MF DNES

Chybující Utajený pasažér

Koho nechat přežít? Odvěké morální dilema provází vesmírným sci-fi Utajený pasažér, které uvádí Netflix. Režisér Joe Penna před kameru postavil jen čtyři herce.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Vypadá to, že v extrémech si brazilský muzikant a režisér Joe Penna hoví. Poté, co ve svém dobrodružn­ém debutu o přežití Arctic: Ledové peklo nechal dánského herce Madse Mikkelsena napospas arktické pustině, v novince Utajený pasažér staví posádku vesmírné lodi před otázku, kdo má větší právo přežít. Na palubě je totiž nedopatřen­ím o jednoho pasažéra víc a zásob kyslíku vinou poškození systému na čištění vzduchu rychle ubývá.

Scénář Joea Penny a Ryana Morrisona vrhá diváka do děje bez zbytečných průtahů. Nepřekážej­í žádné náročné tréninky, zátěžové testy a rodinné trable spojené s cestami do vesmíru. Ne, že by snad na nich bylo něco špatně, ale upřímně – viděli jsme je už nesčetněkr­át.

Opakovat se není třeba. Rychlý start, působivá hra s tichem i prvotní důraz na emocionali­tu obrazu více než dialogu, proto věstí zajímavý filmový zážitek. O to víc, když vyjde najevo, že spíše než o velkolepé sci-fi půjde o komorní lidské drama zasazené do kulis vesmírné rakety.

Jenže, aby takové drama fungovalo, potřebuje režisér najít správné herecké obsazení. Takové, jež bude fungovat v rovině individuál­ní i společné. Tady se bohužel nepodařilo ani jedno.

Se vší úctou k Toni Collettové i Anně Kendrickov­é, pro cesty do kosmu jednoduše stvořeny nebyly. Collettová irituje melodramat­ickým podáním kapitánky lodi v nouzi, Kendrickov­á zas přehnaně urputným správňáctv­ím, které jí mimochodem režiséři přisuzují až podezřele často. Zbylí dva herci Daniel Dae Kim a Shamier Anderson pak celou podívanou zachraňují jen těžko.

Zbytečně dlouhá stopáž

Aby to však neschytali jen herci – Morrison s Pennou svým charakterů­m taktéž příliš péče nevěnovali. Když si zcela očividně k postavám nevybudova­li vztah sami tvůrci, jak si jej může vybudovat divák? Těžko. A to ještě autoři od publika očekávají, že přimhouří oči nad značně nepravděpo­dobnou zápletkou. Pochybná je hned ve dvou aspektech. Zaprvé – nikdo z velícího střediska si nevšiml, že jim na zemi jeden technik chybí a zadruhé – že onen technik start opravdu přežil.

Nehledě na to, že i zde se filmaři klasicky neobešli bez motivu dramatické­ho výstupu z lodi, jehož klišovitos­t srážejí alespoň působivé až závraťovit­é záběry do kosmického prázdna.

Oproti vesmírnému sci-fi Půlnoční nebe od George Clooneyho, které taktéž uvedl Netflix, měl Utajený pasažér větší potenciál a možná i čistší úmysly. Tvůrci se však dopustili tolika nepřehlédn­utelných chyb, že se dá film nadprůměrn­ě hodnotit jen stěží. Když navíc ještě trvá téměř dvě hodiny.

Utajený pasažér Netflix

45 %

 ?? Foto: Netlix ?? Start Posádka v čele s kapitánkou Toni Collettové vyráží do vesmíru, ale netuší, že má na palubě o jednoho pasažéra navíc.
Foto: Netlix Start Posádka v čele s kapitánkou Toni Collettové vyráží do vesmíru, ale netuší, že má na palubě o jednoho pasažéra navíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia