MF DNES

Lepší Satoranský

Jediný Čech v NBA vylepšil statistiky a Chicago se rozjelo

- Miroslav Němý basketbalo­vý reportér MF DNES

Fotograf je zachytil ve vítězném objetí a s úsměvem na tváři – jak by ne, jejich Chicago Bulls zrovna slavili další triumf. Před pár dny zase Tomáš Satoranský veřejně hájil způsob, jakým si momentální jednička Bulls na rozehrávce Coby White počíná: „Tlak na Cobyho je velký, přitom zrovna na tomto postu je přechod do NBA nejtěžší ze všech. Sám vím, jaké to pro mě bylo – a to jsem do ligy přišel ve 25 letech.“

Jediný Čech mezi basketbalo­vou elitou očividně nežárlí na to, že v týmové hierarchii formálně stále kryje záda tuze šikovnému, leč občas nevyrovnan­ému Whiteovi (21). Uznání si vydobývá i z této role. Bulls mají za posledních deset utkání bilanci 7-3. Držet si sedmdesáti­procentní úspěšnost celkově, náleželi by mezi absolutní elitu NBA; nyní jim dozajista postačí, že je výborná forma postrčila na 6. místo Východní konference, tedy na příčku zaručující play-off.

„Nechci to zakřiknout, ale lepšíme se. Kráčíme správným směrem, věřím tomu,“pronesl kouč Billy Donovan a zkušený Thaddeus Young dodává: „Rezerv a potenciálu pro další růst je dost, přesto už jdeme na hřiště s tím, že dokážeme porazit každého. Daří se nám plnit to, co trenér chce.“

Což vysvětluje, proč Satoranský prožívá jedno z povedenějš­ích období své zámořské kariéry.

Poslední čtyři utkání vždy zvládl dvoucifern­ý počet bodů, naposledy proti Minnesota Timberwolv­es 16 (druhý nejlepší počin ročníku). Průměr 11,5 bodu za tento úsek výrazně převyšuje celosezonn­ích 6,9 bodu na utkání.

A za posledních 10 duelů posbíral 47 asistencí, čímž o tři trumfnul Whitea. Ten je lepším a aktivnější­m střelcem, ale vzhledem k tomu, že Satoranský hraje v únoru zhruba o deset minut na utkání méně než on, je jeho režisérstv­í nesporné. „Moje hra byla vždycky založená na tom, že zapojuji ostatní,“souhlasí on. Donovan takový basketbal chce. A Satoranský svoji roli plní. Proti Minnesotě ji vyšperkova­l třeba skvělou úspěšností střelby z pole 85,7 procenta. Trefuje v průměru prakticky každou druhou trojku. Je spolehlivý, platný.

A ještě jedna důležitá věc. Klíčovou figurou Bulls, kteří pod Donovanový­m dohledem hodlají oživit staré vítězné časy, je jednoznačn­ě Zach LaVine, čerstvě nominovaný do Utkání hvězd, v únoru má přes 31 bodů na zápas. A uznávaný basketbalo­vý web TrueHoop spočítal, že pokud spolu v akci působí LaVine a Satoranský, je Chicago výrazně efektivněj­ší než při kombinaci LaVine, White.

I z toho nejspíš plyne výraznější role pro rodáka z Prahy. White je mladší a hlavně pro NBA typičtější rozehrávač: schopný střelecky řádit, hrát jeden na jednoho. „Čím agresivněj­ší Coby, tím lépe pro tým,“radí mu sám Satoranský.

Zároveň trenér Donovan sleduje: „Musí se ještě vyvíjet.“

A tak některé jeho herní pravomoci bez váhání přenáší na Satoranské­ho. Funguje to dobře.

Přitom Satoranské­mu sezonu narušily hned dvě nucené koronaviro­vé přestávky: nejdřív musel do karantény, následně měl sám pozitivní test. „Což je dost složité, ale přijde mi, že je zase silnější na nohou,“říkal Donovan začátkem února. „S každým zápasem se mu daří nacházet svoji hru a myslím si, že bude víc a víc v pohodě.“

Tehdy chicagským médiím zopakoval, že nehodlá Satoranské­ho na sílu implemento­vat do základní pětky, že věří Whiteovu progresu. A jelikož právě tou dobou začalo výsledkové vzepětí Bulls, úspěšný kompromis byl, zdá se, nalezen.

Při vší nevyzpytat­elnosti současného světa, kdy covidové dění ovlivňuje veškerý vrcholový sport včetně NBA, jako by Chicago postupně odkrývalo připomínky slavné minulosti. Podle hráčů hlavně díky Donovanovi.

„Je to obrat o 180 stupňů,“pochvaluje si superstar LaVine. „Kádr máme prakticky stejný jako loni, ale Billy je fakt skvělý. Jasně, mohli jsme vyhrát víc utkání, některá jsme nezvládli ideálně, hlavní rozdíl ovšem vidím v přístupu. Trenér z nás chce vytáhnout maximum, zároveň nás obrovsky respektuje. Od začátku jsme v tom všichni spolu.“

Ti ze základu s těmi z lavičky. Satoranský by tak měl Bulls výrazně pomáhat i nadále.

Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je být rozehrávač­em v NBA. A to jsem já do ligy přišel ve 25 letech.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Schopný dirigent Tomáš Satoranský sbírá body i asistence a množí se chvíle, v nichž je platnější než rozehrávač­ská jednička Coby White.
Foto: ČTK Schopný dirigent Tomáš Satoranský sbírá body i asistence a množí se chvíle, v nichž je platnější než rozehrávač­ská jednička Coby White.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia