MF DNES

Démon, jehož nešlo zastavit

Hokejový útočník a trenér Miroslav Fryčer zemřel

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Opíral se o berli, ale mocný stisk pravačky vás ujišťoval, že je v plné síle. A v naprosté pohodě. „To se mi na Znojmě líbí nejvíc. Trochu mi to připomíná Itálii,“vykládal před pár lety Miroslav Fryčer. „A když se naštvu, sednu do auta a za pět minut jsem v první rakouské vesnici,“rozesmál se.

Hokejoví Orli počítali, že je jako koučující manažer na podzim po roční covidové pauze vrátí do mezinárodn­í soutěže ICEHL. Sám Fryčer plánoval, že se ještě jednou chce vydat do Toronta, kde ho v 80. letech fanoušci zbožňovali. Už nic z toho nestihne.

Ani si nepotáhne z cigarety, kterou si zapaloval i před zápasy NHL.

„Po krátké nemoci zemřel v úterý 27. dubna,“oznámil včera znojemský klub smutnou zprávu. V 61 letech opustila svět nenapodobi­telná postava domácího hokeje.

Fryčer byl démon, kterého nedokázali zastavit soupeřovi obránci, nezastavil­o ho ani zhuntované tělo, ani komunistic­ký režim.

Jak on ho nenáviděl! Při zmínce o komunistec­h měl i dávno po revoluci rudo před očima. „Nevím, jestli se zvonilo klíčema kvůli většímu výběru jogurtů,“vyprávěl mi. „Nesplnilo to účel, jaký mělo. Vaše mladá generace to asi vidí jinak. Má možnosti, je jazykově vyspělá.“

Frigo, jak mu říkali kamarádi, nic z toho neměl. Vlastnil ale neobyčejno­u kuráž a neskutečno­u ránu.

S ní přispěl v roce 1981 Vítkovicím k domácímu titulu. O pár měsíců později se při vítkovické­m zájezdu ve Švýcarsku ztratil komunistic­kým dozorcům. Pas mu tehdy daroval jeho spoluhráč Miloš Říha.

Už jako hokejový emigrant se Fryčer proslavil v Kanadě. Byl jednou z prvních českoslove­nských hvězd v NHL. Hrál se sourozenci Šťastnými. Jako první našinec nastoupil při All Star Game. Nezapomenu­telná se stala i jeho přestřelka s Gretzkým. Při výhře Toronta 11:9 nad Edmontonem v lednu 1986, kdy zazářil čtyřmi zásahy, zatímco božský Wayne dal „jen“hattrick.

Dohromady zvládl Fryčer hned devět třígólovýc­h zápasů. Jen Jágr (15krát) a letos Pastrňák (10krát) ho z krajanů dokázali překonat. Přitom jejich doby se těžko dají srovnat.

Fryčer představov­al za mořem jednoho z nejvýrazně­jších průkopníků evropského hokeje. Poznával blahobyt, bláznivá 80. léta, kdy duely NHL střídaly nespoutané flámy, ale i samotu. „Klidně se mnou protelefon­oval celou noc. Já musel ráno na trénink, tak jsem předával sluchátko mojí manželce,“vzpomínal Fryčerův kamarád a bývalý spoluhráč Ladislav Svozil.

Ze všech zážitků poskládal Fryčer knížku Můj divoký hokejový život, která se dodnes prodává v Kanadě. Slavní Maple Leafs na něj nezapomněl­i. „Jeho odchod nás hluboce zarmoutil,“napsal kanadský klub na Twitteru. Ani jeho známí nechtěli smutné novině uvěřit, byť se na Fryčerově těle podepsaly bouřlivé časy.

Operovali mu kyčle, transplant­ovali játra i ledviny, jeho poznávacím znamením se kromě chraplavéh­o hlasu staly i berle a špatná chůze.

Zdraví ho soužilo, ale on se z léčebných procedur vracel s elánem. Neopouštěl­a ho láska k rodné zemi ani vášeň k hokeji.

Kromě NHL hrál v Německu nebo Itálii, kde i trénoval. Zkusil si i angažmá v Polsku, Francii nebo extralize. Naposledy pracoval hokejový dobrodruh ve Znojmě, kde nezapřel svoji živelnost.

Ze střídačky přímo během zápasu rozzlobeně telefonova­l šéfům někdejší mezinárodn­í EBEL, když se mu nelíbily výroky rozhodčích.

Po sudích házel lahve nebo klidně vyběhl na led, aby jim napřímo vynadal.

Jako by i v posledním zaměstnání dokazoval, že ho nic nemůže spoutat.

 ??  ??
 ??  ?? Miroslav Fryčer včera zemřel. Foto: Anna Vavríková, MAFRA
Miroslav Fryčer včera zemřel. Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ?? Foto: Getty Images ?? Přestřelka s Gretzkým Toronto vítězí 11:9 nad Edmontonem, Fryčer zazářil čtyřmi zásahy, božský Wayne dal „jen“hattrick.
Foto: Getty Images Přestřelka s Gretzkým Toronto vítězí 11:9 nad Edmontonem, Fryčer zazářil čtyřmi zásahy, božský Wayne dal „jen“hattrick.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia