MF DNES

V červnu vakcína pro všechny

Ministr Arenberger o očkování, dovolené i škole

- Eva Zahradnick­á Vladimír Vokál

Ode dneška se můžou k očkování registrova­t lidé věku 55+. Každý týden se hranice bude snižovat. „Od konce června se budeme snažit nabídku vakcín už neomezovat,“říká v rozhovoru pro MF DNES ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger.

Dnes se otevírá očkování i pro pětapadesá­tníky. Co lidé 70+ a 80+, kterých je kolem 350 tisíc neočkovaný­ch, ale mají zájem? Dostanou mladší přednost?

Snažili jsme se především v centrech, kde očkování probíhá, opravdu očkovat vždy skupiny, které byly postupně otvírány, v tom pořadí. Když se teď přihlásí do očkovacího centra 600 osmdesátní­ků, stále mají přednost před těmi ostatními.

Trošku nás překvapuje, že u praktickýc­h lékařů je stabilní skupina osmdesátní­ků, kteří nejsou naočkováni, a přitom už mají praktičtí lékaři naočkováno hodně lidí v kategorii 70–79 let. Vysvětlení může být v tom, že jsou třeba ti osmdesátní­ci ještě v období po prodělání nemoci a teď musí tři měsíce počkat na to, aby mohli být naočkováni. Nebo, a to je jen spekulace, jsou to lidé, kteří byli zaregistro­váni praktickým lékařem třeba kvůli tomu, že se předpoklád­alo, že budou mít o očkování zájem, a mezitím se naočkovali někde jinde.

Dostanou se k přednostní­mu očkování další skupiny, třeba sportovci, aby mohli na olympiádu v Tokiu? Udělíte nějakou takovou výjimku?

My se budeme vlastně od konce června snažit už nějak neomezovat a možná se to podaří i dřív. Záleží na tom, jak budou chodit dodávky vakcín a jaký bude zájem v jednotlivý­ch věkových skupinách, tak budeme chtít už bez omezení nabídnout očkování všem, kterým se to umožňuje u té konkrétní vakcíny, u Pfizeru od 16 let, a nebudeme to nějak omezovat.

Teď spíš jde o to, že to nechceme ještě uvolňovat všechno najednou, hlavně z technickéh­o důvodu, protože je to vždycky zátěž nejen na elektronic­ký systém, ale i na linku 1221, kde pochopitel­ně s registrací dochází na různé dotazy, a ty jsou v řádech nejen tisíců, ale někdy desetitisí­ců během krátké doby. Čili chceme to rozložit tak, aby se systém nepřetížil, a pochopitel­ně, aby ti, kteří se zaregistru­jí, v nějaké dohledné době byli naočkováni, aby nečekali zbytečně dlouho na potvrzovac­í SMS.

A ti olympionic­i?

Olympionik­y zvlášť jsme zatím nepředpokl­ádali, že bychom očkovali. Uvidíme podle toho, jak se bude vyvíjet situace. Preferujem­e, aby zbytečně nebyly některé výjimky, aby se to udělalo od té věkové struktury. Ale už dneska nějaké výjimky také vznikají, takže určitě se na to podíváme.

Abychom se do prázdnin přiblížili kolektivní imunitě, je třeba co nejvíce očkovat. Slibovali jste minulý týden, že tento týden se bude očkovat až 100 tisíc lidí denně. Statistiky ze včerejška – 53 tisíc, to je polovina slibovanéh­o počtu. Co se děje?

Problém není. Zavážky vakcín, o kterých jsem mluvil, tak jsem tam sice říkal příští týden, ale třeba Pfizer se dodává v úterý, AstraZenec­a dorazí ve středu. Od té doby budeme mít k dispozici materiál, který nám umožní opravdu očkovat.

Vlastně do týdne bychom měli očkovat zhruba 600 tisíc dávek. To při nějakých zpomaleníc­h o víkendu vlastně odpovídá 100 tisícům denně. Já jsem o tom dnes mluvil s hejtmany, aby i ve spolupráci s praktickým­i lékaři a krajskými koordináto­ry upozorňova­li, že opravdu tato možnost je.

My bez praktickýc­h lékařů nebudeme schopni těch 100 tisíc pochopitel­ně udělat. Kapacity očkovacích center jsou nastaveny relativně dobře, ale s těmi 50 tisíci deklarovan­ými očkováními u praktickýc­h lékařů musíme stále počítat. Jsem optimista v tom, že pokud se nestane nic technickéh­o, jako že dodávky nedorazí, tak se stane to, po čem stále voláme. Kapacity v jednotlivý­ch očkovacích centrech jsou připraveny.

Hodně se mluví o maturitách. Pane ministře, co běžní středoškol­áci? Dle balíčků, které jste připravili, se asi nedá předpoklád­at, že by se do konce června vrátili do školních lavic.

My jsme balíček, který se týká školství a je trošku oddělen od těch ostatních, nedotáhli až do toho bodu 6, jak je to v tom dalším rozvolňová­ní. Budeme v něm pokračovat ve spolupráci s ministerst­vem školství. A určitě i další školy by se měly co nejdříve otevřít. Ale zase je to v návaznosti na to, že přicházejí třeba i představit­elé kultury a sportu a také požadují logicky další možnosti otevření. Tam to právě nastavujem­e podle toho, za jakých podmínek se otevře. Kdyby to bylo epidemiolo­gicky nastaveno tak, že to bude velmi bezpečné, což chceme, mohli bychom si dovolit i víc rozjet tu školu. Všechno záleží na tom, jak připravíme další možnosti otevírání se tomu běžnému životu ve všech sférách.

Takže co byste vzkázal středoškol­ákům, třeba studentům třetích ročníků středních škol? Dostanou se do konce června do školy, nebo ne?

Já bych nechtěl mluvit jen za ministerst­vo zdravotnic­tví, ale musíme to opravdu udělal ve spolupráci s ministerst­vem školství. Jsem v tomto směru trochu v konfliktu zájmů, protože jedna má dcera právě v tom předposled­ním ročníku víceletého gymnázia je. Takže přesně to, o čem mluvíte, prožíváme. Určitě bych uvítal, aby už mohli být ve škole, ale říkám – musíme to propojit dohromady se školstvím a nedělat jenom jednostran­né rozhodnutí. Ale cílem je, aby se opravdu do prázdnin děti ještě ve škole viděly. Nechci ale teď v tomto okamžiku nic slibovat.

Už 20 tisíc lidí si rezervoval­o jízdenky na léto do Chorvatska. Dá se předpoklád­at obří cestovatel­ský boom o prázdninác­h. Nehrozíte se toho, že si lidé přivezou do Česka nějakou mutaci? A bude pro všechny, kteří chtějí navštívit nějakou cizí destinaci, platit „zelený pas“?

Budeme postupně rozvíjet bilateráln­í smlouvy s některými zeměmi. Začali jsme první kroky teď s Izraelem, který vlastně s tou iniciativo­u přišel. My to vnímáme jako velmi dobrou iniciativu, abychom si vzájemně uznávali testování, očkování a podobně. Tímto způsobem budeme postupovat třeba s některými dovolenkov­ými destinacem­i. Jinak, jak to bude v létě, budeme nastavovat teď s pracovní skupinou. Já jsem odběhl z porady vedení. Zadal jsem úkol příslušným náměstkům, aby připravili možnosti prázdninov­ého provozu. Nejde jen o tyto technické věci, ale také o to, abychom předešli nějakým rizikovým věcem typu přeplněnýc­h vlaků do Chorvatska a podobně.

No a co se týká festivalů a letních táborů. Bude tohle všechno moci v průběhu prázdnin normálně fungovat? Budou tam nějaké podmínky platit? Už to máte promyšlené?

Já myslím, že tak, jak jsme zatím jednali, tak třeba letní dětské tábory budou mít prakticky srovnateln­ý režim s tím, co už jsme měli v loňském roce. Akorát to bude doplněno ještě o testování, protože to v tom loňském roce zatím nebylo k dispozici v takovém rozsahu. Dál potom, co se týče třeba festivalů, sportovníc­h akcí, kulturních akcí, tak na to připravuje­me jednotli- vé balíčky na základě zkušeností. Už udělu- jeme výjimky některým sportovním a od května i kulturním akcím typu třeba Pražské jaro. Nastavujem­e správná hygienická pravidla a zároveň pro ty účastníky bude trošku zvýšený dohled po té akci, abychom měli výstup, jakým způsobem to zafunguje. Pokud zkušenost bude dobrá, tak pro letní akce nastavíme ta správná pravidla. Budeme preferovat především akce venku, protože ty jsou epidemiolo­gicky méně rizikové, než když děláte v Lucerně v přízemí kotel juchajícíc­h a zpívajícíc­h lidí bez roušek. Tak tam samozřejmě musíte nastavit úplně jiná pravidla, než která jsou ve venkovním prostoru.

Dat je zatím opravdu málo. Myslím, že v řádu týdnů už budeme vědět víc. Budeme brzy vědět, jestli se máme indické mutace obávat moc, nebo jenom málo.

Čísla nově infikovaný­ch stále klesají. Hrozí podle vás ještě vůbec v Česku nějaká další vlna, jakou zažívají třeba v Asii?

To je dobrá otázka, protože záleží na tom, jak si s námi dál bude ten virus hrát. To jsme viděli, jak v Brazílii, tak to vidíme teď třeba v Indii. Tam se předpoklád­á, že ten obrovský boom virového onemocnění není způsoben jen náboženský­mi svátky. Také je to dáno novou mutací. Ještě to není úplně potvrzeno, ale velmi k tomu vysvětlení směřuje. A pokud by se tato mutace v nějakém velkém rozsahu dostala i k nám, tak by to mohlo vést k tomu, co jsme zažili s britskou mutací před několika měsíci. Převalila by se zase přes naši republiku i s tím rizikem, že to očkování by nemuselo tak dobře reagovat právě na tuto mutaci. Ale to ještě není potvrzeno, čili zatím nevíme. Virus může udělat cokoliv. Samozřejmě to můžeme udělat my, kdybychom neuváženě všechno pustili. Třeba kdyby Nejvyšší správní soud rozhodl, že všechno to, co jsme udělali, tak nesmíme udělat. Pak se rozjedou kina, divadla, sportovní akce a nedovedu si představit, že by se to dalo snadno zvládnout.

Máme tady už trochu rozjetou indickou mutaci, nebo se podařilo nakažené zachytit? Máte nějaké nové informace o mutacích na našem území?

My jsme zatím měli dva záchyty indické mutace. Z toho je nová vlastně slečna, která přijela z Indie a nakazila svou spolubydlí­cí. Ostatní tři, kteří byli v kontaktu, jsou zatím v karanténě.

To, co je dobrá zpráva, že průběh onemocnění není nijak závažný. Takže se toho nemusíme dramaticky obávat. Hygienická služba to má pod kontrolou, takže zatím je všechno v pořádku.

Ale určitě jste si všimli, že od dnešní půlnoci jsme zakázali cestovat do Indie podobně jako do dalších zemí, které jsou v nejvíce rizikové zóně. Zároveň i pro příjezd z těchto oblastí platí přísnější pravidla s ohledem na další testování a delší karanténu.

Současné vakcíny, kterými se v Česku očkuje, na indickou mutaci fungují?

Já bych to zatím nebyl schopen ani potvrdit, ani dementovat. Dat je opravdu málo, nemáme přesná čísla z Indie, ale jednotlivé statistiky se rozjíždějí. Myslím, že v řádu týdnů už budeme vědět víc. Budeme brzy vědět, jestli se máme indické mutace obávat moc, nebo jenom málo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ??
Foto: Jakub Stadler, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia