MF DNES

Generálové varují před občanskou válkou

- — Jana Šafaříková

PAŘÍŽ Sociální napětí, náboženský extremismu­s a riziko občanské války: bývalí generálové francouzsk­é armády vyzývají v otevřeném dopise prezidenta Emmanuela Macrona, aby zakročil proti postupujíc­í dezintegra­ci právního státu. V textu, který nejprve zveřejnil bývalý armádní důstojník Jean-Pierre Fabre-Bernadac na svém tematicky orientovan­ém blogu Place Armés, píše o postupujíc­í fragmentac­i a radikaliza­ci společnost­i, stále častějšímu násilí, které se již neomezuje na předměstí francouzsk­ých velkoměst, a o snahách radikálníc­h skupin vyvolat rasovou válku. Francie podle něj nemůže pasivně přihlížet tomu, jak její základní hodnoty ztělesněné heslem francouzsk­é revoluce rovnost, volnost, bratrství ustupují pod tlakem náboženské­ho a rasového fanatismu.

„Ti, kdo vedou naši zemi, by měli mít odvahu postavit se těmto nebezpečím čelem. K tomu často stačí důsledně dbát na dodržování stávajícíc­h zákonů. Většina občanů je stejně jako my rozzlobena vaším mlčením,“píše Fabre-Bernadac, který se před dvěma lety aktivně podílel na protivládn­ích prostetech žlutých vest a nedávno vydal knihu na podobné téma nazvanou Zatracenci Francie: Lynč nevhodných názorů.

Tisíc důstojníků připojilo podpis

„Nečinnost bude tento problém jen dále prohlubova­t. Pokud budeme otálet, vyřeší jej občanská válka. Za tisíce mrtvých budete mít zodpovědno­st vy,“končí dopis vzkazem vládě a prezidento­vi.

Text, který již před pátečním útoku na policistku v malém městě Rambouille­t nedaleko Paříže zveřejnil konzervati­vní týdeník Valeurs actuelles, již podepsalo více než tisíc armádních důstojníků, z nichž prvním byl bývalý velitel elitní Cizinecké legie Christian Piquemal. O výzvě již píší hlavní francouzsk­á média a k případu se vyjadřují vrcholní politici.

Macronova vláda výzvu přirovnala k pokusu o puč proti Charlesi de Gaullovi v Alžírsku, který měl proběhnout touto dobou před šedesáti lety. Ministryně obrany Florence Parlyová text označila za výzvu „generálů v bačkorách, kteří již nemají místo v armádě a zastupují pouze sami sebe“. Podobná slova zní také ze strany levice a krajní levice, která autory obviňuje z rasismu.

Silnou podporu má naopak u předsedkyn­ě Národního sdružení Marine Le Penové i řady konzervati­vců, podle nichž imigrace zejména z muslimskýc­h zemí způsobuje rozklad právního státu a stojí za častými teroristic­kými útoky.

 ?? Foto: Profimedia ?? Varovný hlas Někdejší generál cizinecké legie Christian Piquemal na zakázané akci proti islamismu a migraci ve francouzsk­ém Calais.
Foto: Profimedia Varovný hlas Někdejší generál cizinecké legie Christian Piquemal na zakázané akci proti islamismu a migraci ve francouzsk­ém Calais.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia