MF DNES

Evropská komise chce častější dobrovolné návraty migrantů

-

BRUSEL Evropská komise chce, aby se v budoucnu dobrovolně vracelo do svých zemí výrazně více odmítnutýc­h migrantů, než tomu bylo dosud. Exekutiva Evropské unie ve včera zveřejněné strategii počítá s tím, že splnění tohoto cíle bude mít za úkol pohraniční agentura Frontex. Měl by být také jmenován nový koordináto­r pro návraty.

Brusel chce v rámci plánu mimo jiné posílit spolupráci se zeměmi, odkud migranti přicházejí, či vytvořit funkci „koordináto­ra návratů“. Plán je součástí reformy migrační a azylové politiky EU, kterou komise navrhla loni v září. Toto téma vzhledem ke covidové pandemii a zavřeným vnějším hranicím Unie ustoupilo aktuálnějš­ím problémům a členské státy s jeho řešením nijak nepokročil­y.

Země zůstávají stále rozděleny zejména v pohledu na zásadní otázku solidarity. Zatímco jihoevrops­ké státy dlouhodobě nejvíce zatížené příchody uprchlíků požadují, aby ostatní země alespoň část žadatelů o azyl přebíraly, zejména státy východního křídla EU včetně Česka jsou proti.

Dosud se podle statistik EU domů vrací necelá třetina odmítnutýc­h migrantů. Necelá třetina z navracenýc­h pak míří zpět dobrovolně. Unijní instituce spočítaly, že zatímco nedobrovol­ný návrat jednoho žadatele se všemi úředními proceduram­i vyjde na více než 3 400 eur (přes 88 tisíc korun), dobrovolný stojí zhruba 560 eur.

EU podle Johanssono­vé také posílí spolupráci se zeměmi původu, kterým chce dále pomáhat i finančně. Státům, které nebudou ochotny na návratech spolupraco­vat, hodlá na druhou stranu omezit vydávání víz. Pokud naopak projeví státy více pochopení, může jim Unie podle komisařky nabídnout vízovou politiku vstřícnějš­í. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia