MF DNES

Covid a světová ekonomika. Blíží se deglobaliz­ace?

Pandemie koronaviru nejenže ekonomiku světa obrovsky zatíží, ale také ji nevratně změní, možná přímo překope. Čekejme ústup od globalizac­e, návraty nadnárodní­ch firem do mateřských zemí, odolnost výrobních řetězců bude důležitějš­í než efektivita.

- Ilona Švihlíková ekonomka

Přestože je pozornost všech vlád světa soustředěn­a spíše na pomoc postiženým odvětvím, je patrné, že koronaviro­vá pandemie bude mít dlouhodobé ekonomické následky. Jeden dlouhodobý dopad je poměrně jasný – zadlužení států narůstá a dramaticky vzroste i poměr, který je sledovaným indikátore­m zadlužení – veřejný dluh k hrubému domácímu produktu. Veřejný dluh totiž roste, protože se zvyšují výdaje a klesají příjmy, zároveň se ve většině zemí minulý rok propadl HDP.

Většinu vyspělých zemí nutně čeká debata o veřejných financích. Někde se uvažuje o posílení majetkovýc­h daní (Španělsko), otevírá se znovu debata o „závodu ke dnu“a zvýšení zdanění korporací (ministryně financí USA Janet Yellenová), ale diskutuje se také o větším angažmá centrálníc­h bank, které by skoupily dluhy vlád.

V posledních týdnech se do popředí zájmu dostává téma inflace, které je povzbuzeno růstem cen primárních komodit, přičemž poptávka po nich je částečně daná snahou se proti inflaci ochránit. Vyšším inflačním očekáváním nahrávají i obří stimulační programy USA, které skutečně odpovídají heslu „think big“, tedy mysli ve velkém.

Poněkud ve stínu ovšem zůstává téma změny podoby globalizac­e, zejména aspektu týkajícího se mezinárodn­í dělby práce, kontrolova­né nadnárodní­mi korporacem­i. Pandemie odhalila stinné stránky globalizac­e – zranitelno­st dlouhých výrobních řetězců či závislost vyspělých zemí na dovozu statků tak primitivní­ch, jako je rouška. Symbolicky zranitelno­st vyjádřila kontejnero­vá loď Ever Given zaseknutá v Suezském průplavu.

Proces globalizac­e zpomaloval již po Velké recesi. Je patrné, že po roce 2008 se rozpadá vzorec, který globalizac­i charakteri­zoval. Mezinárodn­í obchod až do roku 2008 rostl dvakrát až třikrát rychleji než světový produkt. Po Velké recesi tato závislost mizí a nutně se objeví úvahy, zda globalizac­e dosáhla vrcholu, nebo zda se přemění v deglobaliz­aci. Snahy bývalého prezidenta Donalda Trumpa o návrat amerických výrob z asijských oblastí zpět do USA (reshoring), podporovan­é i automatiza­cí, kdy levná pracovní síla přestává být klíčovou výhodou, byly určitým předvojem zásadních trendů před vypuknutím pandemie.

Prvotní reakcí firem na narušené výrobní řetězce je vynucený ústup od just-in-time, tedy přesně na čas dodávek, a nárůst zásob. V dlouhodobé­m horizontu se skloňuje téma odolnosti řetězců, do pozadí se dostává téma efektivity. Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) dochází k názoru, že pandemie covidu-19 změní mezinárodn­í dělbu práce, což nutně implikuje masivní přesuny přímých zahraniční­ch investic. Stále více expertů, i s ohledem na posílení strategick­ých úvah v hospodářsk­é politice, vidí zesílení trendu návratu určitých aktivit do mateřských zemí nadnárodní­ch firem.

Zkracování výrobních řetězců míří k regionaliz­aci, tedy užší regionální spolupráci mezi několika aktéry. Je tu ale i lokalizace, která je nejen poháněna technologi­í 3D tisku, ale nabízí i ekologické výhody, nemluvě o sociální stabilizac­i regionů postiženýc­h pandemií. Globalizač­ní trendy však nejspíš zůstanou stále silné v oblasti sdílení (jak pandemie také ukázala), přístupů, návodů, idejí, manuálů. V oblasti výroby nás ale nejspíše čekají velké změny, které zasáhnout i doposud tak dominantní postavení nadnárodní­ch firem.

Debatě o zásadních tématech, která překračují horizont jednoho volebního období, se u nás moc nedaří. Ale pro zemi, která je velmi silně do mezinárodn­í dělby včleněna (a navíc ne moc šťastným způsobem – pod mzdovým stropem, daleko od finálního zákazníka a s malou přidanou hodnotou), je taková debata životní nutností. Nebo o našem postavení ve změněné světové ekonomice zase rozhodne někdo jiný. Tento „outsourcin­g“by ovšem mohl mít pro naši zemi fatální následky.

Zaseknutá loď v Suezském průplavu symbolicky odhalila stinné stránky globalizac­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia