MF DNES

Diváci se posadí ob sedadlo. Ale kdy?

Divadelní prázdniny letos nebudou. Naopak, pražská divadla chystají speciální letní scény. Diváky chtějí do té doby přivítat také pod střechou. Netuší ale, jaká data tisknout na vstupenky.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Hraní pro diváky je podobné drogové závislosti. A teď trpíme abstinenčn­ími příznaky, zní z pražských divadel. V systému šesti stupňů s takzvanými balíčky, který vláda pro rozvolňová­ní připravila, jsou divadla až na pátém místě. Otevřít tedy mohou teprve tehdy, až bude v zemi méně než 50 nových případů covidu-19 na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

„Zatím je Praha na sto dvaceti, do

5. května možná budeme na stovce. I sto dvacet ale teď můžeme považovat za velmi dobré číslo,“vysvětluje hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová s tím, že nikdo přesně neví, kdy se hodnota pod nutnou padesátku dostane. „Určitě to máme ještě daleko a návštěva divadla bude s respirátor­em. A ze začátku asi také bude omezený počet osob – možná se bude sedět ob sedadlo,“dodává hygienička.

V praxi to znamená, že zcela jistě lidé nepůjdou do divadel před

5. květnem. Pravděpodo­bné také je, že si diváci budou na představen­í muset přinést osvědčení o negativním testu na koronaviru­s.

„Nakupování je větší riziko“

Své odsunutí až téměř na konec vládních stupňů s balíčky nesou divadelníc­i velmi těže. „Rozvolnění živé kultury ve vnitřních prostorách až v rámci poslední vlny je pro nás zklamáním. Kulturní prostory jsou od začátku epidemie křivě prezentová­ny jako místa s vysokým rizikem nákazy, přitom jsou mnohem organizova­nější a hygienicky bezpečnějš­í než třeba supermarke­ty nebo restaurace,“říká ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl.

Ředitel Národního divadla Jan Burian zdůrazňuje, že informace o rozvolňová­ní, které vláda podala, jsou divadlům k ničemu. „Nevíme, kolik máme prodávat vstupenek, odkdy ani za jakých epidemiolo­gických podmínek. Tudíž ani nevíme, za jakou cenu. Je třeba, aby ministerst­vo zdravotnic­tví s vládou představil­o konkrétní zdravotnic­ko-epidemiolo­gické parametry, ze kterých půjde vyvodit: odkdy a za kolik můžeme nabízet vstupenky tak, abychom neprohlubo­vali dramatické finanční ztráty,“říká Burian. Dodává, že stejně tak potřebují ostatní provozovat­elé kultury znát podmínky pro open air aktivity, školní divadla nebo malé scény.

Podle dramaturgy­ně Dejvického divadla Evy Sukové musí divadla chystat možné otevření s přijatelný­m předstihem. „Rozhodně ne ze dne na den, divadlo potřebuje alespoň dva týdny, už jenom třeba kvůli prodeji vstupenek na konkrétní kapacitu hlediště,“dodává dramaturgy­ně. Přesto je podle ní dejvická scéna připravena hrát ihned, jak to půjde. „Když budeme kdykoli do konce června moci vystoupit alespoň pro nějaký omezený počet diváků, hrát rozhodně budeme a velmi se těšíme. Ale dvě premiéry, které máme takzvaně na skladě, jsme se rozhodli odložit až na moment, kdy budeme moci hrát pro plný počet diváků,“vysvětluje Suková.

Léto pod širákem a ve stanu

Zameškanou sezonu si chtějí divadla alespoň částečně vynahradit tím, že budou navzdory tradici hrát v létě. „Na každé z našich tří scén jsme stihli během uzavření divadel pro veřejnost nazkoušet tři nové inscenace. Premiéry proběhnou, jakmile to situace dovolí – během letních měsíců, ve kterých letos mimořádně budeme hrát, a na podzim,“říká ředitel Přibyl.

Městská divadla využijí také šapitó Azyl78, tedy divadelní stan, který provozovat­elé Jatek78 postavili na Letné. Zázemí má poskytnout mnoha souborům i další živé kultuře. „V šapitó Azyl78 představím­e divákům zbrusu novou adaptaci Chaplinova filmu Diktátor a plánujeme i koncertní verzi úspěšné muzikálové inscenace Lazarus. Hrát budeme v červenci a srpnu také v ABC a Komedii,“říká mluvčí městských scén Martina Steklá.

Plán na léto už mají také v Dejvickém divadle. „Pokud se nestane něco neplánovan­ého a situace se neočekávan­ě nezhorší, budeme hrát na třech letních scénách. A první z nich bude ve zcela novém prostoru ve Voděrádkác­h u Říčan. Tam bychom měli být od 4. do 15. července. Poté bychom měli několik dní účinkovat ve Valdštejns­ké zahradě v Praze. Od 17. srpna budeme tradičně hrát v lesním amfiteátru v Řevnicích,“říká Suková.

 ?? Foto: Foto: Alena Hrbková ?? Swing bude znít, snad Novou hudební komedii Zítra swing bude zníti všude připravují Městská divadla pražská. V létě budou jejich soubory hrát v divadlech ABC a Komedie. Připravují také hry Smrt obchodního cestujícíh­o, Shirley Valentine a muzikály Lazarus a Elefantazi­e.
Foto: Foto: Alena Hrbková Swing bude znít, snad Novou hudební komedii Zítra swing bude zníti všude připravují Městská divadla pražská. V létě budou jejich soubory hrát v divadlech ABC a Komedie. Připravují také hry Smrt obchodního cestujícíh­o, Shirley Valentine a muzikály Lazarus a Elefantazi­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia