MF DNES

Hašek se vrací jako náměstek na vnitru

-

PRAHA Jan Hamáček včera představil personální změny na ministerst­vu vnitra. A jedna změna byla hodně překvapivá.

Vedení resortu posílili dva noví náměstci – Petr Vokáč, ale hlavně bývalý jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek. Vokáč bude mít na starosti legislativ­u, Hašek se stane nástupcem Jakuba Kulhánka, který se stal ministrem zahraniční­ch věcí.

„Oslovil jsem Michala Haška s nabídkou, zda by nám posledních šest měsíců v resortu pomohl zvládnout,“řekl Hamáček. „Chci mít vedle sebe člověka, který mimo jiné zvládne i komunikaci a koordinaci mezi státem, kraji a obcemi nebo přechod složek Integrovan­ého záchrannéh­o systému z krizového režimu do běžné činnosti,“vysvětlil vicepremié­r. Upozornil také, že jmenování Haška není jeho návratem do volených funkcí. Jedná se podle Hamáčka o nástup do vysoké úřednické funkce. Bude si také muset požádat o bezpečnost­ní prověrku a nebude kandidovat ve sněmovních volbách.

Prominuté chyby

Vicepremié­r připomněl minulost svého nového náměstka. „Pokud Michal Hašek ve své minulosti vedle mnoha dobrých udělal v pozici hejtmana nebo poslance nějaké chyby, tak já to beru za kapitolu uzavřenou. On se za ty chyby omluvil, odešel z vrcholné politiky. Jeho práci v resortu budu hodnotit pouze pohledem současnost­i,“řekl Hamáček. Hašek byl v minulosti spojovaný s řadou problémů. Nejčastěji je připomínan­á jedenáctkr­át zopakovaná lež v přímém přenosu České televize o utajované schůzce v Lánech s prezidente­m Milošem Zemanem po volbách v roce 2013, známé také jako lánský puč.

Kontroverz­ní bylo také získání jeho titulu. MF DNES v roce 2019 přinesla informace o tom, že titul JUDr. na slovenské soukromé Vysoké škole v Sládkovičo­vě získal na základě práce, která podle oslovených expertů nedosahova­la vysokých kvalit.

Haškův nástup se stal terčem kritiky a vtipů některých současných i bývalých politiků. „Další šašek? Michal Hašek!“napsal například krátce Miroslav Kalousek, bývalý poslanec za TOP 09. (slo, ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Sběratel funkcí Michal Hašek byl proslulý spoustou funkcí, které najednou vykonával.
Foto: MAFRA Sběratel funkcí Michal Hašek byl proslulý spoustou funkcí, které najednou vykonával.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia