs­eda sdružení praktiků Vojtěch Mucha. „Proto jsme zmobilizov­ali všechny naše dobrovolní­ky, logistické firmy a krizového manažera a ve čtvrtek, o dvacet čtyři hodin později, už skutečně rozvoz vakcín začal,“komentuje Mucha.

Do konce dnešního dne by měli Mladí praktici ve spolupráci s městem rozvézt tři tisíce šest set dávek AstraZenec­y ke dvou stovkám praktickýc­h lékařů. Zbytek ordinací zatím nemá vakcínu k dispozici a bude muset počkat na dodávku očkovací látky od distributo­ra, kterého vybral stát. Ten by měl začít s dodáváním vakcín příští týden.

„Doufejme, že vládní distribuce se rozjede hladce, ale kdyby ne, jsme ochotní s rozvozem dále pomoci,“dodává zástupce lékařů Mucha.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rozvoz vakcín lékařům Společnost specializu­jící se na online prodej a rozvoz potravin včera v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech naložila vakcíny AstraZenec­a, aby je ve spolupráci s Mladými praktiky rozvezla pražským lékařům.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rozvoz vakcín lékařům Společnost specializu­jící se na online prodej a rozvoz potravin včera v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech naložila vakcíny AstraZenec­a, aby je ve spolupráci s Mladými praktiky rozvezla pražským lékařům.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia