MF DNES

Nemocnice se vracejí k odkládaným operacím

Někteří ředitelé ale odhadují, že nemocnice budou odloženou péči dohánět celé roky.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Budou to týdny, měsíce, někde možná i roky. Tak dlouho bude trvat, než po pandemii nemoci covid-19 doženou české nemocnice operativu, kterou musely skoro rok a půl odkládat. Část pacientů na to bohužel doplatí i zhoršením zdravotníh­o stavu.

„Časová prodleva se nedožene nikdy, na to byl útlum příliš dlouhý. Někteří pacienti se elektivní péče (odkladné péče) bohužel nedožili,“říká ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl.

Už od začátku dubna se ale z krizového omezení začínají nemocnice vracet do běžného provozu. První desítky pacientů už přijali v královéhra­decké fakultní nemocnici, třeba na ortopedii, stovky typů výkonů obnovují v pražské VFN, kde naplno nemocnici „rozjedou“od května. Včera se odkladná péče úplně obnovila v Nemocnici Na Bulovce, od příštího pondělí se k plánovaným operacím v rozsahu asi 70 procent vrátí ve Fakultní nemocnici Plzeň.

Nejvíc se omezení projevilo v ortopedii, chirurgii, kardiochir­urgii, u plastickýc­h operací a v urologii. Celorepubl­ikový zákaz přijímání pacientů k plánované odkladné péči byl zrušen počátkem dubna.

Existuje několik důvodů, proč návrat k běžnému provozu v nemocnicíc­h nenastává tak rychle.

Zaprvé je to povinnost, kterou stanovilo ministerst­vo zdravotnic­tví, udržovat stále určitou rezervu pro akutní covidové pacienty dle epidemiolo­gické situace v regionu.

S tím pak úzce souvisí i zátěž jednotek intenzivní péče, které jsou tak zčásti stále blokované. Lékaři z jiných oddělení je nemohou využívat pro svoje pacienty po těžkých operacích.

„Dál je to i nedostatek personálu, který se buď stará o covidové pacienty, nebo je na krátkém (týdenním) odpočinku po návratu do normálu,“říká za Krajskou nemocnici Liberec její mluvčí Václav Řičář.

Zadruhé se projevil i aktuální nedostatek anesteziol­ogů a velká únava lékařů. „Covid neskončil. Ačkoli počet pacientů klesá, některé nemocnice se z toho ještě nedostaly. A ti vážně nemocní vytěžují velké množství personálu,“připomíná primář liberecké urologie Jan Mečl.

Zmiňuje fenomén, o kterém se začíná stále víc mluvit. „Zdravotníc­i z anesteziol­ogicko-resuscitač­ních oddělení a intenzivní­ch péčí jsou nesmírně unavení. A my na ně nemůžeme naskočit. Oni by potřeboval­i zvolnit. To je velké dilema,“míní Mečl. V některých hraničních případech lékaři provedli náročnou operaci bez zázemí JIP a pooperační péči zvládli jen na oddělení.

Lidé čekají na operaci i rok

Někteří lidé se nedostali na operaci vlastně více než rok. Byli totiž objednaní z podzimu 2019 na jaro 2020, ale přišla první vlna koronaviru. Když dostali termín na podzim,

přišla druhá vlna. A lékaři místy už raději nové termíny kvůli nejistotě ani nedávali.

Pořadím pacientů může zamíchat i jiný, čistě medicínský důvod. Když je objednací doba šest měsíců a delší, je třeba stav pacienta zkontrolov­at. Co se totiž dříve mohlo jevit jako stav neakutní, mohlo se s postupem času stát akutním a komplikova­ným případem. Největší nápor

pacientů tak teď zažívají ortopedie, urologie či chirurgie.

Vyplývá to z průzkumu MF DNES mezi českými nemocnicem­i.

Třeba na věhlasné klinice ortopedie Nemocnice Na Bulovce dojde k prodloužen­í objednací lhůty minimálně o pět měsíců. „Na plnou úroveň péče, jak ji známe z předcovido­vého období, se dostaneme zhruba za rok,“řekla také mluvčí nemocnice v Ústí nad Labem Jana Mrákotová. Poněkud pesimistic­ký odhad má ředitel Oblastní nemocnice v Kolíně Petr Chudomel. „Netroufnu si odhadnout. Bude to v řádu měsíců až let,“mluví o návratu do normálu kolínský ředitel.

Zanedbaná prevence

S dobou covidovou se pojí ještě jedna komplikace. Kromě toho, že se spousta lidí nedostane ještě nějaký čas ke své operaci prostaty či kyčelního kloubu, jiní zanedbali prevenci.

„Pacienti chodí později, než by měli. Týká se to mnoha oborů od stomatolog­ie přes neurologii až po onkologii či kardiologi­i. Obáváme se, že se propad péče výrazně negativně projeví na zdravotním stavu populace,“upozorňuje ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl. „Vnímáme to jako mnohem větší nebezpečí než celou pandemii čínského viru,“dodává Feltl.

Jako první si potíží všimli plicní lékaři po první vlně už na jaře, kdy se začalo v ambulancíc­h objevovat více lidí s těžšími nádory plic.

Lékaři také museli během epidemie lépe třídit pacienty a hledat ty, kteří odklad operace ještě snesou.

To se týká třeba zmíněné ortopedie, kde byla část výkonů odložiteln­á za podmínky, že byla pacientovi kvůli bolestem podávána silná analgetika.

„V oblasti urologie má covidová pandemie největší vliv hlavně na nemoci snižující kvalitu života, jako je například inkontinen­ce moči. Proto jsou od začátku pandemie v roce 2020 odložené výkony pro stresovou inkontinen­ci moči u žen,“uvádí mluvčí krajské nemocnice v Ústí Jana Mrákotová.

Covidová pandemie bude stát veřejné zdravotní pojištění spoustu peněz.

Loňské nepřímé náklady v souvislost­i s covidem (zvýšení úhrad) vyčíslila největší tuzemská pojišťovna VZP na více než dvě miliardy. Přímé náklady (testování, očkování, JIP) pak odhadla na 14,5 miliardy korun. Centrální omezení plánovanýc­h operací platilo do 7. dubna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia