MF DNES

Zpátky do Zátoky sviní!

Před 60 lety, v dubnu 1961, se americkou CIA vycvičení kubánští exulanti neúspěšně pokusili svrhnout režim Fidela Castra na Kubě. USA tím definitivn­ě ztratily kontrolu nad ostrovem a Castro se přimkl k Moskvě. Duch tohoto fiaska ovlivňuje vztahy Washingto

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Do kubánské Zátoky sviní se dá v dnešní době vypravit v rámci turismu, jelikož je v průvodcích či reklamách ukazována jako „ráj potápěčů“. To se ovšem říká o spoustě turistický­ch resortů, podle zaměření té které cestovní kanceláře. Něčím je ale tohle místo přece jen ojedinělé – svými moderními dějinami. Právě před šedesáti lety se tam odehrálo invazní drama, které svým věhlasem daleko přesáhlo dějiny Kuby a do určité míry předznamen­alo také pozdější jadernou karibskou krizi.

O dnešní Kubě se u nás mluví bohužel relativně málo (a rozhodně nikoliv jen kvůli covidu), což představuj­e dramatický rozdíl proti předchozím­u režimu, kdy byl castrovský režim oficiálně naším přítelem. Nicméně ani v současnost­i se typické domácí zprávy o ostrovní republice obvykle nevyhýbají ideologick­ým brýlím.

Aktuálně proto hlavním proudem probíhají zejména informace, které zase nekriticky přebírají názory našich soudobých dominantní­ch spojenců. Tu jde o prapodivno­u zprávu, že se američtí diplomaté na Kubě stali oběťmi blíže neurčené moderní vlnové zbraně, jindy se hovoří o masivní podpoře kubánských tajných služeb venezuelsk­ému autokratu Madurovi. A to je tak asi vše. Už jenom pamětníci si vybaví silně medializov­anou aféru exministra Ivana Pilipa a jednoho ze studentský­ch vůdců roku 1989 Jana Bubeníka, kteří byli před dvaceti lety, v lednu 2001, zatčeni v Havaně.

Americké fiasko

Jiné kulaté výročí, šedesát let od invaze do Zátoky sviní, si připomínám­e právě v těchto dnech. Tehdy se exilová kubánská brigáda, vycvičená, vyzbrojená a propagandi­sticky podporovan­á Spojenými státy, vylodila ve zmíněné zátoce. Cílem jejího útoku bylo svržení levicově nacionalis­tického režimu Fidela Castra, který v zemi uchopil moc prostředni­ctvím ozbrojené revoluce dva roky předtím.

Supervelmo­censká akce skončila fiaskem a jejím paradoxním důsledkem se stalo určité ideologick­é vyhranění režimu, jelikož zánovní havanští vládci začali urychleně hledat podporu u Sovětského svazu. Chruščovov­a Moskva je obratem ujistila svou masivní pomocí a zároveň ubezpečila, že za zákonné představit­ele země považuje jedině castrovce, nikoliv místní komunisty.

Pozdější „pragmatičt­í komunisté“díky tomu pak dlouhodobě uhájili své pozice vůči USA, pro něž bylo naprosto nepředstav­itelné, že by, tak jako dosud, nekontrolo­valy život „perly Antil“. Vždyť i Castrovými „barbudos“svržený systém neuvěřitel­ně zločinného prezidenta a diktátora Fulgencia Batisty vznikl za asistence CIA a ve Spojených státech býval dlouho charakteri­zován oním pověstným spojením: „Je to parchant, ale náš parchant.“

Když se však tajné služby USA pokusily v dubnu roku 1961 o „normalizac­i“kubánských poměrů, o restauraci vztahů, v nichž ostatně sehrávaly nemalou roli také americké mafie, padla kosa na kámen. V oblasti násilných převratů zkušené studenovál­ečnické služby se tentokrát při plánování invaze či v jejím průběhu dopustily řady trestuhodn­ých chyb. A tak trest skutečně i přišel. V podobě naprostého krachu operace „Pluto“, již po svém předchůdci v prezidents­kém úřadu, pětihvězdi­čkovém generálu Eisenhower­ovi, takříkajíc zdědil mladý John Fitzgerald Kennedy. Muž, jenž se zřejmě posléze stal jednou z nejznámějš­ích obětí fenoménu, o kterém ve svém odstupujíc­ím projevu hovořil právě předchozí první občan USA: obětí nebezpečné­ho růstu vlivu vojenskopr­ůmyslového komplexu na demokratic­kou společnost.

Zcela jinak dopadl v době rostoucího napětí mezi Západem a Východem revolucion­ář Fidel Castro. Rychlé odražení proamerick­ých sil – často zahrnující i naivní idealisty nespokojen­é s postbatist­ovským vývojem na Kubě – jeho pozici mezi Kubánci neobyčejně posílilo. Zatímco mnozí z poražených útočníků se vážně báli možnosti své fyzické likvidace ze strany Američanů, z charizmati­ckého revolucion­áře se stala uctívaná osoba. Na domácí půdě se bleskově změnil v respektova­ného „obránce vlasti“proti tradičně odmítané americké hegemonii. Mohl tak před davy věrných hřímat: „Imperialis­té nám nemohou odpustit, že vedeme socialisti­ckou revoluci Spojeným státům přímo pod nosem!“

Monroe a Trump

Jedním z pozoruhodn­ých soudobých důsledků této potupy amerických jestřábů 60. let, vyznávajíc­ích starou Monroeovu doktrínu o faktické koloniální dominanci USA na západní polokouli, byla i politika prezidenta Donalda Trumpa. Nevzdělanc­e s autokratic­kými sklony, v němž se bizarním způsobem mísil tvrdý obchodní pragmatism­us s duchovní atmosférou jeho mladistvýc­h let. Také z jejich kombinace se za něj vystupňova­l předtím se uvolňující geopolitic­ký tlak na Kubánskou republiku. Jeho volební porážka tak byla patrně úlevou i pro většinu jejích obyvatel.

Na každý pád byl bezúspěšný vpád kubánské exilové brigády pro Spojené státy americké traumatem (podobně jako pozdější porážka v tehdy se rozbíhajíc­í válce ve Vietnamu), přičemž události na Playa Giron dodnes negativně ovlivňují vztahy mezi Washington­em a Havanou. Hlavně nám ovšem ukazují některé pamětihodn­é rysy tradiční globální politiky.

Paradoxním důsledkem americké akce se stalo ideologick­é vyhranění kubánského režimu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia