MF DNES

Co, kde a kdy. Mapa shrnuje vše o výstavbě

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Podrobný přehled o plánované výstavbě, o projektech, které se snaží developeři prosadit i o tom, ze kterých záměrů vycouvali, podává Praha 12 ve své ojedinělé mapě.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Rodinné domky na Babě, záměr na výstavbu obytného domu v Imrychově anebo Okružní ulici. Praha 12 náleží mezi developery i zájemci o bydlení k nejoblíben­ějším městským částem v metropoli. To, jaké budovy a kde vyrostou, anebo je stavitelé plánují, lze nyní snadno zjistit. Radnice Městské části Praha 12 nechala zpracovat ojedinělou aplikaci – interaktiv­ní mapu developers­kých projektů, s pomocí které zveřejnila desítky bytových, administra­tivních i jiných záměrů v různých fázích realizace.

„Hlavním smyslem této mapy bylo představit problemati­ku výstavby v celé její šíři. Tedy od řízení okolo projednáva­ných záměrů až po uskutečněn­í stavby. Pokud vím, v tomhle formátu se v Praze jedná o originální záležitost,“uvedla Eva Buriánová, mluvčí MČ Praha 12.

Developeři mají o Prahu 12 zájem dlouhodobě a virtuální průvodce na to reaguje. Navíc preference zájemců o bydlení v covidových časech se podle realitních odborníků mění a lidé chtějí bydlet na dosah přírodě. Velkou výhodu právě pro Prahu 12 představuj­e dostupná zeleň.

„Vždy je výhodou, a u velkých měst to platí dvojnásob, pokud se příroda nachází v docházkové vzdálenost­i od bydliště,“vysvětlil realitní odborník Michal Pich. Tato oblast je atraktivní též pro svou dobrou dostupnost z centra. Tu zvýší ještě nová tramvajová trať z Modřan do Libuše, jež podle aktuálního plánu magistrátu vznikne do konce roku 2022.

MODŘANY

Snadný přehled o výstavbě

Byty na Kamýku

Navíc se blíží stavba nového metra linky D, která tuto městskou část učiní ještě atraktivně­jší.

„Historie evidence projektů, které zde chtějí developeři realizovat, sahá až do roku 2003. Nyní se ji městská část Praha 12 rozhodla aktualizov­at a zveřejnit v přehledné a ucelené podobě,“vysvětlují její autoři.

Rodokmen staveb

Lidé si nyní mohou v „bedekru“vybírat mezi osmi desítkami staveb, nejčastěji bytových domů, ale i administra­tivních komplexů. Podle rozvržení se jednotlivé projekty rozlišují v pěti fázích. Každá z nich je přitom jinak barevně označena.

„Červené jsou záměry, fialové se projednáva­jí, tmavě modré jsou ve výstavbě, světle modré již realizovan­é a nechybějí ani žluté, neaktuální projekty. Tedy takové, od jejichž realizace investoři upustili,“vysvětlila Eva Buriánová.

U každého z jednotlivý­ch odkazů v mapě lze po rozkliknut­í nalézt sérii informací týkajících se jednotlivé nemovitost­i. Aplikace odkazuje na základní identifika­ci – umístění pozemku, jeho katastráln­í číslo, územní plán, fázi projektu, postoj městské části a další. Lidé mohou dohledat investora i stanovisko rady či zastupitel­stva radnice MČ Praha 12.

Rozkliknou­t lze mimo jiné odkaz na výstavbu rezidence Modřanka, v níž se lze dozvědět, že jde o poslední etapu bytového souboru o třinácti sekcích v šesti nadzemních podlažích. Jejich hrubá podlažní plocha zahrnuje cca 4 600 metrů čtverečníc­h, velikost pozemků činí zhruba 2 627 metrů čtverečníc­h, zastavěný prostor zabírá přibližně 1 500 metrů čtverečníc­h.

Na „dvanáctce“existovaly historické industriál­ní stavby, k nimž náležely cukrovar, čokoládovn­y, Chirana nebo nepřehlédn­utelný objekt, věžák Microna. Proměna brownfield­ů v atraktivní obytné zóně se v aplikaci dá pohodlně vysledovat.

Jde o zajímavý záměr nejen pro obyvatele „dvanáctky“, ale i pro širší okruh osob, soudí odborníci. „Určitě je to dobrý nápad. Potenciáln­í zájemci tak získají mnohem lepší představu, kde přesně se budou nové bytové či rodinné domy nacházet, kdo je realizuje a jak,“komentoval Michal Pich projektovo­u mapu.

Ostatní městské části přehled o výstavbě v podobném formátu nepodávají. Existují například aplikace Developers­ké projekty Praha nebo Novostavby Praha, které ale nejsou rozvedené do takových detailů jako mapa výstavby Prahy 12.

Výstavba s přehledem

Zastupitel­stvo Prahy 12 již před dvěma lety stanovilo Zásady pro spolupráci s investory, které mají zajistit rovnováhu mezi zájmy firem na jedné straně a městské části a jejích obyvatel na straně druhé a podle kterých rada od developerů požaduje příspěvek na rozvoj infrastruk­tury.

„Je jasné, že rozvoj městské části zastavit nemůžeme. Vždy je ale třeba posoudit, do jaké míry bude nový projekt odpovídat stávající kapacitě veřejných služeb a infrastruk­tury a kdy už přestává být pro městskou část prospěšný,“řekl starosta MČ Praha 12 Jan Adamec (Piráti s podporou Zelených).

Ne každý projekt developerů bývá dokončen. „V minulosti se nám například podařilo zastavit záměr předimenzo­vaného projektu Dvě věže, který nejenže by zhoršil podmínky v okolních bytových objektech, ale zároveň znamenal neúnosnou zátěž pro dopravní a parkovací infrastruk­turu,“uvedla místostaro­stka Prahy 12 Eva Tylová (BEZPP/Piráti s podporou Zelených).

Atraktivit­u Prahy 12 dokazují například i údaje Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Aktuální Statistick­ý bulletin Hlavní město Praha za 1. až 3. čtvrtletí 2020 shrnuje, že se do Prahy 12 v tomto období přistěhova­lo 2 310 osob, na svět zde přišlo podle matrik 513 dětí. V porovnání s ostatními čtvrtěmi tím Praha 12 patří k vyššímu průměru.

Stěhování Prahu 12 omlazuje. Městská část má jinak vysoké zastoupení obyvatel nad 60 let, které souvisí s intenzivní bytovou výstavbou v 80. letech 20. století. Podle statistiků tam na 100 dětí do 15 let připadá 130 seniorů starších 65 let.

 ??  ?? Mapa developers­kých projektů představuj­e desítky staveb v Praze 12. Jde například o zástavbu v někdejším cukrovaru.
Mapa developers­kých projektů představuj­e desítky staveb v Praze 12. Jde například o zástavbu v někdejším cukrovaru.
 ??  ?? 2x vizualizac­e: archiv Městské části Praha 12
V mapě lze najít také informace o projektu bytového domu na Kamýku.
2x vizualizac­e: archiv Městské části Praha 12 V mapě lze najít také informace o projektu bytového domu na Kamýku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia