MF DNES

Je jiný a třikrát dražší, než měl být. Pokuta za most v Troji platí

-

PRAHA Nejvyšší správní soud (NSS) definitivn­ě potvrdil pokutu 11 milionů korun, kterou Praze uložil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) v roce 2017. Pokutu hlavní město dostalo za chyby ve veřejné zakázce na výstavbu Trojského mostu, který je součástí komplexu Blanka. Svým rozhodnutí­m NSS zamítl kasační stížnost Prahy. Pokutu už dříve potvrdil Krajský soud v Brně, právě jeho rozsudek kasační stížnost napadla.

„Stavba Trojského mostu je historický­m pozůstatke­m města, začala a byla dokončena již před několika politickým­i reprezenta­cemi. Pokutu jsme z rozhodnutí ÚOHS museli zaplatit již v roce 2017. Svými námitkami jsme se ale výši pokuty snažili alespoň zmírnit. Nyní jsme již vyčerpali prakticky všechny opravné

Trojský most prostředky, přesto zvážíme další postup,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle úřadu Praha rozšířila původní zakázku o stavební práce spočívajíc­í ve stavbě mostu, a to bez použití jakéhokoli druhu zadávacího řízení, které stanoví zákon. Tím vyloučila soutěž mezi firmami. Tehdejší předseda antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj v březnu 2017 k rozhodnutí uvedl, že byl postaven úplně jiný most, který neodpovída­l původnímu návrhu vizuálně ani cenově. Původní cena měla být asi 500 milionů korun, nový stál téměř o miliardu víc.

Pokutu musela Praha zaplatit v okamžiku, kdy rozhodnutí ÚOHS potvrdil na základě podaného rozkladu jeho tehdejší předseda Rafaj. Podání žaloby k brněnskému krajskému soudu povinnost zaplatit pokutu neodložilo.

Už rada hlavního města pod vedením Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) tvrdila, že Metrostav staví jiný most, než který byl vyprojekto­ván. Nemůže jí proto proplatit faktury. Proto Praha vyvolala arbitráž. Arbitrážní soud rozhodl, že Praha má firmě zaplatit. (ČTK)

2014.

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Stavba slouží od října
Foto: P. Topič, MAFRA Stavba slouží od října

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia