MF DNES

V divadelní Americe ožijí bizoni i faraoni

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Amerika jako snová road movie. Cestu českoněmec­kého Honzy fantasmago­rickou krajinou duše mladého člověka 21. století nabídne prý novinka, na které nyní pracuje malé pražské Divadlo D21. Jako odrazový můstek k tomu využívají Kafkovu Ameriku poprvé vydanou před bezmála sto lety.

Hru v Divadle D21 režíruje Ondřej Štefaňák. Režisér, jehož dosavadní působení je spjato s MeetFactor­y a předevšeím Divadlem X10, se na půdě malé vinohradsk­é scény objevuje vůbec poprvé. Stejně jako dramaturgy­ně Barbora Hančilová.

Ne kde, ale kdy

Hlavní postavu Karla Rossmanna hraje Hasan Zahirović, dále se objeví Stela Chmelová, Hana Mathausero­vá, Samuel Neduha, Petr Pochop a Marek Zeman. „Amerika je země možností, kde se každý může vypracovat. Ale sen o svobodě se mění v imigrantov­u noční můru. Společensk­ý vzestup není zdaleka tak jednoduchý, jak se může na první pohled zdát. Karel Rossmann se na své cestě za štěstím setkává s pokřiveným­i archetypy, jež ztvárňují další herci,“popisují Hančilová se Štefaňákem.

Tvůrci dále upozorňují, že podobně jako si Kafka vysnil svou představu Ameriky, pracuje se snovými asociacemi i režisér Štefaňák. „Z podvědomí se na světlo jeviště vyškrábou američtí otci zakladatel­é, tažní bizoni, otrokáři i otroci, faraonové, norská božstva, indiáni, upjaté kuchařky i poživačné obryně. Otázka nezní, kde se Karel Rossmann ztratí, ale kdy,“lákají.

Novinka se měla dočkat premiéry tento pátek, podobně jako předchozí počiny však i Ameriku zatím uvedou bez diváků. D21 se totiž rozhodlo celou sezonu nazvanou Zemský ráj to napohled uskutečnit navzdory nemožnosti hrát před obecenstve­m.

 ?? Foto: Michaela Škvrňáková ?? Amerika Z příprav novinky v Divadle
D21.
Foto: Michaela Škvrňáková Amerika Z příprav novinky v Divadle D21.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia