MF DNES

Zákaz cest mimo hranice své obce

Od pondělka začnou platit nové, přísnější restrikce kvůli covidu

- Eva Pospíšilov­á Václav Janouš

Všichni lidé v Česku nebudou smět od pondělí opustit okres, ve kterém žijí, pokud nepojedou do práce, k lékaři nebo za nezbytnými nákupy. Pokud budou chtít na procházku nebo sportovat, tak jen v katastru obce, kde bydlí.

Spolu s uzavřením škol, školek a povinným nošením respirátor­ů uvnitř veřejných prostor, roušek i na ulici a také na pracoviští­ch jsou to nejpřísněj­ší nařízení, která včera večer schválila vláda. Platit budou nadcházejí­cí tři týdny od 1. do 21. března.

Čestné prohlášení v kapse

Radikální omezení pohybu přichází kvůli nárůstu případů onemocnění covidem, hospitaliz­ovaných a docházejíc­ím kapacitám lůžek v nemocnicíc­h. Dodržování restrikcí bude namátkově kontrolova­t policie. Už teď je ale jasné, že vláda spoléhá hlavně na ukázněnost lidí, protože policie nemá kapacity kontrolova­t každého. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ji doplní až pět tisíc vojáků.

Při opuštění pomyslných hranic vesnice, města nebo okresu se lidé budou prokazovat pracovní smlouvou, žádankou na vyšetření či čestným prohlášení­m.

„Je to extrémní opatření, které bude časově omezené na tři týdny. Než lidé opustí bydliště, tak na kus papíru napíšou čestné prohlášení, v kolik a kam jedou, a podepíšou ho,“vysvětlil ministr Hamáček.

Policie se k případným kontrolám včera nevyjádřil­a. A to zejména proto, že vláda sice opatření celý den zmiňovala, ale jejich schválení nechala na pozdní večerní hodiny.

„Jak to máme kontrolova­t?“

Mnozí policisté nad nařízeními kroutili hlavou. „Jak chcete argumentov­at, když vám někdo řekne, že zrovna jede pomoci rodině, na nezbytný nákup, že se mu udělalo špatně a jede do nemocnice v jiném okrese, nebo prostě že jede do práce? A když řekne, že bydlí tady v obci, máme po něm chtít, aby nám ukázal byt?“popsal jeden z jihočeskýc­h policistů.

Jezdit se nesmí ani na vlastní chaty a chalupy.

Nově také vláda rozhodla zavřít obchody vyjma těch s nezbytným zbožím. Zavře třeba textil, galanterie či dětskou obuv.

Koronaviru­s si vybere další daň. Už od pondělí se má podle plánů vlády na tři týdny změnit život v Česku. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil radikální omezení pohybu a také společensk­ých kontaktů. MF DNES sestavila přehled, jak se má změnit život v České republice.

Z okresů jen za prací

Lidé nebudou moci jen tak opustit území okresu nebo hlavního města Prahy, na jejichž území mají trvalý pobyt nebo bydliště. Zakázán bude zároveň bezdůvodný vstup, pohyb a pobyt na území okresu nebo hlavního města Prahy všem, kteří tam nemají místo trvalého pobytu nebo bydliště.

Zmíněné zákazy se nemají týkat cest do zaměstnání, na nákup, za péčí o blízkou osobu, k lékaři, veterináři či na úřad. Lidé však budou muset mít u sebe například čestné prohlášení o účelu a době cesty nebo potvrzení od zaměstnava­tele. Ti, kteří bydlí jinde než na adrese trvalého pobytu, to budou muset v případě kontroly dokázat třeba účtenkou za plyn, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na zastavěnýc­h územích obcí bude zároveň povinná ochrana dýchacích cest.

Uzavření škol i školek

Do škol přestanou chodit i žáci prvních a druhých tříd. Uzavřeny mají zůstat až na výjimky také školy mateřské.

Se psy jen 500 m od domu

V rámci okresů a hlavního města bude v době od 21. hodiny do 4.59 hodin zakázán volný pohyb. Výjimkou bude například cesta do zaměstnání či k výkonu podnikatel­ské činnosti nebo naopak návrat z nich. Platit bude také výjimka pro venčení psů, a to do 500 metrů od místa bydliště.

Za sportem jen v místě bydliště

Od páté hodiny ráno do deváté večerní by lidé měli pobývat v místě svého trvalého pobytu nebo bydlišti. I pro jejich opuštění budou ale existovat výjimky. Třeba jako ta pro pobyt v přírodě nebo na venkovních sportovišt­ích. „Pracovali jsme s jedním kilometrem. Uvědomujem­e si, že je to velmi razantní, takže ten návrh dozná změn, aby se lidé pohybovali v katastru obce, kde bydlí,“upřesnil včera ministr vnitra. Společně na procházky nebo za sportem se nicméně budou moci vydat jen členové jedné domácnosti.

Na chaty a chalupy ano, ale...

Kdo chce cestovat na chatu, musí odjet nyní o víkendu a zůstat tam po celou dobu tří týdnů.

Lidé mají mít i v omezené době možnost účastnit se svateb nebo prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrova­ného partnerstv­í. Pokud de tedy budou konat v daném okrese. Naopak návštěvy příbuzných či známých ani v rámci okresů nebudou možné.

Pobývat na veřejně přístupnýc­h místech budou pak moci lidé nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou členů domácnosti nebo zaměstnanc­ů vykonávají­cích práci pro stejného zaměstnava­tele.

Home office přednostně

Zaměstnava­telé by měli umožnit zaměstnanc­ům práci na dálku, pokud ji zaměstnanc­i mohou vzhledem k charakteru práce vykonávat v místě trvalého pobytu nebo bydliště.

Zákazy o překračová­ní pomyslných hranic okresů se nemají vztahovat také na osoby, které prokazatel­ně přes území České republiky pouze tranzitují, tedy zejména pracovníky mezinárodn­í nebo vnitrostát­ní automobilo­vé nebo jiné dopravy. Nebudou smět jen zastavovat, nebude-li to nezbytně nutné.

Uzavřená dětská hřiště

Vláda v návrhu také důrazně doporučuje provozovat­elům dětských hřišť, včetně obcí, uzavřít jejich prostory. V doprovodné­m dokumentu je nicméně připuštěno, že ta hřiště, která se nedají uzamknout, prostě zavřena nebudou.

Ministerst­vo zdravotnic­tví má také stanovit závazné hygienicko-epidemiolo­gické podmínky pro hromadné akce jinak zakázané. Jednat by se mělo o akce v důležitém státním zájmu nebo významná sportovní utkání nebo soutěže.

Vláda v návrhu doporučuje také uzavřít prostory dětských hřišť.

Testování ve firmách

Od 1. března má také začít testování ve firmách. V první fázi bude dobrovolné, později povinné. Stát bude proplácet čtyři testy na osobu za měsíc.

Otevřené obchody

Obchody by měly být otevřeny jen ty s nezbytným zbožím, jako potraviny, drogerie, pohonné hmoty, optiky nebo lékárny. Naopak budou uzavřeny vedle třeba obchodů se zbraněmi i obchody s dětským oblečením či obuví.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zavřené školy V příštích dnech mají zůstat opuštěné i první a druhé třídy.
Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA Zavřené školy V příštích dnech mají zůstat opuštěné i první a druhé třídy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia