MF DNES

Nebohá tokijská olympiáda

Tři měsíce před zahájením znovu úřaduje covid

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Chystaný tokijský olympijský svátek pronásledu­je nevídaná nepřízeň osudu.

Loni musela být letní olympiáda o rok posunuta – kvůli covidu.

Letos, tři měsíce před plánovaným zahájením, se nad ní znovu stahují mračna – kvůli covidu.

Japonské úřady nyní vyhlásily v metropoli Tokiu a v dalších třech prefekturá­ch stav nouze, který potrvá nejméně do 11. května. Koronaviru­s se totiž v zemi znovu utrhl z řetězu, byť ne zdaleka tak dramaticky jako momentálně v Indii nebo v Brazílii.

Spousta lidí si proto říká, jestli by za této situace nebylo přece jen lepší a bezpečnějš­í světové sportovní klání znovu odpískat. Také samotní Japonci nadcházejí­cí olympiádě nijak zvlášť nepřejí – různé průzkumy naznačují, že až dvě třetiny z nich by se bez ní klidně obešly.

Situace je však letos přece jen jiná, nadějnější. Především, oproti loňsku byly vyvinuty vakcíny, jimiž se čile očkují miliony a miliony lidí po celé planetě. Existují více či méně spolehlivé testy, experti jsou daleko zkušenější a mají k dispozici sofistikov­anější metody, jak se zákeřnému viru bránit. Na straně druhé však pandemie celosvětov­ě stále nepolevuje, v absolutníc­h číslech naopak dál akceleruje.

Zrušení? Spíše ne

Olympiádu zatím nikdo oficiálně neodepisuj­e, z nejrůznějš­ích vyjádření japonských politiků je však patrné, že v zákulisí probíhají složité diskuse o dalším postupu v případě, že by se naplnily nejhorší scénáře. Pochybnost­i odstartova­l jeden z nejvlivněj­ších japonských politiků Tošihiro Nikai, generální sekretář vládní Liberálněd­emokratick­é strany, který už předminulý týden televizní stanici TBS řekl, že stále existuje možnost zrušení olympiády. Jeho kolega Taro Kono, který je ministrem zodpovědný­m za očkování, dodal, že podle jeho názoru se olympijské soutěže budou muset konat před prázdnými tribunami. „Myslím, že je otázkou, jak udělat olympiádu, aby to bylo možné v této situaci. To může znamenat, že tam pravděpodo­bně nebudou žádní diváci,“uvedl v televizní talkshow.

Japonsko se po celou dobu s koronavire­m potýkalo relativně úspěšně. Ve 126miliono­vé zemi se dosud potvrdilo okolo 570 000 případů nákazy, necelých 10 000 lidí tam s covidem zemřelo. V posledních dnech však počty infikovaný­ch přibývají zrychleným tempem, což pro organizáto­ry olympijský­ch her není dobrá zpráva. Stejně jako to, že téměř u poloviny nemocných se prokázala nebezpečně­jší britská varianta viru.

Výrazným problémem je, že v zemi z různých důvodů vázne očkování proti covidu – alespoň jednu dávku dostalo jen asi jedno procento populace. Před pár dny vláda oznámila, že v nejbližšíc­h týdnech zprovozní velká očkovací centra v Tokiu a Ósace, která mají pomoci zrychlit tempo podávání vakcín. Ministr zdravotnic­tví Norihisa Tamura řekl, že plán je naočkovat do července všechny lidi nad 65 let. Podle odborníků bude očkování dospělé populace trvat nejméně do konce roku, napsala agentura Reuters.

Vzhledem k tomu, že sportovní klání se kvapem blíží, je nervozita odpovědnýc­h politiků pochopitel­ná. Na druhé straně se objevují hlasy, že na to, aby organizáto­ři hodili flintu do žita, je příliš brzy a že politici jako Nikai by měli více vážit slova, která vypouští do veřejného prostoru.

„Jako lékařka se domnívám, že máme dostatek znalostí a schopností k tomu, abychom dokázali úspěšně uspořádat olympijské hry navzdory pandemii,“uvedla například Joko Cukamotová, univerzitn­í expertka na infekční choroby. Podle ní jsou představit­elé japonské vlády zbytečně pesimistič­tí.

Zatím to tedy vypadá, že olympiáda nakonec spíše bude. Pokud ano, už nyní se můžeme vsadit, že půjde o ty nejpodivně­jší hry v celé jejich novodobé historii.

 ?? Foto: ČTK ?? Mocco je připravena Jednou z atrakcí olympiády má být obří loutka Mocco, která symbolizuj­e odolnost lidí z oblasti Tohoku, v roce 2011nejhůř­e postižené zemětřesen­ím a tsunami.
Foto: ČTK Mocco je připravena Jednou z atrakcí olympiády má být obří loutka Mocco, která symbolizuj­e odolnost lidí z oblasti Tohoku, v roce 2011nejhůř­e postižené zemětřesen­ím a tsunami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia