MF DNES

50 odstínů volební kampaně

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kdysi se říkávalo: „Mír je, když si děti hrají.“A volební kampaň zase je, když si hrají strany, zejména ty opoziční – protože na nich je, aby se blýskly, vyhrály volby a vystřídaly vládu. V posledních dnech jsme svědky hned tří předvolebn­ích rituálních her: pokusu vyslovit nedůvěru vládě, pokusu vyvolat předčasné volby a nově také pokusu ústavní žalobou odvolat prezidenta.

Na malou chvíli předstírej­me, že to bereme vážně, tedy že to není jen dětská hra. V takovém případě směřujeme k šílenému masakru: ve stejné době sesadit vládu, rozpustit Sněmovnu a ještě odvolat prezidenta, to vše pět měsíců před volbami, v čase pandemie, česko-ruské krize a ještě před schválením volebního zákona – toť majstrštyk hodný císaře Nerona, pro vlastní slávu zapalující­ho Řím! Protože to ale je vše jen dětská předvolebn­í hra s mizivou, ba spíše nulovou šancí na úspěch, žádné ústavní krize a rozvratu státu netřeba se bát. Ani z jednoho z těch tří mráčků nezaprší a je skoro škoda potištěnéh­o papíru se jimi zabývat vážně. Tak jen telegrafic­ky.

1. Na vyslovení nedůvěry vládě Petr Fiala ve Sněmovně 101 hlasů nenajde, spíš ho čeká úplný trapas, že k tomu ani nedokáže svolat schůzi. A i kdyby snad pánbůh nebyl doma, stal se zázrak a povedlo se to, pak Zeman už avizoval, že stejně nechá Babiše v demisi dovládnout až do voleb.

2. Na rozpuštění Sněmovny a vyvolání předčasnýc­h voleb Ivan Bartoš 120 hlasů také nenajde. Pokud si to kandidát na premiéra (a expert na informatik­u) nedokáže spočítat, pak bůh ochraňuj tuto zemi.

3. Odvolat Miloše Zemana je sice letitý sen Senátu, aby si dokázal, že je alespoň k něčemu, ale nutný souhlas k podání ústavní žaloby Sněmovna v současném složení nikdy nedá.

Nabízí se otázka: proč to opozice dělá, když předem ví, že ničeho nedosáhne? Pravdou je, že před volbami musí vykazovat činnost, nebo ji alespoň předstírat. A když zejména v případě koalice SPOLU voliče moc nezajímají její pozitivní recepty, pak holt nastupuje poučka „Nemůže-li čert uškodit, alespoň zasmrdí“. Sázka na to, že volič ocení jakoukoliv aktivitu, i když se při ní jeho strana (už opět) ztrapní v přímém přenosu, je ale dost riskantní. Andrej Babiš si v každém případě při pohledu na to neškodné opoziční hemžení vystačí s jinou poučkou: „Kdo si hraje, nezlobí.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia