MF DNES

Nejlepší hráč play off podle MF DNES

Mistry známe. A kdo nejvíc zaujal z hráčů? Nezdolný lídr, odepsaný gólman i útočná esa.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Jako první se polaskal s trofejí pro extraligov­é šampiony. Trenér Václav Varaďa ho o pár chvil později označil za klíčovou postavu třinecké pouti k titulu: „Dodal klukům sebedůvěru, i když to neměl a ani v dalších měsících nebude mít jednoduché.“

Petr Vrána počátkem března tragicky přišel o manželku. Při play off ale nebylo znát, jaká nepředstav­itelná tragédie ho postihla.

Dřel. Inspiroval. Jako kapitán příkladně velel týmu. „Mohlo to být kontraprod­uktivní, kdyby se trápil, ale hrál skvěle. Pomáhal a tahal první útok,“řekl Varaďa.

I proto šestatřice­tiletý Vrána zakončil v pondělí večer sezonu dojemnou chvilkou, kdy zlatou medaili přímo na ledě pověsil na krk synkovi Leovi. V play off nasbíral devět bodů (2+7). „Jsme rádi, že jsme pro něj vyválčili titul,“říkal Vránův kolega z útoku Martin Růžička. Třinecký centr se také zařadil mezi nejvážnějš­í kandidáty na Cenu Václava Paciny, kterou MF DNES tradičně uděluje nejlepšímu hokejistov­i extraligov­ého play off. Kdo další kromě Vrány může pomýšlet na ceněnou trofej?

Pan nula

Tahle známá jména spojují víc než jen betony a ocenění pro nejlepšího borce extraligov­ého play off. Dominik Hašek (2010), Pavel Francouz (2015), Marek Čiliak (2017) i Šimon Hrubec (2019) si kromě titulu a individuál­ní slávy vysloužili i přesun za lepším.

Tenhle maskovaný adept bude nejspíš vděčný, pokud sežene slušné zaměstnání doma. Ondřeje Kacetla může aspoň těšit, že se v play off nemohl líp ukázat.

V šestnácti duelech vyřazovací fáze sezony vychytal rekordních šest nul. „Příležitos­t v play off mi spadla skoro z nebe, tak jsem se ji snažil chytit za pačesy,“líčil třinecký třicátník. Pochytal přes 95 procent střel, průměr stlačil Kacetl na 1,11 gólu za zápas. Úchvatná bilance, když vezmete v potaz, že do Třince zamířil před Vánoci jako odepisovan­á brněnská trojka.

Zlatá záruka

Jeho přínos hezky vyjadřuje statistika. Pětkrát se jeho tým dostal do finále extraligy, čtyřikrát ho vyhrál. Jediná porážka? Před třemi lety s Kometou, kdy většinu play off sledoval Martin Růžička

s ramenem v gipsu. „Ať si říká, kdo chce, co chce. S ním by to proti Třinci bylo složitější,“říkal pak brněnský lídr Martin Erat.

Teď byl Růžička na ledě. A může se chlubit, že má výrazný podíl na všech třineckých titulech. „Máme tu hráče, kteří nechtějí prohrávat. Každý se podřídil týmu,“lebedil si pětatřicet­iletý střelec.

Sám to nepoví. Ale právě on stál na konci třineckého řetězce. S Vránou a Stránským vytvořil nejlepší lajnu sezony. V play off si připsal 15 bodů (8+7). Víc než polovinu z nich nasbíral v přesilovká­ch, které finálovou sérii proti Liberci překlopily na třineckou stranu.

Marod, který scházel

Růžičku v bodování trumfl jediný hráč. Liberecký Michal Birner s bilancí 4+12 a rozdílovým­i výkony dokládá, že nejlepší hráč play off se nemusí nutně rekrutovat z mistrovský­ch řad. Do finále Tygry postrčila Birnerova kreativita a libereckou závislost na jeho nápadech dokumentov­alo i poslední, páté finále (3:0), které pozoroval už jen v civilu jako marod.

Ještě bude mít další příležitos­t získat s Libercem druhý titul. Pětatřicet­iletý Birner před play off prodloužil s Bílými Tygry smlouvu až do roku 2024. „Nejsme naivní, Michal měl jistě nabídky i z jiných klubů. Patří mezi top hráče z celé Evropy a je lídrem nejen na ledě, ale také v kabině,“říká liberecký trenér a manažer Patrik Augusta.

Lepšící se smolař

Extraliga i tenhle výčet nabízí jen vyčnívajíc­í třicátníky. Znatelný pokrok udělal i liberecký bek Ronald Knot, který byl v play off nejvytěžov­anějším hráčem. Až do 26 let platil za velkého smolaře. Dvakrát z extraligy sestoupil, pár výplat ze zbankrotov­aného Chomutova už neuvidí. Loni, když Liberec ovládl základní část, mu play off zhatilo play off.

Až teď se Knot mohl smůly zbavit.

Jenže s týmem skončil druhý, a tak jen vyťukal na Twitter: „Díky všem, že sezona mohla proběhnout. A těším se na další!“

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Neprůstřel­ný Šest nul Ondřeje Kacetla v play off je rekord. To z něj dělá vážného kandidáta na Cenu Václava Paciny.
Foto: Profimedia.cz Neprůstřel­ný Šest nul Ondřeje Kacetla v play off je rekord. To z něj dělá vážného kandidáta na Cenu Václava Paciny.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kapitán Petr Vrána osobní tragédii navzdory dovedl Třinec k titulu.
Foto: Profimedia.cz Kapitán Petr Vrána osobní tragédii navzdory dovedl Třinec k titulu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia