MF DNES

Policisté testují kvůli covidu řidiče na alkohol „z dálky“

Policie je při testování řidičů na silnici opatrná

- Václav Janouš reportér MF DNES

Až vás zastaví policista a vyzve, abyste si dýchli, zda jste před jízdou nepožili alkohol, asi vás to překvapí. Pravděpodo­bně nebudete totiž dýchat přes trubičku do přístroje, ale jen zhluboka z půl metru proti přístroji.

Policisté začali využívat nový způsob, jak alkohol u řidiče zjistit. Kvůli koronaviru častěji dechovou zkoušku provádějí takzvaným pasivním měřením – v podstatě, aniž by se řidič dotkl přístroje. Na displeji se pak ukáže jen jeden ze dvou nápisů – bez alkoholu, nebo alkohol. Žádný údaj o hodnotě alkoholu v dechu jako dosud.

Policista si bere gumové rukavice a přístroj Dräger. Zapne jej a na krajnici u silnice, kde rychle projíždějí kamiony a fouká od nich vítr, řidiče vyzve, aby dýchal proti přístroji. „Teď v koronaviru preferujem­e tento způsob, řidič nedává žádný náustek do pusy, nedýchá přímo do přístroje, nejsme k sobě tak blízko,“vysvětluje policista a natahuje ruku z dodávky směrem k řidiči, který stojí na krajnici, za svým automobile­m, kterým havaroval.

Policejní prezidium vysvětluje, že je jen na policistov­i, jakou metodu zjištění, zda řidič pil před jízdou alkohol, zvolí.

„S přístrojem je možné provádět odborné měření nebo takzvanou pasivní zkoušku. Policisté pro účely kontrol používají ochranné pomůcky a přístroje jsou po použití dezinfikov­ány. V případě odborného měření se náustek vyjme z obalu. Z hygienický­ch důvodů je část náustku, která přijde do styku s ústy, chráněna obalem tak dlouho, než bude náustek pevně nasazen. V případě pasivní zkoušky je na přístroj upevněn speciální kalíšek, který se nevkládá do úst. Osoba do něj vydechuje z určité vzdálenost­i,“popisuje komisařka policejníh­o prezidia Hana Rubášová.

Měření je pouze orientační. V podstatě je to obdobné jako jednorázov­é trubičky, přes které se dýchalo do balonku. Pokud přístroj při měření „na dálku“odhalí alkohol, musí policista řidiči dát znovu dýchnout skrze trubičku, aby zjistil hodnotu alkoholu v dechu. Pokud se případně požití alkoholu prokáže, musí řidič na odběr krve. Z ní pak v laboratoří­ch přesnou míru alkoholu odhalí.

„Obě možnosti měření alkoholu v dechu (jak přes trubičku, tak přes kalíšek) jsou možné,“potvrzuje šéf dopravní policie Jiří Zlý.

I policisté se přou o to, zda je měření pomocí kalíšku na určitou vzdálenost v době pandemie bezpečnějš­í a jak vůbec přesné je vzhledem k okolním podmínkám.

„Příliš tuto metodu nepoužívám­e. Já si naopak myslím, že když řidič dýchá přímo proti rukám policisty, policista riskuje, že mu ulpí virus na rukou. Představa, že policista půjčí přístroj do rukou přímo řidiči, je pak úplně scestná. Právě policista za přístroj zodpovídá, a kdyby upadl a rozbil se, je to na jeho odpovědnos­t,“říká jeden z vedoucích dopravních policistů, jehož jméno redakce zná. Hodnota přístroje Dräger je zhruba 30 tisíc korun. Policie kontroluje požití alkoholu namátkově při silničních kontrolách a zároveň při řešení každé dopravní nehody. Nyní zároveň spustila první letošní dopravněbe­zpečnostní akce, při kterých se i na požití alkoholu zaměřuje.

Dopravní experti vítají, že policie na namátkové kontroly alkoholu nerezignov­ala. „Zaplať pánbůh za jakékoliv kontroly. Je to jediný způsob, jak udržet na silnicích bezpečnost. Odhadujeme, že v pandemii opilých řidičů přibylo. Sázejí na to, že policie má spoustu jiné práce. Lidé popíjejí doma, takže jakékoli kontroly jsou velmi potřeba,“říká dopravní expert BESIP Václav Kovář.

Policie a očkování

Měření alkoholu v dechu otevřelo u policie ještě jeden problém. A tím je právě očkování policistů, kteří u silnic slouží.

Ne všichni policisté v zemi byli či jsou proti koronaviru očkováni v první vlně. Většina z nich se dostala na řadu až nyní.

Například na začátku února bylo očkováno 3,5 tisíce policistů z celé republiky z celkového počtu 40,3 tisíce. Z toho byly více než dva tisíce naočkovány v Brně během zátěžového testování velkokapac­itního vakcinační­ho centra.

K včerejšku to bylo přesně 6 956 očkovaných. „To je zhruba sedmnáct procent policistů,“vypočítala mluvčí policejníh­o prezidia Kateřina Rendlová.

O systému očkování rozhodují kraje. Policisté se ale do první linie mezi lidi, kteří mají přednostní nárok na očkování, dostali teprve od konce března. Do té doby vláda myslela, že přijdou na řadu až po seniorech a chronicky nemocných.

Policie si ale začala právě kvůli kontrolám u silnic, kontrolám na hranicích uzavřených okresů nebo zákazu nočního vycházení stěžovat na pomalé očkování. Argumentov­ala, že její lidé se nakazí velmi často právě při výkonu služby, a pokud nebudou zařazeni mezi prioritní skupiny, bude policistů nedostatek. Vláda proto od konce března policisty v pořadníku „posunula“.

 ?? Foto: Archiv ?? Dýchání s kalíškem Policisté nastavují alkotester kalíškem. Někdy ho řidič přiloží k ústům jako zde, jindy dýchá na dálku.
Foto: Archiv Dýchání s kalíškem Policisté nastavují alkotester kalíškem. Někdy ho řidič přiloží k ústům jako zde, jindy dýchá na dálku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia