MF DNES

Washington a politická loupež

Nenápadná zbytečnost, jíž by přepsali mocenskou mapu USA na generaci

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Američané aby pomalu měnili vlajky, možná budou vypadat jinak: demokraté chtějí udělat z hlavního města nový stát, takže vlajka by měla mít 51 hvězd.

Republikán­i tvrdí, že jde o politickou loupež. A politika v tom je.

Není to jediný případ, kdy demokraté chtějí za pochodu přepsat pravidla, protože by jim změna momentálně šla k duhu.

Podívejte, proč chtějí změnit status Washington­u: je to vysloveně demokratic­ké město, volby by tam vyhrála i Bidenova bota. Skoro polovina obyvatel jsou černoši, zbytek klasičtí městští liberálové. Tři čtvrtiny voličů jsou registrova­ní demokraté, jen šest procent republikán­i. Takže tam loni ve volbách Joe Biden dostal 92 procent hlasů.

Jenže tenhle voličský zlatý poklad leží ladem. Kolumbijsk­ý okrsek, jak zní oficiální název Washington­u, není státem. Čili nemá nikoho s hlasovacím právem v Kongresu.

A v tom je ten vtip: každý americký stát, ať jakkoliv malý, má dva senátory. V době, kdy jsou síly obou stran v Senátu dlouhodobě těsně vyrovnané, teď jsou zrovna 50:50, by dvě dodatečná křesla znamenala revoluci.

Tím by se překreslil­a volební a mocenská mapa Ameriky přinejmenš­ím na generaci.

A proto se má Washington, District of Columbia přejmenova­t na Stát Washington, Douglasovo společenst­ví. Protože Amerika „ozlomkrk“bojuje proti rasismu, onen Douglass je Frederick Douglass, uprchlý otrok a velmi chytrý muž, který jako jeden z prvních černochů zastával vysoké funkce v administra­tivě a diplomacii. Zemřel ve Washington­u roku 1895. A protože Douglassov­o společenst­ví se řekne Douglass Commonweal­th,

opět by to byl Washington, D.C. jako nyní, když je to District of Columbia.

Ale jinak by to byl docela chaos. Spojené státy by měly Stát Washington na západním pobřeží hned pod Kanadou, k tomu Stát Washington, D.C., tedy Washington, Douglassov­o společenst­ví, a v něm Washington, D.C, tedy Washington, District of Columbia, jako nudli, která zbyla z původního hlavního města. Ale taky se uvádí, že hlavní město by vlastně mělo být City of Washington in Douglass Commonweal­th, tedy Washington­ovo město v Douglassov­ě společenst­ví.

Zní to jako zamotanějš­í verze Kischova „Solnohrad je hlavní město Solnohrad“.

Ta nudle by vypadala tak, že by zabírala vlastně jen zelený pruh uprostřed města, táhla by se podél Bílého domu k areálu Kongresu a za ním by končila. Spadalo by tam pár vládních budov, památníky, několik jezírek a kromě jiného muzeum letectví a kosmonauti­ky.

Demokraté mají dobrý argument ke změně. Občanská práva. Šermují tím, že obyvatelé Washington­u platí daně (podle agentury Bloomberg odvádějí víc na hlavu než kterýkoliv jiný stát), bojují americké války, ale nemají zástupce v Kongresu. Tvrdí, že to je popření základních hodnot, na nichž Amerika stojí. Už otcové zakladatel­é se vzbouřili proti britské monarchii s heslem „žádné zdanění bez zastoupení“.

Je to pravda, ale zvláštní je, že to takhle funguje už napříč čtyřmi stoletími. Tvůrci Ameriky, kteří měli až paranoidní strach ze zneužití moci, vymysleli nynější statut hlavního města jako zvláštního území z toho důvodu, aby žádný stát nezískal vliv proto, že v něm metropole a vláda sídlí. Rozhodli se tak během revoluce a vláda se do Washington­u, rozestavěn­ého na zelené louce (spíš bažině), přestěhova­la roku 1800.

Republikán­i si myslí, že změna je zbytečná, účelová a nový stát bude příliš malý, aby se sám spravoval. Jedna republikán­ka taky řekla, že stát by neměl ani vlastní mezinárodn­í letiště a skládku odpadu, což prý však není pravda.

Faktem je, že obyvatelé Washington­u by asi byli pro. Před pěti lety hlasovalo pro vlastní stát 86 procent voličů. I když v té době se ještě měl jmenovat Nová Kolumbie. Ve hře byl také Potomac a Douglass.

Účelová změna pravidel

Kolem toho všeho se dějí různé bizarní věci. Washington je třeba členem Organizace nezastoupe­ných zemí a národů, jejíž členové mají být bezprizorn­í, utlačovaní nebo okupovaní. A tak je tam hlavní město USA ve společnost­i například nigerijské Biafry, Tibeťanů, krymských Tatarů či Kurdů. Kdo by tušil, jak moc může být ujařmené přímo srdce americké demokracie…

Zdá se, že demokratům taky trvalo dlouho, než si toho všimli. Když se o Washington­u hlasovalo v roce 1993, bylo jich proti 105.

Ale teď se snaží předělávat pravidla, aby se jim hodila. Například vážně uvažují, že rozšíří tradiční počet soudců Nejvyšší soudu, protože teď je tam převaha konzervati­vců.

Návrh vytvořit stát Washington, Douglassov­o společenst­ví, před pár dny schválila Sněmovna reprezenta­ntů, kde mají demokraté většinu. Jenže ho neschválí stočlenný Senát. Republikán­i řekli, že ani náhodou, a mají podporu pěti demokratů. Navíc je ke schválení potřeba většina 60 ku 40 hlasům, aby závažné zákony neprocháze­ly jen prostou většinou. Ale to už demokraté také chtějí změnit.

 ??  ??
 ??  ?? Souboj o hlavní město Současná vlajka USA (vlevo nahoře) a návrhy, jak by mohla vypadat, kdyby přibyl 51. stát. Nynější vlajka Washington­u (vlevo dole) a vedle ní „protestní“vlajka; ta byla zvažována, ale už je mimo hru.
Souboj o hlavní město Současná vlajka USA (vlevo nahoře) a návrhy, jak by mohla vypadat, kdyby přibyl 51. stát. Nynější vlajka Washington­u (vlevo dole) a vedle ní „protestní“vlajka; ta byla zvažována, ale už je mimo hru.
 ?? Foto: Archiv ??
Foto: Archiv
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia