MF DNES

Covid omezil spotřebu energií, hlavně v centru

Pražané vloni spotřebova­li méně elektřiny, vody i plynu. Čísla dokazují, že je centrum bez turistů a lidé pracují z home office.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Pandemická omezení loni vyhnala z centra metropole turisty, kancelářsk­é komplexy osiřely, zaměstnanc­i se přesunuli k práci z domova. A jak ukazují aktuální data Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), znát je to i na nižší spotřebě energií v metropoli v porovnání let 2019 a 2020. Pokles je zřetelný v centru velkoměsta, odlišně je tomu na jeho okrajích.

Na analýze IPR se podíleli kromě pražského magistrátu také dodavatelé elektřiny, plynu a vody.

„Největší změny jsou vidět v centru města, což je nejspíše spojeno s úbytkem turismu kvůli koronaviro­vé pandemii,“shrnuje Ondřej Boháč, ředitel IPR. Zřetelně to ukazují údaje o odběru elektřiny. Té se v roce 2020 v hlavním městě spotřebova­lo přibližně o sedm procent méně než o rok dříve.

Srovnání těchto dvou období ale ještě výrazněji vynikne v Praze 1, čtvrti tradičně nejvíce navštěvova­né turisty s řadou hotelů, penzionů a sdíleného bydlení typu Airbnb. Loni se v tomto obvodu využilo téměř o 18 procent elektřiny méně než o rok dříve.

„Tato data lze interpreto­vat tak, že centrum poznamenal snížený zájem o pronájem Airbnb kvůli koronaviru,“uvádí studie.

Více proudu Pražané naopak čerpali v okrajových čtvrtích metropole. Například v Praze 21, tedy Újezdu nad Lesy, vzrostla spotřeba o 14 procent. Podobné údaje energetici registrují v Benicích. Okolo sedmi až osmi procent růstu hlásí například z Dubče, Lysolají anebo Suchdola. Ve čtvrtích, jako je například Praha 15 či 22, lidé využili zhruba o pět procent více proudu.

Prázdné kancelářsk­é budovy

Podobně jako s elektřinou tomu bylo v Praze 1 také s vodou. V uplynulém roce jí proteklo potrubím a kohoutky o pětinu méně než roku 2019. I tento rozdíl byl v centru výraznější než v datech za celou Prahu. Distributo­ři v hlavním městě zaznamenal­i meziročně pokles o šest procent.

Naopak například v Praze 20 – Horních Počernicíc­h vodárny v roce 2020 vyfakturov­aly u zákazníků o dvě procenta více než rok předtím. Meziročně více vody spotřebova­li též obyvatelé Prahy 19, tedy Kbel. V lidnatých obvodech, jakými je „desítka“nebo „čtyřka“, spotřeba klesla, pokles činil okolo pěti procent.

Využití plynu se ve srovnání dvou minulých let propadlo o téměř čtyři procenta. Vypovídají­cí je, že nejvýrazně­ji asi klesla spotřeba u velkoodběr­atelů. „Za snížením stojí i práce z domova, která zapříčinil­a nízké čerpání kancelářsk­ých komplexů,“objasňuje expertiza.

Omezená možnost pohybu

Výrazný zásah pandemický­ch opatření do života Pražanů potvrdilo též zpracování dat mobilních operátorů za rok 2020. Ti dokážou analyzovat, jak se pohybují mobilní telefony. „Pražané cestovali výrazně méně než v roce 2019 a více zůstávali doma. Data územně analytický­ch podkladů, které vyznačují nejobydlen­ější části města, také stvrzují, že nejvíce lidí v loňském roce trávilo většinu dne ve svém bytě,“sdělují operátoři. Index mobility tento trend, kdy Pražané zůstávají povětšinou doma, potvrzoval také podle výzkumu z letošního ledna.

Restrikce omezují obyvatele už druhý rok, lidé se jim přizpůsobu­jí a s opatrností vyhlížejí do budoucna. „Změna chování Pražanů a jejich návyků v důsledku pandemie bude určitě přesahovat do dalších let, proto je dobré změny monitorova­t a porozumět jim již nyní,“vysvětlil Ondřej Boháč.

S údaji pracuje i magistrát. „Data budeme dále analyzovat a výsledky určitě zaneseme do budoucích plánů a projektů na rozvoj Prahy, “vysvětluje Jan Chabr (TOP 09 a STAN / Spojené síly pro Prahu), radní pro oblast správy majetku.

Milionové poklesy

Čísla získaná rozborem údajů od energetiků potvrzují také další zdroje. Český statistick­ý úřad (ČSÚ) aktuálně uvedl, že v roce 2020 počet hostů v ubytovacíc­h zařízeních v Praze meziročně poklesl o více než 72 procent. V roce 2019 se v metropoli ubytovalo osm milionů hostů, loni 2,2 milionu.

„Data se vztahují výhradně na hosty v hromadných ubytovacíc­h zařízeních. Údaje nezahrnují informace o individuál­ním ubytování, například platformy Airbnb a podobné,“uvedl Tomáš Slavíček z oddělení informační­ch služeb ČSÚ.

Turistika zaznamenáv­á nejvyšší pád za posledních osm let. Od roku 2012 počet návštěvník­ů, především cizinců, stoupal každoročně výrazně vzhůru.

Zatímco turisté preferují centrum města, domácí obyvatelé dávají přednost bydlení mimo ně, blíž zeleně. A tento trend podle realitních odborníků a developerů bude pokračovat. Data ČSÚ za rok 2020 hlásí nejvyšší celkový přírůstek obyvatel v Praze 5, Praze 10 a Praze 9.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia