MF DNES

60 let od uvítání Gagarina v Praze

Před 60 lety přiletěl do Prahy Jurij Gagarin. Byla to sice součást sovětské propagandy, přesto ho lidé vítali.

- Foto: Getty Images

Na Příkopě Sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin obletěl 12. dubna 1961 ve vesmírné lodi Vostok jako první člověk Zemi. O dva týdny později přiletěl na propagandi­stickou návštěvu Prahy. Nadšeně ho zdravily desetitisí­ce lidí.

Duben 1961 změnil svět. Válka byla dávno zapomenuta, Stalin mrtvý, politické procesy skončily. V Moskvě vládl Nikita Chruščov a Sověti soutěžili s Američany o dobytí vesmíru. Dne 12. dubna 1961 odstartova­l ve vesmírné lodi Vostok do kosmu první člověk, Jurij Alexejevič Gagarin.

„Celý svět s napětím sledoval zprávy o startu sovětské kosmické lodě s prvním kosmonaute­m. Lidstvo tehdy překonalo další z pomyslných překážek na cestě k dobytí vesmíru,“uvádí kurátor letecké sbírky Národního technickéh­o muzea Michal Pavec.

Gagarinův oblet Země až po přistání v Kujbyševsk­é oblasti trval necelé dvě hodiny. Z neznámého vojenského letce se stal nejpopulár­nější člověk planety. Tehdejší Sovětský svaz svůj mimořádný mezinárodn­í úspěch náležitě propagandi­sticky využil a svého kosmonauta představil v řadě zemí světa.

Jako první na řadě bylo ještě v dubnu 1961 Českoslove­nsko, kde se J. A. Gagarinovi dostalo nadšeného uvítání.

Letadlo Aeroflotu s prvním kosmonaute­m přistálo 28. dubna 1961 na ruzyňském letišti v 10.42. Jakmile se otevřela dvířka a objevil se kosmonaut, zvedlo se obrovské nadšení. Lidé už hodiny před jeho příletem obsadili ochozy s vyhlídkou na plochu. Tisíce lidí se dostaly i na přistávací plochu k letadlu. Každý ho chtěl zahlédnout aspoň na okamžik nebo mu podat ruku.

Všichni skandovali jméno nového hrdiny, prvního člověka ve vesmíru. „Každý chce vidět sovětského majora zblízka, každý mu chce stisknout ruku, říci mu na pozdrav alespoň jediné slovo, zachytit alespoň jediný pohled, “popisoval rozhlasový reportér.

Triumfální cesta Prahou

Na letišti usedl první kosmonaut do vozu a vydal se na triumfální cestu metropolí. Mával davům kyticí rudých růží a šeříky. Jeho jízdu po dnešní Evropské (tehdy Leninově třídě) lemovaly statisícov­é davy.

Na Pražském hradě ho ve Španělském sále přijal tehdejší prezident Antonín Novotný. Vesmírnému hrdinovi udělil titul Hrdiny socialisti­cké práce, vyhrazený jen pro úderníky, průkopníky a budovatele.

Titul a zlatá pěticípá hvězda na červené stuze byly běžně vyhrazené jen členům KSČ. Bylo to tehdy nejvyšší státní vyznamenán­í. „Je to výraz nejvyššího ocenění historické­ho vítězství sovětské vědy a techniky, které má dalekosáhl­ý význam pro rozvoj celé lidské společnost­i,“odůvodnil udělení řádu Novotný.

Propagandi­stická mašinerie jela naplno. Po přijetí na Hradě nasedl Gagarin znovu do otevřeného auta, aby projel ulicemi Prahy do továrny ČKD ve Vysočanech.

Během dvou dnů se v Praze Gagarin potkával s dětmi a pracujícím­i. Všude zněla slavná píseň Pocta astronauto­vi, známější podle prvních slov „Dobrý den, majore Gagarine“. I ta však svědčí o určitém uvolnění dobové atmosféry. Píseň nahrál Gustav Brom se svým orchestrem. Rozhodně nešlo o žádnou budovatels­kou píseň, ale o dixiland nadšeně oslavující výkon mladého pilota. „... máte prý majore dvacet sedm a celý svět je mladý podle vás,“zpívalo se v ní. V Praze strávil Gagarin dva dny. Teprve pak zamířil na své cestě do Itálie, Brazílie, Kanady nebo Japonska. Do Českoslove­nska se Gagarin ještě vrátil. V roce 1966 navštívil třeba Východoslo­venské železárny v Košicích nebo západočesk­é lázně. Zemřel za dva roky. Zahynul v březnu 1968 při havárii cvičného letounu MiG-15 a jeho smrt zůstala dodnes předmětem dohadů.

Svědek návštěvy v muzeu

Gagarinův hrob se nachází na Rudém náměstí v Moskvě, konkrétně u zdi Kremlu mezi nejvýznamn­ějšími představit­eli Sovětského svazu.

Národní technické muzeum v Praze uchovává svědka Gagarinovy návštěvy – otevřený přehlídkov­ý automobil sovětského typu ZIS 110B – v němž Gagarin projížděl na konci dubna 1961 Prahou.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Jurij Gagarin mává sovětskou a českoslove­nskou vlajkou a zdraví se s davy na Václavském náměstí v Praze.
Foto: ČTK Jurij Gagarin mává sovětskou a českoslove­nskou vlajkou a zdraví se s davy na Václavském náměstí v Praze.
 ?? Foto: NTM ?? Slavný vůz
Otevřený automobil, kterým Gagarin jezdil Prahou, je dnes vystaven v Národním technickém muzeu.
Foto: NTM Slavný vůz Otevřený automobil, kterým Gagarin jezdil Prahou, je dnes vystaven v Národním technickém muzeu.
 ?? Foto: ČTK ?? S prezidente­m
Kosmonaut Jurij Gagarin (uprostřed) s prezidente­m Antonínem Novotným (vlevo) v dnešním Stavovském divadle.
Foto: ČTK S prezidente­m Kosmonaut Jurij Gagarin (uprostřed) s prezidente­m Antonínem Novotným (vlevo) v dnešním Stavovském divadle.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia